WhatsApp: instelling ovor media upload-kwaliteit.

Zo verstuur je via WhatsApp foto’s in een hogere kwaliteit

WhatsApp heeft een nieuwe functie waarmee je de uploadkwaliteit van media kan aanpassen. Je kan op deze manier foto's in hogere resolutie sturen.

Bij het delen van foto’s via WhatsApp, past de chatapp compressie toe om de foto kleiner te maken. Hierdoor gaat het versturen een stuk sneller, maar je levert dan wel in op beeldkwaliteit. Voor veel foto’s maakt dat niet zoveel uit, maar als je een prachtige gedetailleerde foto met iemand wil delen, dan is het zonde van het kwaliteitsverlies. WhatsApp heeft een schakelaar waarmee je de uploadkwaliteit van media kan aanpassen. De kwaliteit is dan iets beter, al is het nog steeds niet de hoogste kwaliteit.

WhatsApp foto’s in hogere kwaliteit versturen

De schakelaar voor het instellen van de uploadkwaliteit van media in WhatsApp wordt sinds augustus 2021 uitgerold. Je vindt deze optie als volgt:

  1. Ga naar WhatsApp > Instellingen.
  2. Kies voor Opslag & data.
  3. Tik onderaan op Media-uploadkwaliteit.
  4. Kies nu voor de instelling Beste kwaliteit.

WhatsApp: kwaliteit voor foto's kiezen.

De benaming Beste kwaliteit is hierbij relatief. WhatsApp past nog steeds compressie toe en verstuurt de foto niet in de oorspronkelijke kwaliteit. Je hebt in totaal de keuze uit drie opties:

  • Automatisch (aanbevolen): De kwaliteit wordt bepaald aan de hand van je internetverbinding.
  • Beste kwaliteit: De beeldkwaliteit is voor WhatsApp-standaarden met deze instelling het hoogst. Het versturen van afbeeldingen kan iets langer duren.
  • Databesparing: Hiermee zijn de afbeeldingen het kleinst qua bestandsgrootte, met mindere kwaliteit als gevolg.

Momenteel kan je de instelling alleen aanpassen voor foto’s, maar het is de verwachting dat dit later ook voor video’s kan.

Wat zijn de verschillen in afbeeldingsgrootte?

We hebben de functie getest en dezelfde afbeelding met alle drie de instellingen via WhatsApp gedeeld. Voor deze test hebben we een standaard foto met de iPhone 12-camera gebruikt. Dit leverde de volgende resultaten op:

Bestandsgrootte Resolutie
Automatisch (wifi) 578KB 1536 x 2048
Automatisch (5G) 299KB 1200 x 1600
Beste kwaliteit 578KB 1536 x 2048
Databesparing 299KB 1200 x 1600

De bestandsgroottes en resolutie zijn zelfs op de instelling voor beste kwaliteit niets in vergelijking met het versturen van een foto via iMessage. Bij iMessage behoudt een foto standaard zijn originele structuur, bestandsgrootte en resolutie.

Meer WhatsApp tips? Check ons overzicht waarin we alle WhatsApp tips en gidsen op een rij zetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
augustus 2021
Onderwerp
Categorie
Apps