Apple Pencil met usb-c en iPads

iPadOS 18 review: vooruitzichten op meer

In deze review van iPadOS 18 lees je onze ervaringen met de grote software-update voor de iPad in 2024. De echt grote vernieuwingen zoals Apple Intelligence blijven voor ons nog even achterwege.

iPadOS 18 is inmiddels verschenen, maar tijdens de zomermaanden zijn we druk bezig geweest met het testen van de verschillende iPadOS 18 beta’s. Inmiddels is het tijd om de balans op te maken. Daarbij geldt wel een kanttekening, die je vast al veel vaker hebt gehoord: sommige functies zijn voorlopig niet in de EU te gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle Apple Intelligence-functies. En bij de resterende functies is een deel alleen in het Engels te gebruiken. Daarom de vraag: hoe spannend is de iPadOS 18-update nou eigenlijk voor ons? In deze review vertellen we onze ervaringen met de verbeteringen die er wél in zitten.

Tekst en review: Gonny van der Zwaag (@gonny). De functies zijn getest op een iPad Pro 2021 met M1-chip en een standaard iPad 2021 met A13 Bionic chip. Daarop hebben we vanaf de allereerste beta tot en met de Release Candidate van iPadOS 18 alle versies getest.

iOS 18 is sinds 16 september 2024 voor iedereen beschikbaar vanaf de iPad Pro 2018, iPad Air 2019, standaard iPad 2019 en iPad mini 2019. Wil je iPadOS 18 installeren, lees dan ook ons stappenplan waarin je leest hoe je je kunt voorbereiden op de installatie van iOS 18 en iPadOS 18.

Lees ook:

Algemene indruk: smaakt naar meer

De software-updates van 2024 gaan gebukt onder uitzonderingen. De lijst met vernieuwingen is behoorlijk groot, maar als je de functies wegstreept die wij niet krijgen of die nog niet in de officiële release zitten, dan blijft er bar weinig over. Toch wisten we in onze lijst met de beste iPadOS 18-functies toch nog acht stuks te benoemen, waaronder de Wiskundenotities en het uitgebreid personaliseren van je scherm. Het is jammer dat sommige functies alleen in het Engels werken of niet in Europa beschikbaar zijn, totdat Apple ze vrijgeeft.

Bekijk ook
Round-up: dit zijn de 8 beste nieuwe iPad-functies van iPadOS 18

Round-up: dit zijn de 8 beste nieuwe iPad-functies van iPadOS 18

De iPad krijgt in iPadOS 18 allerlei handige nieuwe functies, die vooral op het grotere iPad-scherm goed van pas komen. Van verbeteringen voor het schrijven tot een langverwachte iPad-app: dit is er nieuw in iPadOS 18.

Van de andere kant is het wel een gunstige ontwikkeling dat de iPad veel functies krijgt die ook in iOS 18 zitten, zodat we niet een jaar hoeven te wachten totdat ze de overstap naar iPadOS maken. Denk daarbij aan de donkere appicoontjes en het nieuwe Bedieningspaneel.

Toch is er ook dit jaar weer sprake van een gemiste kans. Apple kondigde met veel bombarie de M4 iPad Pro aan en gaf daarmee de iPads voorrang op krachtige nieuwe functies die de M4-chip mogelijk maakt. Alleen zijn die functies er helemaal niet! Alles werkt net zo goed op modellen met M1-chip. Sterker nog: de iPadOS 18-update voor de iPad Pro M4 is teruggetrokken op het moment van schrijven, omdat apparaten erop vastliepen.

Rekenmachine met Wiskundenotities: eindelijk!

  • Rekenmachine na 14 jaar eindelijk op de iPad
  • Wiskundenotities passen perfect bij het grote touchscreen
  • Handgeschreven berekeningen die zich aanpassen als je een cijfer wijzigt

De Rekenmachine-app van Apple komt eindelijk naar iPadOS 18. En het is niet zomaar een grotere versie van dezelfde app die al jarenlang op de iPhone en Mac te vinden is, maar een compleet vernieuwde app met een unieke nieuwe functie: Wiskundenotities. Hoewel, nieuw? Met apps als Soulver vas het al veel langer mogelijk om dergelijke handgeschreven berekeningen te maken.

