Apple Leren Folio voor iPhone X

Review: Apple Leren Folio voor iPhone X is onopvallend en saai

Review van de Apple Leren Folio voor iPhone X, een leren hoesje met sluitklep. Dit is het duurste iPhone-hoesje dat Apple tot nu toe op de markt heeft gebracht. Is de prijs-kwaliteitverhouding goed genoeg?

Apple Leren Folio voor iPhone X

Apple heeft een nieuw hoesje voor de iPhone X: de Leren Folio (€109). Dit is het duurste hoesje dat we tot nu toe van Apple hebben gezien, op de batterijhoes na. Krijg je waar voor je geld? Dat lees je in deze review.


Update 21 november: de Leren Folio-hoes blijkt problemen op te leveren bij het bellen. Diverse gebruikers melden dat de microfoon slecht geluid doorgeeft als de hoes is opengevouwen om te bellen. Hier en hier zijn klachten van gebruikers te vinden en we ontvingen ook van iCulture-lezer Koen een melding hierover.

Apple Leren Folio Case voor iPhone X

Dit zijn de eigenschappen en vernieuwingen van de hoes:

  • Boekachtig design beschermt je iPhone X aan alle kanten
  • Verkrijgbaar in vier kleuren
  • Scherm gaat aan als je de hoes opent

Naast de al langer bestaande hoesjes van siliconenrubber en leer heeft Apple nu een derde optie in het assortiment, voor mensen die hun toestel willen beschermen. De Leren Folio trok bij de aankondiging nogal wat aandacht, want het ziet er luxe uit en de prijs van €109 belooft dat je iets van topkwaliteit krijgt. Maar hoe voelt het aan als je dit hoesje in handen hebt? Bij het uitpakken viel me dat eigenlijk wat tegen. Het zal ongetwijfeld leer van topkwaliteit zijn, maar het voelt eigenlijk niet heel anders dan de veel goedkopere hoesjes die je op internet koopt. Wil je het hoesje zelf in handen hebben: ze staan in de meeste Apple Stores gewoon uitgestald, in vier kleuren. Wij hebben het zwarte exemplaar getest.

Eigenlijk wilde ik de iPhone X zonder hoesje gaan gebruiken, maar met zo’n glazen achterkant kun je maar beter voor wat bescherming zorgen. De reparatiekosten liggen bij dit toestel vrij hoog en een hoes van een paar tientjes is dan een vrij betaalbare ‘verzekering’. Al probeert Apple het bij dit hoesje wel tot het maximale te rekken van wat nog redelijk is door €109 te vragen.

Apple Leren Folio voor iPhone X

De buitenkant is gemaakt van leer, de binnenkant bestaat uit een hardplastic frame, bekleed met microvezel. De lederen klep bevat aan de binnenkant twee vakjes met stiksel. In het voorste vakje passen alleen pasjes, terwijl het achterste vak wat groter is en bijvoorbeeld ook geschikt voor grotere tickets of papiergeld. Ik propte vijf pasjes erin (twee voorin, drie achterin), maar dat is ook wel het maximum. Vooral in het achtervak passen nog wel meer pasjes, maar dan gaat de klep aan de voorkant niet meer goed dicht. Er zit geen magneet om de hoes goed dicht te houden.

Apple waarschuwt dat je pasjes op een zodanige manier in de hoes moet stoppen dat de magneetstrip aan de rugkant zit. Waarom dat is, lees je verderop.

De achterkant van de hoes is dik genoeg om te zorgen dat je geen last meer hebt van de uitpuilende cameralens. Draadloos opladen werkt nog steeds door de hoes heen. Door een uitsnede aan de onderkant heb je nog toegang tot de Lightning-poort. Dit werkt eigenlijk op dezelfde manier als bij Apple’s lederen hoezen en de Mujjo-case die we eerder hebben besproken. De knoppen zijn bereikbaar via gaten of geïntegreerde knoppen. Jammer is dat je deze hoes niet op z’n kant kunt zetten, om bijvoorbeeld video te kijken.

