Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
Apple TV 4K met vernieuwde Siri Remote.

YouTube kan eindelijk in 4K streamen op de Apple TV

Uitrol gestart
YouTube krijgt op de Apple TV 4K eindelijk de langverwachte 4K-ondersteuning. Voorheen was de resolutie van YouTube op de Apple TV beperkt tot 1080p, maar daar komt in tvOS 14 verandering in.

Update 3 oktober 2020: YouTube is begonnen met de uitrol van 4K op de Apple TV. Op het moment dat tvOS 14 beschikbaar kwam was het nog niet aanwezig, maar nu melden diverse Reddit-gebruikers dat het beschikbaar komt. Meerdere mensen zien 4K-afspeelopties in de YouTube-app van tvOS 14, 14.0.1 en 14.0.2. De video’s zijn overigens wel beperkt tot 30 frames per seconde en het is nog niet mogelijk om HDR in te schakelen.

Zie je nog geen 4K? Dan kan het even duren, want de uitrol is nog in volle gang. Tot die tijd kun je in 1080p blijven kijken. Of HDR nog beschikbaar komt, is nog onduidelijk. In september gaf YouTube nog aan dat de 4K-ondersteuning “binnenkort” beschikbaar zou komen.

YouTube 4K komt naar Apple TV

De Apple TV 4K dankt zijn naam aan het feit dat de streamingbox beelden in hoge resolutie ondersteunt. Films in de iTunes Store en series in Apple TV+ worden zonder problemen in de hoge 4K-resolutie afgespeeld. Toch is ’s werelds populairste streamingdienst de grote afwezige wat betreft ondersteuning in 4K. YouTube-video’s worden nog altijd in maximaal 1080p afgespeeld, zelfs als de originele video in 4K opgenomen is. Apple besteedde er tijdens de keynote geen aandacht aan, maar op de preview-pagina van tvOS 14 lezen we dat YouTube straks eindelijk 4K op de Apple TV ondersteunt.

YouTube eindelijk in 4K op de Apple TV

Apple is kort maar krachtig over de toevoeging van 4K voor de YouTube-app. Apple zegt er alleen het volgende over:

Watch the latest YouTube videos in their full 4K glory.
Your favorite music, slo‑mo, outdoor, and vlog footage never looked better.

Waarom de ondersteuning voor 4K zo lang geduurd heeft, is niet precies duidelijk. Wel weten we dat Google voor YouTube een bepaalde codering gebruikt, die voorheen in ieder geval niet beschikbaar was op de Apple TV. Of die ondersteuning er nu wel is of dat Google aan haar kant iets aangepast heeft, weten we niet. Het goede nieuws is in ieder geval dat al je YouTube-video’s die in 4K geüpload zijn, nu in de maximale beeldkwaliteit afgespeeld kunnen worden. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is de Apple TV 4K. Op de vierde generatie Apple TV HD worden YouTube-video’s nog altijd in maximaal 1080p afgespeeld.

tvOS 14 verschijnt later dit jaar voor de Apple TV 4K en Apple TV HD. De update brengt daarnaast ook picture-in-picture en een aantal basisfuncties voor HomeKit via het Bedieningspaneel. Lees meer over tvOS 14 in ons overzicht.

Bekijk ook

tvOS 14 voor de Apple TV: dit moet je weten over de update van 2020

tvOS 14 is de 2020-update voor de Apple TV. De update bevat onder andere Picture-in-Picture, uitgebreidere HomeKit-ondersteuning en verbeterde AirPlay. Welke functies zijn er nog meer en hoe kan je de update downloaden?

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 03 oktober: De uitrol is gestart.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

tvOS 14

tvOS 14 is de grote software-update voor de Apple TV, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste verbeteringen zijn de uitgebreidere ondersteuning voor HomeKit, verbeteringen voor AirPlay 2 en picture-in-picture. tvOS 14 is te installeren op een Apple TV HD of nieuwer, dus ook op de Apple TV 4K. Lees ook onze review van tvOS 14. Deze update is in 2021 opgevolgd door tvOS 15.

tvOS 14
19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.