Wiskundenotities iPadOS 18

Met Math Notes kun je wiskundeproblemen direct in de Rekenmachine-app intypen of uitschrijven. Ze worden direct opgelost in je eigen handschrift. Je kunt ook waarden toewijzen aan variabelen. Bovendien kun je in de Rekenmachine-app nu een budget en andere handige berekeningen maken. Complexe wiskundige berekening en grafieken maak je in één moeite. Zo kun je meerdere vergelijkingen aan dezelfde grafiek toevoegen, om te zien hoe ze zich tot elkaar verhouden. Het enige wat je nog nodig hebt is wat wiskundige kennis, want de Rekenmachine-app neemt niet álles uit handen.

Bij het opstarten van Rekenmachine ziet hij er op het eerste gezicht uit als een opgeblazen versie van de normale Rekenmachine-app. Tik linksonder op het rekenmachine-icoon en je krijgt toegang tot twee nieuwe functies: Wiskundenotities en Reken om. Dit laatste is bedoeld om eenheden zoals lengte- en inhoudsmaten om te rekenen, zonder dat je daar apps van derden voor nodig hebt.

Wat de wiskundenotities betreft: de meeste mensen zullen in het dagelijks leven niet veel meer doen dan simpele berekeningen uitvoeren, dus ingewikkelde vergelijkingen en wiskundeproblemen lijken misschien erg ver van je bed. Maar het kan toch erg handig zijn om even met de hand iets te noteren. Het antwoord verschijnt in je eigen handschrift. Ik heb een aantal berekeningen geprobeerd, onder andere met het maken van grafieken en het resultaat is echt indrukwekkend.

Wiskundenotities iPadOS

Een grappig detail is dat je op een cijfer kunt tikken en dan een schuifje te zien krijgt, zoals hieronder bij de 18. Hiermee kun je een cijfer ophogen of verlagen, waarna de uitkomst van de berekening wordt aangepast. Wat me daarbij opviel is dat de 18 daarbij wordt geschreven op de Angelsaksische manier (dus linksboven in plaats van rechtsboven beginnen). Het is dus niet helemaal mijn schrijfwijze, maar dat vind ik niet zo erg.

Wiskundenotities werkt ook samen met de Notities-app, zodat je een berekening kunt uitvoeren zonder de Rekenmachine-app überhaupt te hoeven openen. De functie is ook beschikbaar op de iPhone en Mac, maar het komt door het grote touchscreen veel meer tot z’n recht op de iPad. En… het werkt echt goed!

Handschrift mooier maken

De grap over onleesbare handschriften is zo oud als de weg naar Rome en mogelijk nog ouder dan de grap dat je bij een IKEA-bouwpakket altijd een schroefje tekort komt. Toevallig heb ik wel een leesbaar handschrift, maar ook dat kan nog wel een opknapbeurt gebruiken. Soms loopt de regel schuin weg of komt een letter wat minder goed uit de verf. Het mooie van deze functie is dat je nu de mogelijkheid hebt om wat sneller en gedachtelozer te schrijven, zonder dat je je druk hoeft te maken of het wel mooi geschreven is. Smart Script kan ook je tikfouten corrigeren. Alleen werkt de functie officieel nog niet in het Nederlands. Het kan wel je tekst iets mooier maken, maar de spellingssuggesties zijn zinloos omdat je Engelstalige suggesties krijgt en willekeurige woorden als fout worden aangemerkt. Ik begrijp bijvoorbeeld niet waarom ‘een’ spelfout is, terwijl ‘waardoor’ en ‘spellingscontrole’ wel worden goedgekeurd.

Smart Script iPadOS 18

Wat me hierbij opviel, is dat het handschrift blijkbaar via iCloud wordt gesynchroniseerd. We hebben enkele redactie-iPads die voor testen worden gebruikt en toen Benjamin op één van deze modellen een tekst schreef, werd dit aangepast op een manier die wel erg leek op mijn handschrift. Zo schrijf ik altijd een z met een streepje erdoorheen.

