Dit zijn de functies van tvOS 14 voor je Apple TV

Van HomeKit-camera’s tot audio delen
tvOS 14 is een relatief kleine update in vergelijking met alle andere software-versies, maar heeft toch een aantal handige verbeteringen. We zetten de nieuwe functies van tvOS 14 voor je op een rijtje.

tvOS 14 functies

Vorig jaar introduceerde Apple de grootste vernieuwingen bij tvOS sinds de introductie in 2015. Er kwam een volledig nieuw design en eindelijk ondersteuning voor meerdere gebruikers. Dit jaar bouwt Apple dit verder uit. Er komen diverse functies in tvOS 14 die het gebruik van je Apple TV beter maken, ook in combinatie met meerdere gebruikers.


#1 Nieuwe HomeKit-bediening
We hadden dit jaar onze hoop gevestigd op een eigen Woning-app op de Apple TV, maar helaas is die er voorlopig nog niet. Wel heeft Apple nieuwe manieren toegevoegd om HomeKit-scènes te activeren. In het Bedieningspaneel op de Apple TV vind je in tvOS 14 onderaan een knop voor HomeKit. Vervolgens zie je al je favoriete scènes, die je met een druk op de Siri Remote kan activeren. Helaas vind je hier nog niet een overzicht van al je accessoires. Heb je een HomeKit-camera, dan vind je hier wel nog een livestream van de beelden.

tvOS 14 HomeKit.

Je kan ook met Siri de beelden van je camera opvragen. Staat er iemand voor de deur en heb je een HomeKit-deurbel, dan zie je op je Apple TV een melding als hij of zij op de bel drukt. Met een druk op de Siri Remote maak je de livestream schermvullend. We vinden het jammer dat je nog geen apparaten kan bedienen, maar wie weet dat dat volgend jaar komt.

tvOS 14 met HomeKit knoppen in het Bedieningspaneel.

#2 Picture-in-picture
Picture-in-picture op de Apple TV maakte vorig jaar zijn debuut, maar alleen nog in de TV-app. Blijkbaar heeft Apple de ervaringen die ze hiermee opgedaan hebben gebruikt om het verder uit te rollen. Dat betekent dat picture-in-picture in tvOS 14 overal in het besturingssysteem werkt en dus niet alleen in de TV-app. Apps kunnen hier ook gebruik van maken. Hierdoor kan je dus een video kijken terwijl je bijvoorbeeld een workout aan het doen bent met een yoga-app. Je kan ook een video via AirPlay met Picture-in-picture afspelen.

Picture-in-picture in tvOS 14.

#3 Verbeterde AirPlay met 4K
Apple heeft in tvOS 14 AirPlay verbeterd. Dat wil zeggen dat je vanaf nu in ieder geval vanuit de Foto’s-app voor de iPhone en iPad filmes in 4K kan doorsturen naar de Apple TV 4K. Je hebt er dus wel de vijfde generatie Apple TV voor nodig én een filmpje die in 4K geschoten is.

#4 YouTube in 4K
Nog een handige 4K-verbetering: eindelijk kan je straks in YouTube geschikte video’s in 4K kijken. De Apple TV 4K is al jarenlang in staat om video’s in deze hoogste resolutie te tonen, onder andere bij Netflix en Apple TV+. Maar YouTube ontbrak daarbij al die tijd, omdat Google een codering gebruikt die door de Apple TV niet ondersteund wordt. In tvOS 14 komt daar verandering in. Hoewel tvOS 14 wel al uit is, werkt het op moment van schrijven nog niet. Er is namelijk nog een update van de YouTube-app voor nodig. YouTube heeft laten weten dat deze binnenkort beschikbaar komt.

Bekijk ook

YouTube kan eindelijk in 4K streamen op de Apple TV

YouTube krijgt op de Apple TV 4K eindelijk de langverwachte 4K-ondersteuning. Voorheen was de resolutie van YouTube op de Apple TV beperkt tot 1080p, maar daar komt in tvOS 14 verandering in.

