HomeKit inplannen via Siri.

HomeKit-opdrachten eenmalig inplannen met Siri doe je zo

Je kunt eenvoudig via Siri een HomeKit-accessoire of scène eenmalig inplannen op een bepaald tijdstip of als je bijvoorbeeld vertrekt. We laten je in deze tip zien hoe je dat doet.

Met HomeKit bedien je al je accessoires vanaf je iPhone, iPad, Apple Watch of Mac. Je bent misschien al bekend met de automatiseringen, waarmee je apparaten automatisch kan activeren op een bepaald tijdstip of als je bijvoorbeeld van huis weg gaat of juist thuiskomt. Maar wist je dat je met Siri eenmalig HomeKit-taken kan inplannen? Dit is handig als je bijvoorbeeld een automatisering slechts eenmalig wil doen. We laten je in deze tip zien hoe het eenmalig inplannen van HomeKit opdrachten werkt.

HomeKit inplannen: accessoires eenmalig op een later moment inschakelen

Het inplannen van HomeKit-opdrachten is een soort versimpelde versie van de automatiseringen die je wellicht al kent. Wat Siri in feite doet, is een eenmalige automatisering aanmaken. Dit is bijvoorbeeld handig als je een weekendje weg gaat en je juist bij het vertrekken van huis één lamp in je woning aan wil laten. Je geeft Siri dan de opdracht om de lamp aan te zetten als je weggaat. Andere opdrachten die je kan geven, zijn bijvoorbeeld het in- of uitschakelen van een lamp of thermostaat op een bepaald tijdstip. Deze functie werkt sinds iOS 15.

Dergelijke automatiseringen via Siri moeten ten minste één minuut nadat je de opdracht geeft geactiveerd worden. Je kan dus niet tegen Siri zeggen “Zet de slaapkamerlamp aan over dertig seconden”. Dit zijn enkele commando’s die wel werken:

  • “Zet de lampen in de slaapkamer aan om 21:00”
  • “Zet de thermostaat op 15 graden als ik wegga”
  • “Doe om 10 uur ’s ochtends het licht uit”

HomeKit inplannen met een eenmalige automatisering

Na het geven van de opdracht, krijg je een bevestiging van Siri dat je opdracht ingepland is. Je vindt de opdracht terug in het tabblad Automatisering in de Woning-app. Nadat de taak uitgevoerd is, verdwijnt deze automatisch uit dit overzicht. Je kunt het hier altijd nog handmatig verwijderen voordat het uitgevoerd wordt. Veeg hiervoor de taak naar links en tik op Verwijder.

Handmatig aanmaken
Als je liever geen Siri wil gebruiken, kun je ook handmatig zo’n eenmalige automatisering maken. Dit doe je als volgt:

  1. Open de Woning-app op de iPhone of iPad.
  2. Tik op het Automatisering-tabblad en tik daarna op het plusje.
  3. Kies voor Voeg automatisering toe.
  4. Kies een voorwaarde voor je automatisering, bijvoorbeeld Het is een bepaald tijdstip.
  5. Stel het gewenste tijdstip in. Zorg ervoor dat bij het kopje Herhaal alle dagen grijs zijn.
  6. Tik dan op Volgende en kies de accessoires of scènes die je op dit tijdstip wil activeren.

Op zoek naar meer handige HomeKit-tips? In onze aparte gids vind je nog veel meer handige tips en trucs voor HomeKit.

Bekijk ook

De beste HomeKit-tips om meer uit HomeKit te halen

Bekijk de beste HomeKit-tips voor je slimme accessoires! Van het aansluiten en verwijderen van HomeKit-producten tot het instellen van favorieten: alle HomeKit-tips die je nodig hebt om het maximale eruit te halen vind je hier overzichtelijk bij elkaar!