Smart Script komt het beste tot z’n recht op de iPad. Het mooie is dat je persoonlijke schrijfstijl intact blijft – mits je de enige bent die het betreffende Apple ID gebruikt. Dat zal bij iPhones meestal het geval zijn, maar bij een gedeelde iPad kan het wel gebeuren dat meerdere mensen hetzelfde account gebruiken. Ik wil het toch maar weer even noemen: je kunt ook in iPadOS 18 nog steeds niet meerdere accounts aanmaken of van account wisselen. Iets waar al sinds de allereerste iPad om wordt gevraagd, maar dat is een heel ander verhaal.

Wat me niet lukte is het toevoegen van extra tekst, waarbij Smart Script de reeds aanwezige tekst automatisch opschuift. Ook het plakken van getypte tekst, dat vervolgens in handschrift wordt omgezet, werkt nog niet even soepel maar dat kan aan de beta liggen. In onderstaande tekst van Benjamin is goed te zien welke de handgeschreven tekst is (bovenste regel) en welke tekst is omgezet naar handgeschreven:

iPad Smart Script: gekopieerde tekst omzetten in handschrift

Zeker op een iPad, waar je vaak even iets met de Pencil wilt noteren, is Smart Script een erg fijne toevoeging.

Bekijk ook
Smart Script in iPadOS 18: zo werkt deze nieuwe handschriftfunctie

Smart Script in iPadOS 18: zo werkt deze nieuwe handschriftfunctie

Smart Script is een nieuwe functie in iPadOS 18. Daarmee wordt je handschrift mooier gemaakt, maar kun je ook getypte tekst omzetten naar handgeschreven tekst. En dat allemaal in jouw eigen herkenbare handschrift.

Zwevende tabbalk in apps: alleen op de iPad

  • Tabbalk kan nu boven het scherm zweven
  • Beter gebruik van het schermoppervlak
  • Makkelijk wisselen tussen zijbalk en zwevende tabbalk

Veel iPad-apps hebben een knoppenbalk aan de zijkant, terwijl deze op de iPhone vaak onderaan staat. In iPadOS 18 voegt Apple iets nieuws toe, speciaal voor de iPad. De knoppenbalk wordt dynamischer en kan worden ingeklapt. Zodra je dit doet verplaatst deze zich naar de bovenkant van het scherm en wordt zwevende tabbalk. Je vindt dit nog maar in een beperkt standaardapps, zoals de Woning-app. De Muziek-app en de TV-app hebben het vreemd genoeg nog niet. Dit lijkt wat halfslachtig.

Of we de tabbalk handig vinden? Ach, het zit maar zelden in de weg en het zorgt ervoor dat het scherm beter wordt benut. Heb je toch een volledige lijst van menu-opties nodig dan kun je met een tik op het icoontje links in de balk teruggaan naar het normale zijmenu.

iPadOS 18 knoppenbalk

Andere geteste verbeteringen in iPadOS 18

Veel iOS 18-functies vinden hun weg naar iPadOS 18. Net als op de iPhone ben je ook op de iPad vrij om appiconen vrij op het beginscherm te plaatsen. Dit is handig als je een bepaalde wallpaper hebt en bijvoorbeeld niet wil dat de appiconen en widgets de kop van je dierbare huisdier bedekken. Om het nog verder aan te passen kun je de appiconen eigen kleuren geven, zodat ze worden aangepast aan de kleur van de achtergrond. Hiermee moet je wel oppassen, want het kan in zijn huidige vorm behoorlijk lelijk worden als een kleur over alles heen wordt geplakt (inclusief de Foto’s- en Weer-widget).

iPadOS 18 kleur iconen
Kan wel, maar we zijn nog geen fan: appiconen in een bepaalde tint.

