AR-bril met MacBook

Toegankelijkheid op de Mac: dit zijn de opties bij een visuele beperking

In deze tip leggen we uit welke instellingen je op je Mac kunt wijzigen als je een (lichte) visuele beperking hebt. Stel in hoe je de kleuren omkeert, het contrast verhoogt en meer.

Apple besteedt bij alle producten aandacht aan mensen met een (visuele) beperking. Volgens het bedrijf moet iedereen ter wereld de producten kunnen gebruiken. Wij leggen uit hoe je de instellingen van je Mac kunt wijzigen als je een visuele beperking hebt.

Deze instellingen op de Mac bij een visuele beperking kun je wijzigen

Je kunt op de Mac verschillende instellingen wijzigen bij een visuele beperking. De instellingen kun je individueel van elkaar aan- en uitzetten. Er zijn maar liefst acht instellingen die je kunt beheren. Je vindt ze via Systeemvoorkeuren > Toegankelijkheid > Beeldscherm. Dit zijn ze:

Kleuren omkeren

Door de kleuren om te keren wordt iedere kleur veranderd in de tegenovergestelde kleur. Witte tinten worden donker, blauw wordt oranje en vice versa. Je Mac is slim genoeg en doet meer dan alleen de kleuren omkeren. Afbeeldingen in Safari behouden hun originele kleuren, zodat je als gebruiker ziet wat je in het echt zou zien. Wil je alleen een donkere interface, maar geen omgekeerde kleuren? Probeer dan eens Donkere Modus in macOS Mojave.

Grijstinten gebruiken

Door grijstinten te gebruiken zal je Mac geen kleuren meer weergeven. Alle kleuren die je Mac normaalgesproken zou laten zien krijgen hun eigen grijswaarde. Het is dus geen grijs-wit verhaal, zodat er wel nog wat contrast overblijft.

Zonder kleuren differentiëren

Voor kleurenblindheid kan deze instelling erg handig zijn. In sommige delen van macOS worden verschillende dingen aangegeven met gekleurde bolletjes of icoontjes. Elke instelling heeft dan een eigen kleur voor dezelfde bolletjes of icoontjes. Bij de instelling Differentieer zonder kleur worden de bolletjes of icoontjes veranderd in verschillende vormen, zodat je de opties daaraan kunt herkennen. Helaas wordt deze instelling lang niet overal toegepast, zoals bij de knoppen om een venster te sluiten, minimaliseren en maximaliseren.

AR-bril met MacBook

Beweging verminderen

Apple houdt van mooie animaties, maar het kan zijn dat jij er tureluurs van wordt. Gelukkig bieden de ontwikkelaars de mogelijkheid om beweging te verminderen. Met deze optie ingeschakeld vervalt de animatie als je snel naar je bureaublad gaat en als je Mission Control opent. In plaats daarvan zie je een mooie vloeiende overgang.

Contrast verhogen

Wil je graag wat duidelijker knoppen en vensters van elkaar onderscheiden, dan kun je het contrast verhogen. Hiermee worden randen dikker gemarkeerd en is het makkelijker te zien waar en hoe groot knoppen zijn. Ook worden bepaalde kleuren aangepast. Deze instelling past niet aan wat je op een website ziet. De doorzichtige elementen in macOS worden met deze instelling niet meer doorzichtig.

Verhoog contrast op de Mac instellen

Doorzichtigheid verminderen

Deze instelling doet een deel van wat Contrast verhogen ook doet. Alle doorzichtige elementen van macOS worden hiermee niet meer doorzichtig. Neem je chatlijst in Berichten als voorbeeld. Deze is normaliter doorzichtig, maar wordt wit als je de instellingen aanpast.

Beeldschermcontrast verhogen

Vind je de gewone Contrast verhogen optie niet sterk genoeg, dan kun je ook het contrast van het beeldscherm aanpassen. Dit past alles wat je ziet op je Mac aan, dus ook webpagina’s. Je kunt deze instelling ook samen met de andere contrastoptie gebruiken.

Cursorgrootte aanpassen

Kun je je cursor nooit vinden? Dan is het misschien een goed idee om de grootte ervan aan te passen zodat hij beter opvalt. Hiermee wijzig je ook het raakoppervlak van knoppen. Vind je het lastig om kleine knopjes aan te klikken, dan helpt dit ook daarvoor. Wist je dat je ook je cursor snel kunt schudden om hem tijdelijk groter te maken?

Cursorgrootte aanpassen bij een visuele beperking op de Mac.

Zo pas je de visuele instellingen van je Mac aan

De opties hierboven kun je allemaal aanpassen als je last hebt van een visuele beperking of moeite hebt om het scherm af te lezen. Hoe je dit aanpast? Spoiler: Het is heel makkelijk!

  1. Open Systeemvoorkeuren ( > Systeemvoorkeuren…).
  2. Klik op Toegankelijkheid.
  3. Open het Beeldscherm-menu.

Hier zie je alle hierboven genoemde instellingen op een rij. Zet ze gerust aan om te kijken of het iets voor jou is. Je kunt direct weer terug als het je niet bevalt. De instellingen kun je met elkaar combineren om jouw ideale kleursituatie te maken.

Zoals eerder gezegd besteedt Apple veel aandacht aan toegankelijkheid in al haar producten. Wist je dat de iPhone en iPad ook uitgebreide instellingen hebben voor mensen met een visuele beperking? Meer hierover lees je in onze aparte uitleg over toegankelijkheid op de iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2019
Categorie Mac
Onderwerp kleurenblind
Device Mac
Software macOS