Apple TV met Siri Remote 2e generatie.

Meerdere accounts op de Apple TV instellen en wisselen (met verbeteringen vanaf tvOS 17)

Hoe werkt de Apple TV met meerdere accounts? In deze tip lees je hoe je meerdere gebruikers instelt. Ook leggen we uit hoe je tussen deze accounts kunt wisselen en wat er nieuw is op dit vlak vanaf tvOS 17.

Meerdere Apple TV-gebruikers: zo werkt het

Of de Apple TV nu thuis of op je werk staat: het kan handig zijn als verschillende gebruikers hun eigen account hebben. In deze tip leggen we uit hoe je een Apple TV-account toevoegt en hoe je wisselt tussen deze meerdere gebruikers en wat voor voordelen dit heeft. Dit werkt op de Apple TV vierde generatie en nieuwer.

Nieuw vanaf tvOS 17: meer mogelijkheden voor meerdere gebruikers

Vanaf tvOS 17 is er meer mogelijk als het gaat om het gebruik van meerdere gebruikers op de Apple TV. Allereerst wordt automatisch naar het juiste profiel geschakeld als je de Apple TV aan zet of bedient met de iPhone. De Apple TV herkent welk account op de iPhone ingesteld is en schakelt daarmee automatisch naar het overeenkomstige profiel op de Apple TV. Je kan nog steeds handmatig schakelen, via het vernieuwde Bedieningspaneel op de Apple TV.

tvOS 17 Bedieningspaneel op Apple TV: schermen van links naar rechts

Daarnaast worden er nu meer gegevens en instellingen gekoppeld aan de gebruiker. Systeemtaal en gesynchroniseerde AirPods zijn nu gekoppeld aan elk profiel. Bij AirPods betekent dit dat je niet meer handmatig de AirPods hoeft te koppelen die niet van de hoofdgebruiker zijn, maar van een andere extra gebruiker die op de Apple TV geregistreerd is.

Waarom zou je meerdere accounts op de Apple TV gebruiken?

Sinds tvOS 13 ondersteunt de Apple TV meerdere gebruikers, zodat ieder gezinslid zijn of haar gegevens kan gebruiken in verschillende apps. Door meer accounts te gebruiken, kan iedereen zijn eigen muziek- en filmbibliotheek bekijken en aanbevolen content zien. Het wisselen van accounts is van invloed op een aantal apps en instellingen:

 • App Store: wissel tussen aankopen van ingestelde gebruikers.
 • Muziek: bekijk de muziekbibliotheek van de geselecteerde gebruiker.
 • TV: bekijk voor jou geselecteerde film- en serie-suggesties en je eigen bibliotheek. Ook bekijk je hier je eigen kijklijst, eventueel ook van andere streamingdiensten die je aan de TV-app gekoppeld hebt, zoals Disney+, HBO Max en meer.
 • Games in Apple Arcade: iedere gebruiker kan zijn eigen progressie in games van Apple Arcade gebruiken.
 • Gesynchroniseerde AirPods (vanaf tvOS 17): maak makkelijk verbinding met AirPods die gekoppeld zijn aan het account van een Apple TV-gebruiker. Handmatig koppelen is dan niet meer nodig.
 • Extra instellingen zoals systeemtaal (vanaf tvOS 17): gebruiken meerdere gebruikers in huis hun apparaten liever in verschillende talen, dan kun je makkelijk van taal wisselen door naar de juiste gebruiker te gaan.

De inhoud van deze apps is dus verschillend afhankelijk van de gebruiker die geselecteerd is. Voor de Foto’s-app geldt dat niet, want daarvoor is maar één gebruiker in te stellen. Dit komt omdat dit echt gekoppeld is aan een iCloud-account.

Bekijk ook

Zo krijg je aanbevelingen voor films en series op de Apple TV voor iedereen in huis

In deze tip leggen we uit hoe je aanbevelingen voor films en series kunt ontvangen op de Apple TV. Aan de hand van beoordelingen en aankopen stelt de Apple TV films en series aan je voor in de TV-app.

