Locatie delen met apps: toestemming geven

Zo kun je stoppen met locatie delen via apps op iPhone en iPad

Sommige apps houden je locatie nauwgezet in de gaten en sturen deze info naar externe partijen, zoals adverteerders. Hoe kun je de locatie delen door apps uitschakelen op iPhone en iPad? Je leest het in deze tip!

Waarom je locatie delen met apps?

Er zijn verschillende manieren om locatie te delen in iOS. Zo kun je met Zoek mijn vrienden je locatie bijna realtime delen met vrienden. Die info is vrij onschuldig: je deelt het alleen met de betreffende vriend. Apple zal die data niet misbruiken of extern verkopen om je reclame te sturen.

Er zijn echter ook talloze apps die je locatie nodig hebben om bepaalde diensten aan te bieden, zoals het weerbericht of het tracken van je sportactiviteiten. Die apps hebben je locatie nodig om goed te kunnen werken, maar ze kunnen ongemerkt ook nog iets anders met je data doen: doorverkopen aan externe partijen. Wees je daarom bewust van met wie je je data deelt. Uit een onderzoek van New York Times blijkt dat veel gratis apps je locatie 24 uur per dag volgen.

Locatie delen per app: zo kun je het uitschakelen

Om te weten welke toestemming je bij een bepaalde app hebt gegeven doe je het volgende:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Privacy > Locatievoorzieningen.
  3. Tik op de app waarvan je het locatiedelen wilt wijzigen.
  4. Kies Nooit, Bij gebruik van app of Altijd.

Locatie delen uitschakelen

Opties voor locatie delen

Bij het delen van je locatie heb je drie opties:

  • Nooit: De app mag nooit je locatie opvragen. Daardoor kan het zijn dat bepaalde apps niet goed werken.
  • Bij gebruik van app: Dit is een vrij nieuwe optie, waarbij de app alleen de locatie mag opvragen wanneer het actief is. Dit is meestal de meest ideale optie.
  • Altijd: Kies je deze optie, dan kan een app altijd je locatie opvragen. Ook wanneer je de app niet gebruikt.

Locatie delen per app

Wees je ervan bewust dat sommige apps trucs uithalen om toch je locatie te achterhalen. Zo kun je het locatie delen in Google Maps of in de zoekapp uitschakelen, maar Google kan via de browser toch nog steeds in de gaten houden waar je bent.

Meer over de locatie-instellingen in iOS lees je in onze aparte tip.

Locatie delen helemaal uitschakelen

Je kunt er ook voor kiezen om het delen van je locatie vanaf een bepaald apparaat helemaal uit te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij een iPad die continu thuis ligt, of een oude iPhone die je niet meer actief gebruikt.

Zo schakel je locatie delen helemaal uit:

  1. Ga naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen
  2. Tik op Deel mijn locatie.
  3. Zet de schakelaar uit bij Deel mijn locatie.

Zet je deze schakelaar uit, dan zal geen enkele app toegang hebben tot je locatie. Dit geldt ook voor Apple Kaarten en Siri, wat onhandig kan zijn als je bijvoorbeeld een route wilt plannen of informatie in de buurt wilt opvragen.

Je ziet op bovenstaand scherm ook meteen met welke personen je momenteel je locatie deelt via Zoek mijn vrienden.

Meer tips over locatie delen
Je leest meer over locatie delen onderstaande tips!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2018
Onderwerpen locatie, privacy