De magie: een Hall-sensor
Deze iPhone-hoes heeft een trucje ingebouwd: als je de hoes sluit, gaat het scherm uit. Open je de hoes, dan gaat het scherm weer aan, net zoals bij de iPad Smart Cover. Dit werkt met een zogenaamde hall-effectsensor, die is ingebouwd in de zijknop van de case. Het werkt niet als je het scherm zomaar bedekt met een doek of stuk karton. Het werkt ook niet als je alleen de flap op het scherm legt. De truc zit verstopt in de zijknop van de hoes, zo werd eerder al ontdekt.

Op Wikipedia is te lezen over het hall-effect:

Het hall-effect is een elektrische spanning die optreedt in de dwarsrichting van een stroomdrager als loodrecht op de stroom- en dwarsrichting een magnetisch veld aangelegd wordt.

Je merkt er eigenlijk niets van en je voelt ook geen magneet bij het openen en sluiten van de case. Maar ondanks deze vrij zwakke magneet kun je dus maar beter de magneetstrip van pasjes niet in de buurt houden.

Apple Leren Folio voor iPhone X

Of de Leren Folio je aanspreekt is heel persoonlijk. Ik ben nog geen fan. Je ziet dit soort boek-hoesjes vaak bij mensen die hun toestel niet zo heel intensief gebruiken, waardoor mijn eerste indruk was: “Maar ik wil meldingen op het scherm meteen zien!” Voor mensen die vaak bellen vind ik deze hoes ook wat minder geschikt, omdat de klep tegen je gezicht zit. Eerlijk gezegd werd mijn interesse vooral gewekt door de hoge prijs. Als dit €109 kost, moet het wel een heel exclusief hoesje zijn, van extra mooi leer. Ik dacht terug aan hoesjes van het merk Vaja, die ik vroeger wel eens heb gebruikt en die echt heel mooi (en heel duur) waren. Bij die hoesjes had je het gevoel dat je echt iets bijzonders uitpakte: “Aaaah, dit is ‘m dus.”

Bij Apple’s Leren Folio had ik meer een reactie van: “O, OK…”

Score

7

Apple Leren Folio

Apple Leren Folio

€109

Voordelen +

  • Handige opbergvakjes voor pasjes
  • Scherm gaat automatisch aan en uit bij gebruik van de case, maar we vinden dit een niet-noodzakelijke gimmick

Nadelen -

  • Prijs-kwaliteitverhouding zit niet helemaal snor
  • Voegt niet veel toe, vergeleken met andere hoesjes

Conclusie Apple Leren Folio voor iPhone X

De afwerking van dit hoesje is netjes, maar Apple onderscheidt zich hiermee nauwelijks van de andere foliohoesjes van goedkopere merken. De gebruikte leersoort ziet er minder exclusief uit dan ik voor deze prijs had verwacht. Het automatisch inschakelen van het scherm is een leuke gimmick, maar niet noodzakelijk. Je kunt met het aantikken van het scherm of het optillen van je iPhone ook het scherm activeren. Deze foliohoes kan een oplossing zijn voor mensen die maximaal 4 tot 5 pasjes bij de hand willen hebben, maar ik vind de prijskwaliteit-verhouding niet goed. Apple’s versie voegt qua functionaliteit en uitstraling niet veel toe aan het bestaande aanbod.

Wil je na het lezen van deze review toch de Folio-hoes hebben, dan kun je terecht in de Apple Store. De Leren Folio voor de iPhone X is verkrijgbaar voor €109 in de kleuren zwart, blauw, rood en taupe.

iPhone X

De iPhone X (iPhone 10) was Apple's toptoestel voor 2017, met onder andere Face ID gezichtsherkenning, een OLED-scherm en een vrijwel randloos scherm. Is dit toestel nog steeds een goede keuze? Je leest het hier. De iPhone X is in 2018 opgevolgd door de iPhone XS.

iPhone X