#5 Meerdere gebruikers bij games
Vanaf tvOS 14 maken ook games gebruik van de ondersteuning voor meerdere gebruikers. Dat betekent dat iedere gebruiker op de Apple TV zijn of haar eigen voortgang in games heeft. Je hoeft daardoor dus niet meer bang te zijn dat je partner verder gaat in jouw spelletje. Naast de voortgang van je games, zijn ook leaderboards en vriendenlijsten aan de gebruikers gekoppeld. Zodra je van gebruiker wisselt, zie je rechtsboven een welkomstmelding.

tvOS 14 multiuser

#6 Ondersteuning voor nieuwe controllers
Je kan eenvoudig een gamecontroller aan je Apple TV en andere Apple-apparaten koppelen. Sinds vorig jaar kan dat ook een Xbox- en PlayStation DualShock 4-controller zijn. Nu heeft Apple dit uitgebreid, want je kan ook de Xbox Elite Wireless Controller Series 2 en de Xbox Adaptive Controllers gebruiken. Dit geeft ontwikkelaars en gebruikers meer flexibiliteit in het spelen van games.

Apple heeft nog meer voor gamers aangepast in iOS 14 en tvOS 14 en in onze eerdere round-up lees je daar meer over.

Bekijk ook

Deze verbeteringen voor gamers vind je in iOS 14

Game je graag op je Apple apparaten, dan zijn we blij dat we deze nieuwe functies in iOS 14, iPadOS 14 en tvOS 14 voor gamers met je kunnen delen.

#7 Screensavers kiezen
Heb je thuis een Apple TV staan, dan ben je waarschijnlijk ook wel een fan van de Apple TV-screensavers. Deze prachtige beelden van wereldsteden, de ruimte en sinds vorig jaar ook de onderwaterwereld, worden afgespeeld als je de Siri Remote een tijdje laat rusten en geen apps gebruikt. Een wens van gebruikers is al een tijdje om zelf je screensavers te kiezen. Hoewel dat in tvOS 14 nog niet echt kan, kun je wel selecteren op thema. Ben je fan van de onderwaterwereld, dan kan je er voor kiezen om alleen deze wallpapers te tonen. Je vindt de optie bij Instellingen > Algemeen > Schermbeveiliging > Thema’s.

tvOS 14: Thema's voor screensavers instellen.

#8 AirPods audio delen
In tvOS 14 kan je twee setjes AirPods aan één Apple TV verbinden. Hierdoor kan je dus samen luisteren naar dezelfde audio, zonder anderen in huis te hoeven storen. Dit werkt sinds vorig jaar ook al op de iPhone en iPad, maar nu dus ook op de Apple TV. Dit werkt ook bij de nieuwste Beats-oordopjes en -koptelefoons.

Bekijk ook

Samen luisteren: zo kun je audio delen met twee paar AirPods

Met twee paar AirPods kun je samen luisteren naar muziek op één iPhone. Je kan dan samen met je partner of een vriend of vriendin muziek luisteren of een film kijken. Zo werkt het audio delen met de AirPods.

#9 Nieuwe volumemelding
Als je audio vanaf de Apple TV afspeelt op een externe AirPlay-speaker of bijvoorbeeld een setje AirPods, zie je in tvOS 14 een andere volumemelding. Deze is één op één gekopieerd van de iPhone, met een verticaal balkje aan de rechterkant van het scherm. Deze volumemelding verschijnt alleen in beeld als je de audio op een extern apparaat afspeelt en het volume aanpast met de Siri Remote.

tvOS 14 volumemelding.

tvOS 14 is nu beschikbaar voor de Apple TV 4K en Apple TV HD. Wil je meer weten over de update, lees dan ons overzicht van tvOS 14.

Bekijk ook

tvOS 14 voor de Apple TV: de update van 2020

tvOS 14 is de 2020-update voor de Apple TV. De update bevat onder andere Picture-in-Picture, uitgebreidere HomeKit-ondersteuning en verbeterde AirPlay. Welke functies zijn er nog meer en wat moet je verder nog weten over tvOS 14? Je leest het hier!

Informatie

Laatst bijgewerkt
22 september 2020 om 10:13
Onderwerp
Categorie
iDevices
Software
tvOS 14

tvOS 14

tvOS 14 is de grote software-update voor de Apple TV, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste verbeteringen zijn de uitgebreidere ondersteuning voor HomeKit, verbeteringen voor AirPlay 2 en picture-in-picture. tvOS 14 is te installeren op een Apple TV HD of nieuwer, dus ook op de Apple TV 4K. Lees ook onze review van tvOS 14. Deze update is in 2021 opgevolgd door tvOS 15.

tvOS 14

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.