Cyclus bijhouden

Zo werkt de Cyclus-app in iOS 13 en watchOS 6

Apple biedt vrouwen met de Cyclus-app de mogelijkheid om hun maandelijkse cyclus bij te houden. Wil je bijvoorbeeld zwanger worden, dan kun je met deze app je temperatuurverloop, vruchtbaarheid en andere zaken vastleggen en volgen.

De Gezondheid-app bestaat nu al een aantal jaren, maar één bevolkingsgroep was Apple tot nu toe vergeten: vrouwen. Je kunt de meest bizarre medische condities in de Gezondheid-app vastleggen, maar er ontbrak voor vrouwen de mogelijkheid om simpelweg hun cyclus te registreren. Daardoor waren ze aangewezen op apps van derden zoals Flo en Clue. Fitbit, Garmin en veel andere fabrikanten kwamen ook pas in 2018-2019 met een cyclusfunctie en in iOS 13 en watchOS 6 volgt Apple uiteindelijk ook met een eigen Cyclus-app. Hieronder leggen we uit hoe het werkt.

Cyclus bijhouden

Op de Apple Watch vind je een aparte app Cyclus bijhouden. Bovenin vind je een kalender en verder naar beneden zie je de informatie die je zelf kunt invullen, bijvoorbeeld Symptomen, Seksuele activiteit en Uitslag ovulatietest. Je kunt dit ook invullen op de iPhone, maar daarvoor moet je in de Gezondheid-app zijn. Via de Spotlight-zoekfunctie op de iPhone spring je meteen naar het juiste scherm in de Gezondheid-app.

Cyclus bijhouden op Apple Watch

Het gebruik van de app is vrij simpel. Apple is ook van plan om voorlichting te geven, zo blijkt uit een (voorlopig nog Engelstalige) uitlegartikel in de app. Je kunt in de app zaken als hoofdpijn, buikpijn, puistjes en andere symptomen vastleggen, maar ook je seksuele activiteit. Dat laatste was overigens al langer mogelijk in de Gezondheid-app. Al die informatie bij elkaar vastleggen kan handig zijn voor mensen die regelmatig periodiek terugkerende klachten hebben en vermoeden dat het iets met hun cyclus te maken heeft.

Cyclus bijhouden op Apple Watch

Voor het toevoegen van je lichaamstemperatuur zul je echter handmatig cijfers moeten invoeren. Het is te hopen dat dit in de toekomst ook kan met digitale thermometers die de metingen meteen doorgeven aan HealthKit.

Cyclus-app op iPhone

Meldingen voor je cyclus

De app kan je meldingen geven om je informatie regelmatig bij te werken en om je te waarschuwen dat de volgende menstruatie bijna begint. Verder helpt de app je inschatten wanneer het moment van ovulatie is, zodat je daar rekening mee kunt houden om de kans op een zwangerschap te vergroten (of juist te verkleinen).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2019
Categorie Apple Watch
Onderwerpen gezondheid, watchOS 6