Het positieve is dat je meer manieren krijgt om je iPad te personaliseren, terwijl je er voorheen workarounds en apps van derden voor nodig had. Fans van de donkere modus zullen blij zijn dat ook de appiconen nu veel donkerder kunnen worden gemaakt. Maar nog niet alles is helemaal ‘af’. Zo kun je kiezen voor extra grote appiconen, waarbij in het laatste geval de appnamen niet meer getoond worden. Dat ziet er op de iPhone goed uit, maar op de iPad wordt er onvoldoende gebruik gemaakt van de ontstane lege schermruimte.

Een stuk nuttiger is het vernieuwde Bedieningspaneel, dat ook op de iPad goed uit de verf komt. Je kunt elementen toevoegen en verwijderen en ze over meerdere schermen verplaatsen. Net als bij de widgets kun je elementen uit het Bedieningspaneel groter maken door aan het hoekje te trekken. Dit werkt op een intuïtieve manier, zonder dat je driemaal door instellingen hoeft te tikken.

Bedieningspaneel iPadOS 18

De Foto’s-app levert in iOS 18 nogal wat kritiek op, maar op de iPad valt het op zich wel mee. Je ziet bovenin het scherm de fotobibliotheek en onderin de verschillende albums en verzamelingen. Dit is minder storend en vereist minder gewenning dan op het kleine scherm van de iPad.

Toch had ik liever gezien dat Apple energie had gestoken in andere verbeteringen, zoals in multitasking. En dat is jammer, want we hadden graag wat meer verbeteringen in Stage Manager gezien. Die zijn er niet. Andere verbeteringen die je ook in iOS 18 vindt zijn te vinden in iMessage (o.a. inplannen van berichten) en Safari (o.a. verbeterde Reader). Maar ook hier lopen we tegen problemen aan dat veel functies alleen in het Engels worden ondersteund. Nu weet ik wel dat Nederlanders soms hun Apple-devices op het Engels hebben ingesteld en dat de meesten geen moeite hebben met Engelse teksten, maar dat geldt niet voor iedereen. Zeker nu Apple Intelligence voorlopig niet beschikbaar komt, blijven er maar weinig écht leuke functies over. Maar dat is iets waar eigenlijk alle softwareplatformen van Apple dit jaar onder gebukt gaan.

Score

7.5

iPadOS 18

iPadOS 18

Gratis

Voordelen +

  • Mooie verbeteringen voor handschrift
  • Rekenmachine heeft ook handige handschrift-functie
  • Nieuwe manieren om iPadOS te personaliseren
  • Enkele standaardapps hebben nuttige verbeteringen gekregen
  • iOS 18-functies ook meteen op iPad te gebruiken

Nadelen -

  • Pro's hadden meer verwacht, bijvoorbeeld voor workflows
  • Vrijwel geen iPad-specifieke functies
  • M4 iPad Pro is nóg krachtiger, maar iPadOS doet er niets mee
  • Apple Intelligence en vernieuwde Siri nog niet beschikbaar
  • Te veel functies die alleen in het Engels werken
  • Tabbalk ontbreekt in veel standaardapps van Apple
  • Nieuwe functies zoals grotere appiconen zonder tekst en nieuwe Bedieningspaneel maken onvoldoende gebruik van het grote iPad-scherm

Conclusie iPadOS 18 review

In de huidige staat, zonder Apple Intelligence, bevat iPadOS 18 een aantal mooie verbeteringen die het gebruik van de iPad net iets leuker maken. Het is veelzeggend dat de grootste verbetering de Rekenmachine-app is. Ook het mooier maken van je handschrift en de wiskundenotities zijn leuk om te proberen, maar ik denk dat de meeste mensen op meer hadden gehoopt nu de superkrachtige iPad Pro M4 er is. Oftewel een besturingssysteem dat eindelijk écht meer uit de iPad haalt. iPadOS 18 leent ook veel nieuwe functies van iOS 18, zoals uitgebreide aanpassingsmogelijkheden om de iPad voor jou uniek te maken. Gelukkig zitten die functies er in 2024 al in en hoeven we niet te wachten tot 2025.

iPadOS 18 overzicht

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2024
Software
iPadOS 18