Close-up van MacBook Pro 2018 toetsenbord.

Zo gebruik je de wetenschappelijke rekenmachine op je Mac

Ook handig: rekenmachine voor programmeurs
Naast de normale rekenmachine die iedereen kent, heeft de Mac ook een wetenschappelijke rekenmachine en een variant voor programmeurs. We leggen je uit waar je de wetenschappelijke rekenmachine op je Mac kunt vinden.

Wetenschappelijke rekenmachine op de Mac

In macOS zit al jaren een rekenmachine waarmee je simpele rekensommen uit kunt rekenen. De functies daarvan lijken misschien beperkt: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en dan heb je de bekendste mogelijkheden alweer gehad. De rekenmachine op de Mac is echter veel uitgebreider dan je op het eerste gezicht denkt. Je kunt overschakelen naar een wetenschappelijke rekenmachine en een speciale rekenmachine voor programmeurs zichtbaar maken.

Wisselen naar wetenschappelijke rekenmachine in macOS

De wetenschappelijke rekenmachine op je Mac openen, gaat heel eenvoudig. Kijk maar:

  1. Open de Rekenmachine-app (bijvoorbeeld via Spotlight, het Dock of Launchpad).
  2. Klik in de menubalk op Weergave.
  3. Selecteer de optie Wetenschappelijk.
  4. Je kunt met CMD + 2 ook wisselen naar wetenschappelijk. Gebruik je 1, dan keer je terug naar normaal en 3 is voor programmeurs.

Wetenschappelijke rekenmachine op de Mac met pi

Zodra je deze optie selecteert, verschijnt de wetenschappelijke rekenmachine met uitgebreide functies, zodat je onder meer kansberekeningen kunt uitvoeren en met het getal pi kunt rekenen.

Rekenmachine voor programmeurs op de Mac

De wetenschappelijke rekenmachine op de Mac komt overeen met dezelfde versie op de iPhone. Deze is erg handig voor mensen die meer functies willen dan standaard worden getoond. Maar er is naast de gewone rekenmachine en de wetenschappelijke versie, ook nog een derde optie: de rekenmachine voor programmeurs.

  1. Open de Rekenmachine-app (bijvoorbeeld via Spotlight, het Dock of Launchpad).
  2. Klik in de menubalk op Weergave.
  3. Je kunt met CMD + 3 ook wisselen naar de programmeurstand. Gebruik je 1, dan keer je terug naar normaal en 2 is de wetenschappelijke rekenmachine.

Rekenmachine voor programmeurs Mac

Dit is een andere set met tools waarmee je gemakkelijk met bits en bytes kunt rekenen. Je ziet nullen, Unicode-taal en meer functies die voor programmeurs van pas komen.

Snel wisselen tussen de rekenmachines

Zodra je één van de rekenmachines kiest, wordt deze de volgende keer bij het openen van de Rekenmachine-app standaard gekozen. Wil je wisselen tussen de verschillende calculators, dan zijn hier een aantal snelle toetscombinaties:

  • Command + 1 voor normale rekenmachine
  • Command + 2 voor wetenschappelijke rekenmachine
  • Command + 3 voor programmeerrekenmachine

Je kunt een papierrol laten meelopen als je berekeningen maakt. De uitkomst van berekeningen kun je snel kopiëren vanuit de rekenmachine. De rekenmachine op de Mac geeft een overzicht van al je berekeningen en uitkomsten.

Bekijk ook

Bekijk je berekeningen in het rekenmachine-overzicht op de Mac

In dit artikel leggen we uit hoe je de berekeningen bijhoudt die je met de Rekenmachine-app op de Mac doet. Zo houd je het overzicht over je berekeningen en kun je later controleren of je alles goed hebt gedaan om tot je resultaat te komen.

Wist je dat er ook een wetenschappelijke rekenmachine op de iPhone aanwezig is? Je hoeft je iPhone alleen maar te draaien om deze zichtbaar te krijgen.

Bekijk ook

Wetenschappelijke rekenmachine op de iPhone gebruiken

Je iPhone bevat een wetenschappelijke rekenmachine die je met het kantelen van je iPhone tevoorschijn haalt. Hoe gebruik je deze calculator?