Photofast Call Recorder in gebruik

Telefoongesprekken opnemen met de iPhone

Wil je iPhone telefoongesprekken opnemen, dan heb je een aantal opties. Het opnemen van een gesprek is mogelijk met apps of met hardware-oplossingen en in deze tip bespreken we een aantal.

Je wilt iemand interviewen en het gesprek opnemen, zodat je later het gesprek rustig kunt uitwerken. Of je moet een moeilijk gesprek voeren met je huisarts en wilt achteraf nog eens goed terugluisteren wat er is gezegd. Of misschien ben je verwikkeld in een conflict met een bedrijf en je wilt zeker weten dat je alle gedane beloften goed hebt gehoord. In al die gevallen wil je een telefoongesprek opnemen om het later nog eens te kunnen beluisteren. Welke mogelijkheden heb je dan? En mag het wel?

Telefoongesprekken opnemen, mag dat?

Het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zegt het volgende over het opnemen van telefoongesprekken door bedrijven:

Het opnemen van telefoongesprekken is slechts toegestaan als het noodzakelijk is voor de behartiging van uw gerechtvaardigd belang. U dient een privacytoets uit te voeren. Dit betekent dat u de belangen en rechten van de werknemers dient af te wegen tegen uw belang bij het opnemen van telefoongesprekken. Deze belangenafweging moet u kunnen verantwoorden tegenover de werknemers, de ondernemingsraad (OR) en eventueel het CBP of de rechter.

Als je de klantenservice van een bedrijf belt wordt vaak expliciet gemeld dat het gesprek kan worden opgenomen voor trainings- of servicedoeleinden. Het bedrijf mag het gesprek met klanten dan achteraf terugluisteren en bijvoorbeeld gebruiken om nieuwe medewerkers te trainen, of om een eigen medewerker te kunnen berispen als een klacht van een klant is geëscaleerd.

Voor privépersonen gelden andere regels. Op de website van het CBP vind je een uitgebreide uitleg, die verschillende situaties verduidelijkt. Als gewone gebruiker mág je vaak wel een gesprek opnemen, maar het is wel zo verstandig als je vooraf toestemming vraagt aan je gesprekspartner. Als je iemand wil interviewen en als er geen conflicten in het spel zijn, zal je gesprekspartner daar vaak mee instemmen. Vooraf toestemming vragen voorkomt dat je achteraf gezeur krijgt.

Er is geen verbod op het opnemen van een gesprek, maar bepaalde voorwaarden zijn wel van toepassing in specifieke situaties.

Telefoongesprek opnemen met apps

Er zit in iOS geen standaard optie om telefoongesprekken op te nemen, maar er zijn wel apps waarmee je het kan doen. De enige workaround is het gebruik van een externe microfoon, waarbij je een opname maakt van het geluid dat uit de speaker komt. Dit levert geen optimale geluidskwaliteit op, maar dat hoeft vaak ook niet. Opnames zijn meestal bedoeld voor persoonlijk gebruik, het achteraf uitwerken van gesprekken en voor het verzamelen van bewijsmateriaal, niet om in hoge kwaliteit via de radio uit te zenden. Wil je een interview opnemen om in een podcast te gebruiken, dan zijn er andere oplossingen. Je zou in dat geval ook kunnen bellen via Skype, WhatsApp, iMessage en andere beldiensten die via een dataverbinding lopen in plaats van het reguliere telefoonnetwerk.

TapeACall

Er zijn verschillende apps om telefoongesprekken op te nemen. Meestal kun je ze maar korte tijd gratis gebruiken, daarna betaal je per maand of afhankelijk van de hoeveelheid gebruik. De app heeft een eenvoudige gebruikersinterface en werkt zowel met inkomende als uitgaande telefoongesprekken. De opname kun je exporteren naar Dropbox, Evernote en andere diensten en je kunt de opname ook delen via sms, iMessage en dergelijke. De Lite-versie van TapeACall is een week lang gratis te gebruiken. Daarna betaal je een paar euro per week. Kies je voor TapeACall Pro dan betaal je eenmalig voor de app en daarna voor gebruik.

Een alternatief is Call Recorder Unlimited (ook in Lite-versie), maar die biedt eigenlijk niets extra’s en is minder makkelijk in gebruik.

Telefoongesprek opnemen met accessoires

Bij apps moet je meestal per maand betalen voor het gebruik. Dit kan een prima oplossing zijn als je tijdelijk wat gesprekken moet opnemen, bijvoorbeeld als je in een bepaalde maand heel veel telefonische interviews moet doen. Ga je regelmatig telefoongesprekken opnemen, dan kan de aanschaf van een speciaal accessoire de moeite waard zijn.

Een oplossing is bijvoorbeeld de Photofast Call Recorder (via MediaMarkt) met Lightning-aansluiting. Het is in feite een audiorecorder met een opnameknop. Het werkt met Skype, Facebook Messenger, WhatsApp, Line, Viber en WeChat en slaat het op als .m4a. Je hebt daarbij de keuze uit opslaan in het geheugen van de iPhone of op een microSD-kaart.

Photofast Call Recorder in gebruik

De Photofast Call Recorder is voorzover wij konden nagaan het enige accessoire waarmee je op deze manier telefoongesprekken kan opnemen, opslaan en delen.

Bekijken: Photofast Call Recorder bij MediaMarkt

Een andere optie is de Recorder Gear PR200 (via Amazon), een opname-apparaatje dat ook rond de 100 euro kost en via Bluetooth werkt. Het is geschikt voor elke smartphone en heeft 4GB opslag voor gesprekken.

Een goedkopere optie zijn de speciale oordoppen van Koolertron, die een ingebouwde opnamefunctie hebben. Dit merk konden we niet terugvinden bij Nederlandse en Belgische winkels, maar je kunt wel bij de Amerikaanse Amazon terecht. Ze hebben 512MB opslag voor telefoongesprekken.

Lees ook:

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Onderwerp telefoon
Device iPhone
Software iOS