iMazing-app voor Mac en iPhone

Gebruik je iPhone of iPad als externe opslagschijf

Vroeger kon je een iPod gebruiken als geheugenstick of externe schijf. Met de iPhone en iPad kan dat ook, maar je hebt er wel speciale software voor nodig. In deze tip lees je hoe dit werkt.

Als je een vroege iPod-gebruiker bent, herinner je je misschien dat je de iPod ook als externe schijf kon gebruiken. Je kon dan opslagruimte voor de iPod gebruiken voor het opslaan van documenten. Bij de iPhone en iPad kan dat ook, maar daarvoor heb je wel software van derden nodig. In deze tip gaan we laten zien hoe je je iPhone of iPad als externe opslagschijf gebruikt.

iMazing-app voor Mac en iPhone

iPhone of iPad als externe opslagschijf

Wil je bestanden meenemen, dan kun je ze natuurlijk op iCloud zetten, zodat je er vanaf al je apparaten bij kan. Maar de opslagruimte bij iCloud is beperkt en misschien wil je het liefst lokaal opslaan op je iPhone, net zoals een USB-stick. Dat kan. Het probleem is alleen dat de iPhone niet als aparte schijf in de Finder verschijnt, als je deze aansluit op de Mac. Je hebt er externe software voor nodig. Hieronder zullen we twee oplossingen bespreken: FileManager en iMazing.

Overigens is deze manier van bestanden meenemen wel een beetje verouderd. De meeste mensen gebruiken tegenwoordig diensten als Dropbox, Google Drive of OneDrive om bestanden mee te nemen. Maar als je een slechte internetverbinding hebt of de bestanden niet in de cloud wilt opslaan, is het een oplossing.

Optie 1: TapMedia FileManager

Eén optie is TapMedia’s FileManager (link):

  1. Deze gratis app installeer je op je iPhone, die je vervolgens aansluit op de Mac.
  2. Start iTunes, selecteer je iPhone en ga in de linkerkolom naar het onderdeel Apps.

Bestandsdeling met FileManager-app

  1. Blader omlaag tot je iTunes Bestandsdeling ziet.
  2. Kies de app FileManager. Je krijgt nu een leeg scherm te zien, waar je de bestanden naartoe kunt slepen.

Je kunt bijna elk type bestand naar dit venster slepen. Sommige kan FileManager ook openen op de iPhone. Deze gratis versie is voorzien van reclames, maar er is ook een betaalde versie zonder reclame.

Op de iPhone en iPad zie je alle documenten staan, waarbij je ook de weergave kunt aanpassen:

FileManager voor iPhone

Wil je later de bestanden bekijken op een andere Mac, dan sluit je de iPhone op deze computer aan. Start iTunes en volg de stappen zoals hierboven. Je ziet de bestanden nu in het scherm staan en je kunt ze slepen naar het bureaublad of een andere locatie.

Optie 2: iMazing

Een andere oplossing is iMazing. Dit is een programma dat je direct toegang geeft tot je iPhone, zonder dat je daarvoor iTunes nodig hebt. Je kunt het gebruiken om apps handmatig van je iPhone naar je computer te kopiëren of weer terug te zetten.

iMazing transfer van bestanden

Ook vind je in ‘File System’ een map ‘Documenten’. Hier kun je zelf mappen en bestanden toevoegen, net zoals je op een externe schijf of een usb-stick zou doen. Het aardige van dit programma is dat het compatibel is met bijna alle iPhones, iPads en iPods en dat het ook al voor iOS 10 is aangepast. Het programma kost geld, maar je kunt het 15 dagen gratis uitproberen.

iMazing 1

Na het installeren van de software sluit je de iPhone aan op de Mac. De software herkent je iPhone vanzelf. Als je wilt kun je ook Wi-Fi-toegang activeren, zodat je geen kabeltje meer nodig hebt. Daarna kun je bestanden van en naar het programmavenster kopiëren, mappen maken, mappen verplaatsen en bestanden wissen.

iMazing 2

Je kunt in een soort Verkenner/Finder-achtige omgeving door de bestanden bladeren. Zo kun je de bestanden sorteren op bestandsnaam en grootte. Naast normale bestanden kun je eigenlijk alles wat je op iPhone staat bekijken en aanpassen. De app is daarom een uitstekend alternatief voor het beheren van je iPhone met iTunes. Je kunt met iMazing handmatig muziek toevoegen, apps die niet meer in de App Store staan op je telefoon zetten en een back-up maken van alle berichtjes die je naar mensen hebt verstuurd.

Een programma dat vergelijkbare mogelijkheden biedt is iExplorer, een iets duurder alternatief. Een andere optie is iFunBox, een gratis app waarmee je muziek, foto’s, video’s en beltonen kunt importeren en exporteren.

Sinds iOS 13 en iPadOS 13 is het ook mogelijk om USB-sticks, harde schijven en andere opslagmedia rechtstreeks op je iPhone en iPad aan te sluiten als extra opslagmedium. Dit werkt bijvoorbeeld met de SanDisk iXpand (o.a. verkrijgbaar bij bol.com).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerp bestand