Andere apps, de indeling van het beginscherm en andere instellingen zijn bij alle gebruikers gelijk. Het is dus niet zo dat iedere gebruiker zijn eigen schermindeling kan bepalen of met een eigen YouTube-account ingelogd kan zijn. Wil je meerdere profielen gebruiken in de Netflix-, YouTube- of Videoland-app, dan moet je dat in de apps zelf regelen.

Meerdere gebruikers op de Apple TV instellen

Meerdere gebruikers op de Apple TV instellen is zo gepiept. Volg deze stappen:

 1. Open de Instellingen-app en ga naar Gebruikers en accounts.
 2. Kies de optie Voeg nieuwe gebruiker toe.
 3. Kies voor een automatische of handmatige koppeling en volg de stappen op je scherm.
 4. Je kunt ook één van de voorgestelde gebruikers toevoegen via de knoppen onderaan.

Apple TV: gebruiker toevoegen via instellingen

Je kunt ook vanuit het Bedieningspaneel iemand toevoegen die deel uitmaakt van gezinsdeling:

 1. Open het Bedieningspaneel door de tv-knop ingedrukt te houden.
 2. Ga naar het scherm met de gebruikers en kies de gebruiker waar een plusje bij staat.
 3. Volg de verdere stappen om deze gebruiker toe te voegen.

Als je een reeds ingestelde gebruiker selecteert en opent, heb je de optie om allerlei instellingen aan te passen, waaronder de gebruikersnaam. Je kan daar ook een gebruiker weer verwijderen.

Voor iCloud geldt dat er nog steeds maar één account ingelogd kan zijn. iCloud wordt onder andere gebruikt als woninghub voor HomeKit en voor het synchroniseren van opgeslagen gegevens in sommige games. Wel kun je bij een gebruiker inloggegevens gebruiken voor Game Center- en iCloud-accounts, maar dit wordt alleen gebruikt voor progressie in games.

Een andere manier om iemand toe te voegen aan de Apple TV, is als diegene toegevoegd is aan het HomeKit-huis. Op de accountpagina vind je een schakelaar Toon me op Apple TV. Zijn er meerdere Apple TV’s in huis, dan kan je zelf kiezen op welke Apple TV je toegevoegd wordt.

Wisselen tussen meerdere gebruikers op de Apple TV

Als je wil wisselen tussen meerdere gebruikers, dan kan dat op drie manieren. Zo werkt het:

 • Houd de thuisknop ingedrukt (de knop met het tv-symbool) tot het Bedieningspaneel op de Apple TV verschijnt. Veeg dan naar boven om te wisselen tussen gebruikers. Vanaf tvOS 17 veeg je naar rechts om naar het scherm met de gebruikers te gaan.
 • Automatisch wisselen (vanaf tvOS 17): start de Apple TV op en bedien hem via de iPhone, om automatisch te wisselen naar het account dat overeenkomt met het account op de iPhone.
 • De omslachtige manier is via Instellingen > Gebruikers en accounts > Wissel huidige gebruiker. Kies daar een andere gebruiker om te wisselen.

Gebruikers selecteren op de Apple TV

Na het wisselen naar een andere gebruiker, zie je een welkomstberichtje verschijnen in de rechter bovenhoek van je scherm. Heb je niet alleen meerdere gebruikers, maar ook meerdere Apple TV’s? Dan is onze tip over Apple TV beginschermen synchroniseren misschien iets voor jou.

Bekijk ook

Zo synchroniseer je de beginschermen van meerdere Apple TV's

Heb je meerdere Apple TV's in huis staan? Dan kun je de beginschermen van deze Apple TV's synchroniseren. In deze tip leggen we je uit hoe je dit instelt en wat je zoal nodig hebt. Dit komt ook van pas als je een nieuwe Apple TV gaat instellen.

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd me de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV