Bellen en visual voicemail.

Slecht verstaanbaar tijdens het bellen? Dit kan helpen

Ben je slecht verstaanbaar tijdens het bellen? Het zou aan de kwaliteit van het telefoonnetwerk kunnen liggen, maar ook aan je hoesje, oordopjes of de technieken die je provider gebruikt. Deze tip helpt je op weg om beter verstaanbaar te zijn tijdens een telefoongesprek.

Slecht verstaanbaar tijdens het bellen

We bellen nauwelijks meer met onze iPhones en andere smartphones, maar als je belt wil je wel goed verstaanbaar zijn. Er zijn talloze nieuwe ontwikkelingen die de gesprekskwaliteit van telefoons verbeteren, dus als jouw telefoongesprek moeilijk verstaanbaar is, is het tijd om er iets aan te doen. We bespreken hieronder de meest voorkomende oorzaken.

Onverstaanbaar door iPhone-hoesje

Je gelooft misschien niet dat de gesprekskwaliteit van je iPhone afhankelijk kan zijn van je hoesje, maar toch is het zo. Zelfs bij hoesjes van Apple. Bij de iPhone 5s deed het probleem zich voor het eerst voor: tijdens telefoongesprekken klaagden personen aan de andere kant van de lijn: “Zit je in de auto of zo? Sta ik op handsfree? Kun je anders wat duidelijker praten? Ik versta er niks van!”

Terwijl jij gewoon belt vanaf de plek waar je voorheen altijd goede ontvangst had. Gebruik je een hoesje, dan kan het zin hebben om daar eens goed naar te kijken. De lederen foliohoes van de iPhone X (€109) maar ook het gewone leren hoesje (€55 heeft wel eens de neiging gehad je gesprekken onverstaanbaar te maken.

De oorzaak is dat het hoesje een van de microfoons bedekt. Het probleem kan aan de onderkant zitten, waar de microfoons zitten voor telefoongesprekken. Maar het kan ook gebeuren bij hoesjes die de vorm hebben van een boekje. Als je de flap omklapt om te bellen stoort dat het microfoontje aan de achterkant. Bij de meeste iPhones zit die extra microfoon vlakbij de cameralens. Het is bedoeld om het omgevingsgeluid te filteren, zodat je een beter geluid krijgt.

Gebruik HD Voice

HD Voice is een nieuwe ontwikkeling, waardoor de geluidskwaliteit tijdens het bellen veel beter is. In een apart artikel lees je wat HD Voice is en bij welke providers het beschikbaar is.

HD Voice zorgt ervoor dat je gesprek op een andere manier wordt geëncodeerd. Als je belt via HD Voice, zul je merken dat er minder achtergrondgeluid is en dat de gesprekspartner dichterbij klinkt. De kwaliteit is nog wel afhankelijk van een aantal factoren en is bovendien subjectief. Wat de ene persoon helder vindt klinken, zal de andere persoon nog niet goed genoeg vinden.

Inmiddels is er ook al een opvolger, namelijk EVS. Deze biedt een nog betere geluidskwaliteit dan de ARM-WB-codec die gebruikt wordt bij HD Voice. Momenteel werkt het alleen tussen Vodafone-bellers met een iPhone 8 of iPhone X.

Zorg dat beide toestellen geschikt zijn

Als je HD Voice wilt gebruiken, heeft dat alleen zin als beide gesprekspartners erover beschikken. Heb je toch nog een slecht geluid, dan kan dat meerdere oorzaken hebben:

  • Beide personen zitten op verschillende netwerken, die niet dezelfde technologie gebruiken.
  • Beide telefoons gebruiken verschillende technieken.

Zoals je in het EVS-voorbeeld hierboven hebt gezien, profiteer je alleen van de betere geluidskwaliteit van EVS als beide personen bij Vodafone zitten en beschikken over een relatief nieuw toestel. Zowel het netwerk van je provider als het toestel moeten de nieuwste technieken ondersteunen. Bel je met een Android-gebruiker, dan kan deze persoon zien of er HD Voice actief is door in de rechter bovenhoek te kijken. Tijdens het bellen is daar te zien dat HD Voice wordt gebruikt (of niet). Via de Android-instellingen voor bellen kunnen Android-gebruikers dit inschakelen (kijk bij de optie ‘Geavanceerd’ of iets wat daarop lijkt).

Slechte of kapotte microfoon
Gebruik je oortjes met ingebouwde microfoon om te bellen, dan is de kwaliteit van het gesprek natuurlijk sterk afhankelijk van de microfoon. Bij oordopjes die €5 hebben gekost hoef je niet te veel verwachten van de geluidskwaliteit. Hoewel er ook positieve uitzonderingen zijn, is de kwaliteit vaak afhankelijk van de prijs. Probeer eens te bellen zonder oordopjes, Bluetooth headset, handsfree systeem en andere hulpmiddelen, om te checken of de geluidskwaliteit misschien nadelig wordt beïnvloedt door de accessoires die je gebruikt. Het is ook mogelijk dat de microfoon kapot is.

Bellen via data

Ben je ondanks al je pogingen nog steeds slecht verstaanbaar, of woon je op een plek met slechte dekking, dan zou je ook kunnen overstappen naar bellen via data. Met Apple’s FaceTime, WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram, Skype en Google Duo kun je bellen met anderen. Daarbij loopt de verbinding via Wi-Fi. Dit is een uitkomst als je in een gebied met slecht mobiel signaal zit, maar wel beschikt over snelle Wi-Fi.

Veel van deze apps bieden audio in hoge kwaliteit, vergelijkbaar met HD Voice. Daardoor zijn ze ideaal als je moet bellen met iemand die bij een andere mobiele provider zit. Soms zijn de gesprekken ook versleuteld en heb je de mogelijkheid om over te schakelen naar een videochat.

Het probleem is alleen dat je vaak geen keuze hebt: als iemand je belt komt dat via het normale telefoonnetwerk binnen. Je zult dan vooraf met de ander moeten afspreken om bijvoorbeeld via WhatsApp te gaan bellen. Bij zakelijke gesprekken kan dat lastig zijn, omdat mensen gewend zijn om ‘normaal’ te bellen.

Geluidsonderdrukking uitschakelen

Tijdens een telefoongesprek met je iPhone wordt het omgevingsgeluid onderdrukt. Dit moet ervoor zorgen dat je beter verstaanbaar bent, maar het kan ook ervoor zorgen dat je een soort echo hoort. Dit wordt veroorzaakt door de functie Geluidsonderdrukking.

Heb je last van een onnatuurlijk geluid, blikkerige stemmen of een echo, dan kan het helpen om Geluidsonderdrukking uit te schakelen. Vaak is de functie ook helemaal niet nodig, bijvoorbeeld wanneer je belt in een rustige omgeving. Wil je dat het gesprek natuurlijker klinkt, dan schakel je Geluidsonderdrukking als volgt uit:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Ga naar Algemeen > Toegankelijkheid.
  3. Schakel de optie Geluidsonderdrukking uit.

Je hoort nu meer geluiden van auto’s, gesprekken op de achtergrond en andere bijgeluiden, maar als dit niet storend is kun je toch nog steeds een prettig gesprek voeren.

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Categorie Telefoonfuncties
Onderwerpen bellen, hoesje, telefoon