Wintersport

Wintersporters blijken crashdetectie te activeren op iPhone en Apple Watch

Skiërs en snowboarders blijken de Crashdetectie-functie op de iPhone en Apple Watch te activeren tijdens het wintersporten. Ook na optimalisaties in het algoritme blijven de foutieve meldingen binnenkomen. Toch adviseert een reddingswerker om de functie ingeschakeld te laten.

Update 15 januari 2023: Apple gaat feedback verzamelen van hulpverleners die te maken hebben met onterechte noodoproepen tijdens wintersport. Dat schrijft de New York Post. Meerdere skioorden hebben te maken met wintersporters die na een flinke val de crashdetectie activeren. Vaak reageren ze daarna niet meer, omdat ze daarna weer zijn opgekrabbeld en door dikke kleding niets merken van meldingen op hun Apple Watch of iPhone. Een woordvoerder van Apple heeft nu gezegd dat het bedrijf feedback verzameld, maar dat er verder geen commentaar wordt gegeven. Volgens Apple werkt de functie met “geavanceerde bewegingsalgoritmen die getraind zijn met meer dan een miljoen uur aan data uit rij-uren en botsingen”. Maar het gaat ook wel eens mis. Eerder bleek al dat achtbanen crashdetectie kunnen activeren. Apple beloofde op dat punt verbeteringen, die waarschijnlijk in watchOS 9.2 en iOS 16.1.2 zijn doorgevoerd.


Update 27 december 2022: Ondanks meerdere optimalisaties in iOS 16.1.2 en iOS 16.2, zouden er nog steeds aanzienlijke aantallen van foute ongevalmeldingen binnenkomen door skiërs met een iPhone 14 of nieuwe Apple Watch. Afgelopen weekend zijn er in de Summit County 71 geautomatiseerde ongevalmeldingen bij de 911-centrale binnengekomen zijn, veroorzaakt door de iPhone 14 en Apple Watches. In geen van de gevallen was er sprake van een ongeval, maar waren het skiërs die bijvoorbeeld tot plotselinge stilstand kwamen.

Alle inkomende telefoontjes moeten door de centrale altijd behandeld worden, dus ook dit soort meldingen. Als de eigenaar niet laat weten dat alles in orde is, kan dit voor grote problemen zorgen. Er worden hulpdiensten onterecht ingeschakeld en dat betekent dat er problemen kunnen ontstaan voor echte ongevallen. Ook in andere locaties zijn er afgelopen tijd meldingen gedaan van onterechte ongevallen. In Pitkin County gaat het om 15 tot 20 meldingen per dag.

Instanties staan in contact met Apple voor het verbeteren van de functie. Het is nog niet duidelijk of Apple nog verdere optimalisaties gaat doen. Apple zou bijvoorbeeld ook naar GPS-data kunnen kijken, om te controleren of de gebruiker op een voor een auto-ongeval logische locatie is. Het is overigens niet duidelijk of de valse bellers de nieuwste software-updates geïnstalleerd hadden.

Hieronder volgt het eerdere artikel van 1 december, waarin het probleem eerder al beschreven werd

Vooral rondom skigebieden blijkt het aantal meldingen toe te nemen. Eerder bleek dat achtbanen in pretparken tot ongewenste Crashdetectie-meldingen leidden door onverwachte bewegingen en loopings. De Apple Watch denkt dan mogelijk dat je bent omgerold met de auto of een zware botsing hebt gehad. Apple bracht woensdagavond de iOS 16.1.2 update uit, waarin dit mogelijk is opgelost. Blijkbaar had Apple er nog geen rekening ermee gehouden dat het wintersportseizoen voor de deur staat en ook weer tot problemen zou kunnen leiden.

Wintersporters veroorzaken valse Crashdetectie-waarschuwingen op de iPhone 14-modellen en de recente Apple Watch-modellen. In het wintersportgebied Summit County in Utah krijgen reddingswerkers tussen de drie tot vijf meldingen per dag. Meestal weet de wintersporter niet dat het alarm is afgegaan. “Ze reageren niet wanneer je met ze praat”, aldus lokale reddingswerker Suzie Butterfield. Als ze later worden teruggebeld is de reactie meestal: “Oh, het spijt me. Ik was aan het skiën, alles is OK”.

kpn-wintersport

Toch ziet deze reddingswerker het als een nuttige functie. “Iemand zou tijdens het skiën tegen een boom kunnen botsen en bewusteloos raken, zonder dat deze persoon zichtbaar is voor andere skiërs.” In dat geval kan de melding levensreddend zijn. Crashdetectie staat standaard ingeschakeld op geschikte apparaten en volgens Butterfield moeten mensen dat ook zo laten, onder het mom van “better safe than sorry”. Als er toch iets mis gaat, wil ze de betreffende persoon kunnen redden.

Of andere reddingsdiensten daar ook zo over denken, is nog de vraag. In situaties waarbij er voldoende mensen in de buurt zijn, die je bij een eventueel ongeluk kunnen redden (zoals in een druk pretpark), zou je Crashdetectie tijdelijk kunnen uitschakelen. Dit doe je als volgt:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Ga naar SOS-noodmelding.
  3. Zet de schakelaar uit bij Bel na ernstig ongeluk.

Op de iPhone heet deze functie ‘Detectie van ongeluk’ in het Nederlands. Op een soortgelijke manier schakel je Crashdetectie op de Apple Watch uit via de instellingen.

Crashdetectie is aanwezig op de volgende 2022-modellen:

Bekijk ook

Crashdetectie op de Apple Watch en iPhone: zo werkt het

Apple heeft op veel recente iPhones en Apple Watches de functie crashdetectie. Dit is een veiligheidsfunctie op de iPhone en Apple Watch die je hopelijk nooit nodig hebt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 15 januari: Toegevoegd dat Apple onderzoek doet.
  • 2022 - 27 december: Artikel bijgewerkt met nieuwe meldingen.

Actuele iPhone 14 deals

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.