Safari-tabbladen op iPhone

Safari-tabbladen sluiten op de iPhone en iPad

Met snelle trucs!
Je kunt in Safari op de iPhone en iPad makkelijk extra tabbladen openen, maar ook al je tabbladen tegelijk sluiten. Hoe doe je dat razendsnel, zonder dat je ze Ă©Ă©n voor Ă©Ă©n hoeft te sluiten? In deze tip lees en bekijk je hoe je dat doet!

Safari-tabbladen sluiten

Safari is de meest gebruikte webbrowser op de iPhone en het is ook een van de meest gebruiksvriendelijke. Maar als je wilt voorkomen dat Safari je iPhone traag maakt is het belangrijk dat je regelmatig je niet-gebruikte tabbladen sluit. Dat kan sneller dan je denkt. In deze tip leggen we meerdere manieren uit om je Safari-tabbladen te sluiten:

#1 Alle Safari-tabbladen sluiten

Een simpele handeling maakt het mogelijk om in één keer alle tabbladen in de Safari-browser op je iPhone of iPad te sluiten. dit werkt als volgt:

 1. Open de Safari-browser op je iPhone of iPad.
 2. Leg je vinger op het tabbladicoontje rechtsonder.
 3. Geef aan dat je alle tabbladen wilt sluiten.

Tabbladen sluiten in Safari

Je kunt ook één tabblad sluiten. Een andere mogelijkheid is om eerst op het tabbladicoon te tikken en vervolgens je vinger te leggen op de link Gereed. Ook dan verschijnt de optie om alle tabbladen te sluiten. Dit heeft als voordeel dat je eerst kunt zien welke tabbladen je zoal hebt geopend. Eventueel kun je de tabbladen per stuk sluiten. Toch per ongeluk een Safari-tabblad gesloten, terwijl dit niet de bedoeling was? Geen punt, je kunt gemakkelijk je recent gesloten tabbladen terugvinden.

Bekijk ook

Per ongeluk een Safari-tabblad gesloten? Zo open je hem opnieuw

Je kan in Safari eenvoudig een gesloten tabblad opnieuw openen. Dit werkt op zowel de iPhone, iPad als de Mac. In een paar simpele stappen kun je een gesloten Safari-tabblad opnieuw openen.

#2 Bepaalde tabbladen sluiten in Safari

Je kan ook gericht tabbladen sluiten. Heb je bijvoorbeeld gezocht naar een bepaald trefwoord en ben je klaar met zoeken, dan kun je alle tabbladen daarover tegelijk sluiten. Hiervoor doe je een zoekopdracht. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je naar een enge ziekte hebt gezocht en alle tabbladen hierover wil sluiten.

Zo werkt het:

 1. Open Safari op de iPhone of iPad.
 2. Tik rechtsonder op de knop om alle tabbladen te tonen (dit ziet eruit als twee overlappende vierkantjes).
 3. Veeg omlaag om het zoekvak Zoek in tabbladen zichtbaar te maken.
 4. Voer het zoekbegrip in, waarvan je de tabbladen wilt sluiten.
 5. Houd je vinger nu iets langer op Annuleer, rechtsboven.
 6. Je ziet nu de optie om alle tabbladen met het trefwoord te sluiten.

Je kunt ook je vinger op het gevonden tabblad houden, om iets meer opties te zien. Dit geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om alle andere tabbladen te sluiten, terwijl het geselecteerde tabblad geopend blijft.

Tabbladen sluiten op basis van trefwoord

#3 Automatisch alle tabbladen sluiten

Je kan er ook voor kiezen om Safari-tabbladen automatisch te sluiten. Dit is mogelijk sinds iOS 13 en zit verstopt in de instellingen. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen om tabbladen na een week te sluiten:

 1. Ga naar Instellingen > Safari.
 2. Scroll een stukje naar onderen naar het kopje Tabbladen. Tik nu op Sluit tabbladen.
 3. Kies voor Handmatig, Na één dag, Na één week of Na één maand.

Safari tabbladen automatisch sluiten

Meer info lees je in onze tip over automatisch tabbladen sluiten in Safari, waarin we de stappen nog eens uitgebreid uitleggen.

Bekijk ook

Safari-tabbladen automatisch laten sluiten regel je zo

In Safari kun je tabbladen automatisch laten sluiten. Handig voor als je het altijd vergeet. Je kunt hiervoor zelf een periode kiezen. We leggen in deze tip uit hoe je het instelt.

#4 Losse Safari-tabbladen sluiten

Voor het sluiten van losse tabbladen ga je iets anders te werk:

 1. Open Safari en tik op de tabbladenknop rechtsonder.
 2. Je ziet nu een overzicht van alle geopende tabbladen, in een tegelweergave. In oudere iOS-versies zie je een bladerweergave.
 3. Tik op het kruisje bij het tabblad dat je wil sluiten. Je kan het tabblad ook naar links vegen.

Al deze opties gelden ook als je privé aan het browsen bent.

Bekijk ook

De privémodus in Safari is vanaf iOS 17 afgeschermd

Safari heeft een privémodus op iPhone, iPad en Mac. Als je de privémodus van Safari gebruikt, wordt er geen informatie bewaard over de websites die je bezoekt en wordt je browsergeschiedenis ook niet gedeeld met je andere apparaten. Deze tip legt uit hoe de privévensters werkt.

Meer tips over Safari-tabbladen
Bekijk ook eens deze andere tips over gebruik van je Safari-tabbladen:

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari