WhatsApp: instelling ovor media upload-kwaliteit.

Zo verstuur je via WhatsApp foto’s in een hogere kwaliteit

WhatsApp heeft een nieuwe functie waarmee je de uploadkwaliteit van media kan aanpassen. Je kan op deze manier foto's in hogere resolutie sturen.

Bij het delen van foto’s via WhatsApp, past de chatapp compressie toe om de foto kleiner te maken. Hierdoor gaat het versturen een stuk sneller, maar je levert dan wel in op beeldkwaliteit. Voor veel foto’s maakt dat niet zoveel uit, maar als je een prachtige gedetailleerde foto met iemand wil delen, dan is het zonde van het kwaliteitsverlies. WhatsApp heeft een schakelaar waarmee je de uploadkwaliteit van media kan aanpassen. De kwaliteit is dan iets beter, al is het nog steeds niet de hoogste kwaliteit. We bieden je ook een truc om écht de hoogste resolutie te versturen.

WhatsApp foto’s in hogere kwaliteit versturen

De schakelaar voor het instellen van de uploadkwaliteit van media in WhatsApp is eenvoudig geregeld. Je vindt deze optie als volgt:

 1. Ga naar WhatsApp > Instellingen.
 2. Kies voor Opslag & data.
 3. Tik onderaan op Media-uploadkwaliteit.
 4. Kies nu voor de instelling Beste kwaliteit.

WhatsApp: kwaliteit voor foto's kiezen.

De benaming Beste kwaliteit is hierbij relatief. WhatsApp past nog steeds compressie toe en verstuurt de foto niet in de oorspronkelijke kwaliteit. Je hebt in totaal de keuze uit drie opties:

 • Automatisch (aanbevolen): De kwaliteit wordt bepaald aan de hand van je internetverbinding.
 • Beste kwaliteit: De beeldkwaliteit is voor WhatsApp-standaarden met deze instelling het hoogst. Het versturen van afbeeldingen kan iets langer duren.
 • Databesparing: Hiermee zijn de afbeeldingen het kleinst qua bestandsgrootte, met mindere kwaliteit als gevolg.

Momenteel kan je de instelling alleen aanpassen voor foto’s, maar het is de verwachting dat dit later ook voor video’s kan.

Truc: stuur foto’s en video’s in WhatsApp zonder kwaliteitsverlies

Er is een manier om zonder kwaliteitsverlies foto’s en video’s te delen via WhatsApp. Het is niet handig om het áltijd zo te doen, maar in situaties waarin je echt geen kwaliteit wil verliezen komt het van pas. Het werkt via de Bestanden-app en het is de bedoeling dat je de foto’s niet vanuit de fotokiezer stuurt, maar als bestand. Zo werkt het:

#1: Zet de foto’s in de Bestanden-app

Je eerste stap is het kopiëren van de foto’s naar de Bestanden-app. Je behoudt ze hierbij ook gewoon nog in de Foto’s-app. Let op: dit kost ruimte op iCloud als je ze in de cloud bewaart. Zo werkt het:

 1. Open de Foto’s-app en selecteer de foto’s in kwestie.
 2. Tik links onderin op het deelmenu en kies Bewaar in Bestanden. Mogelijk staat deze optie bijna helemaal onderaan.
 3. Selecteer een locatie in de Bestanden-app. We adviseren om een nieuwe map te maken via de knop in de rechter bovenhoek.

De eerste stap is nu klaar. Het is tijd om in WhatsApp de bestanden te versturen.

#2 Stuur de foto’s als bestand in WhatsApp

De foto’s die je in de vorige stappen hebt opgeslagen, kun je nu als bestand delen in WhatsApp. Zo doe je dat:

 1. Open WhatsApp en open het gesprek waarin je foto’s wil delen.
 2. Tik linksonder op het plus-symbool en kies Document.
 3. Kies één van de foto’s en tik rechtsboven op Stuur.
 4. Herhaal dit voor alle foto’s.

Het is dus helaas niet mogelijk om meerdere foto’s tegelijk te versturen op deze manier. Gelukkig is er in ieder geval iets beschikbaar.

Een ander trucje is dat je via iCloud een openbare link kan maken naar de foto. Je hoeft dan dus alleen nog de link te delen in een WhatsApp-gesprek, zodat de ontvanger de afbeelding zelf in hoge kwaliteit kan downloaden. In onze aparte tip lees je meer over hoe je een link naar een foto in iCloud kan maken.

Bekijk ook

Foto's en video's delen via een link op iPhone en iPad

In de Foto's-app vind je een handige functie waarmee je een foto of video kunt delen via een linkje naar iCloud. Je kan de foto daardoor publiek delen, zonder dat je deze ergens moet uploaden. Het werkt ook met een grote selectie van meerdere foto's. In deze tip lees je hoe je een foto via iCloud-link deelt.

Wat zijn de verschillen in afbeeldingsgrootte?

We hebben de functie getest en dezelfde afbeelding met alle drie de instellingen via WhatsApp gedeeld. Voor deze test hebben we een standaard foto met de iPhone 12-camera gebruikt met de instellingen die WhatsApp biedt. We hebben deze test niet via de truc over de Bestanden-app gedaan. De test leverde de volgende resultaten op:

Bestandsgrootte Resolutie
Automatisch (wifi) 578KB 1536 x 2048
Automatisch (5G) 299KB 1200 x 1600
Beste kwaliteit 578KB 1536 x 2048
Databesparing 299KB 1200 x 1600

De bestandsgroottes en resolutie zijn zelfs op de instelling voor beste kwaliteit niets in vergelijking met het versturen van een foto via iMessage. Bij iMessage behoudt een foto standaard zijn originele structuur, bestandsgrootte en resolutie.

Meer WhatsApp tips? Check ons overzicht waarin we alle WhatsApp tips en gidsen op een rij zetten.

Bekijk ook

Het ultieme WhatsApp tipsoverzicht

We hebben alle WhatsApp-tips voor je op een rij gezet, van het gebruiken van WhatsApp Status tot het uitzetten van de blauwe vinkjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2022
Onderwerp
Categorie
Apps