Locatiedeling in Google Maps

Zo kun je stoppen met locatie delen via apps op iPhone en iPad

Sommige apps houden je locatie nauwgezet in de gaten en sturen deze info naar externe partijen, zoals adverteerders. Hoe kun je de locatie delen door apps uitschakelen op iPhone en iPad? Je leest het in deze tip! Je kunt ook instellen of apps je exacte locatie of slechts bij benadering mogen weten.

Sommige apps hebben daadwerkelijk je locatie nodig om goed te functioneren. Denk aan een navigatie-app. Maar heeft bijvoorbeeld Instagram nu écht je locatie nodig? Er zijn opties om toch te delen, maar in beperkte mate. Misschien is dat wel de betere optie voor sommige apps. We bespreken de mogelijkheden, ook als je het delen van je locatie wil uitschakelen.

Waarom je locatie delen met apps?

Er zijn verschillende manieren om locatie te delen in iOS. Zo kun je met Zoek mijn Vrienden je locatie bijna realtime delen met vrienden. Die info is vrij onschuldig: je deelt het alleen met de betreffende vriend. Apple belooft die data niet te misbruiken of extern verkopen om je reclame te sturen.

Er zijn echter ook talloze apps die je locatie nodig hebben om bepaalde diensten aan te bieden, zoals het weerbericht, navigatie of het tracken van je sportactiviteiten. Die apps hebben je locatie nodig om goed te kunnen werken, maar ze kunnen ongemerkt ook nog iets anders met je data doen: doorverkopen aan externe partijen. Wees je daarom bewust van met welke apps je je data deelt.

Locatie delen per app: zo kun je het uitschakelen

Je kunt altijd beheren welke apps je locatie mogen inzien. Om te weten welke toestemming je bij een bepaalde app hebt gegeven doe je het volgende:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar Privacy en beveiliging > Locatievoorzieningen.
 3. Tik op de app waarvan je het locatiedelen wilt wijzigen.
 4. Kies één van de opties. Afhankelijk van de mogelijkheden van de app, kunnen de opties die je ziet verschillen van andere apps.

Locatietoegang beheren per app

Opties voor locatie delen

Bij het delen van je locatie heb je vijf opties én de mogelijkheid om je exacte locatie te delen. Bekijk hier wat je opties zijn:

Stel in wanneer je locatie gedeeld wordt

Per app kun je instellen wanneer jouw locatie mag worden gebruikt. Daarin heb je vijf keuzes. Je stelt ze in bij Instellingen > Privacy en beveiliging > Locatievoorzieningen. Per app kun je dit kiezen:

 • Nooit: De app mag nooit je locatie opvragen. Daardoor kan het zijn dat bepaalde apps niet goed werken.
 • Vraag volgende keer of wanneer ik deel: De volgende keer dat deze app je locatie wil opvragen krijg je de vraag wat er moet gebeuren.
 • Bij gebruik van app: Met deze optie mag de app alleen je locatie opvragen wanneer het actief is.
 • Bij gebruik van app of widgets: Hetzelfde als de vorige optie, maar dan geldt het ook voor widgets. Dit is meestal de ideale optie. Zie je dit niet? Dan biedt deze app geen widgets aan. In dat geval is Bij gebruik van app vaak de ideale optie.
 • Altijd: Kies je deze optie, dan kan een app altijd je locatie opvragen. Ook wanneer je de app niet gebruikt.

Opties voor locatiedeling met apps
De opties die je ziet, kunnen per app verschillen. Zo zou de Camera-app (links) niet altijd je locatie willen weten, want daar is geen reden voor. Citymapper (rechts) heeft daar daarentegen wel een reden voor om te vragen.

Meer over de locatie-instellingen in iOS lees je in onze aparte tip. Let op dat sommige apps, zoals die van Google, allemaal gekoppeld zijn aan één account. Geef je Google Maps toegang tot je locatie en Google Chrome niet, dan weet Google nog steeds je locatie.

Bekijk ook

Locatievoorzieningen in iOS: dit betekenen alle instellingen

De iPhone kan je locatie in de gaten houden, zodat je makkelijk routes kunt plannen en het weer op jouw locatie te zien krijgt. Hoe werken de locatiefuncties in iOS en hoe kun je ze zo instellen, dat je privacy gewaarborgd blijft? In deze tip lees je alles over de Locatievoorzieningen van iOS.

Exacte locatie of slechts bij benadering?

Je kunt ook instellen of apps je exacte locatie mogen weten of alleen ongeveer. Bij navigatie-apps is het handig dat je exacte locatie bekend is, maar een weer-app hoeft dat niet. Het weer voor ‘Amsterdam’ zal niet veel verschillen van het weer voor ‘Kalverstraat in Amsterdam’. Verder gebruiken apps als Instagram je locatie om een locatie toe te voegen aan je post. Dat hoeft ook niet altijd op de meter nauwkeurig als een stadsnaam voldoende is.

Exacte locatie of bij benadering delen met apps

Je stelt je voorkeuren in vanuit een melding, maar je kunt ook later nog je keuze per app aanpassen bij Instellingen > Privacy en beveiliging > Locatievoorzieningen.

Bekijk ook

Zo zet je het delen van je exacte locatie voor apps uit (en waarom je dat zou willen doen)

Veel apps vragen om toestemming tot je locatie voor allerlei extra handige functies. Maar wist je dat je ook kan aangeven dat alleen je een geschatte en globale locatie kunt delen? Het is echt niet altijd nodig om je exacte locatie te delen. Voor veel apps kun je dit zelfs uitschakelen.

Locatie delen helemaal uitschakelen

Je kunt er ook voor kiezen om het delen van je locatie vanaf een bepaald apparaat helemaal uit te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij een iPad die continu thuis ligt, of een oude iPhone die je niet meer actief gebruikt. Zo schakel je locatie delen helemaal uit:

 1. Ga naar Instellingen > Privacy en beveiliging > Locatievoorzieningen
 2. Zet de schakelaar bij Locatievoorzieningen uit.

Zet je deze schakelaar uit, dan zal geen enkele app toegang hebben tot je locatie. Dit geldt ook voor Apple Kaarten en Siri, wat onhandig kan zijn als je bijvoorbeeld een route wilt plannen of informatie in de buurt wilt opvragen. Het is dus wel een wat extreme maatregel.

Meer tips over locatie delen
Je leest meer over locatie delen onderstaande tips!