macOS Big Sur 11.3 functies.

Nieuwe functies in macOS Big Sur 11.3: 7 belangrijke verbeteringen

Bijgewerkt voor beta 2

macOS Big Sur 11.3 krijgt een aantal nieuwe functies. Het gebeurt niet vaak dat de Mac tussentijds een reeks verbeteringen krijgt, dus reden genoeg om de nieuwe functies van macOS Big Sur 11.3 op een rijtje te zetten.

Nieuwe functies in macOS Big Sur 11.3

macOS Big Sur was een grote update voor de Mac. Sterker nog, het was de grootste update in jaren met een compleet nieuw design en veel nieuwe functies, zoals het nieuwe Bedieningspaneel voor de Mac, nieuwe Mac-widgets en meer. Maar Apple is nog niet klaar met macOS Big Sur, zo blijkt uit de nieuwste beta van macOS Big Sur 11.3. In macOS Big Sur 11.3 vinden we veel nieuwe functies. We zetten de belangrijkste op een rij.


#1 Safari-verbeteringen
In macOS Big Sur kreeg Safari een flinke update, onder andere met een nieuw startscherm. Je kan hier de achtergrond aanpassen en je ziet suggesties, je favorieten, iCloud-tabbladen en meer. In macOS Big Sur 11.3 kun je deze onderdelen ook anders indelen. Via het Instellingen-menu rechtsonder kun je de onderdelen nu verslepen, zodat je bijvoorbeeld de Siri-suggesties bovenaan kunt zetten en je leeslijst onderaan.

Safari 14 browser
Dit nieuwe scherm in Safari 14 krijgt een aantal nieuwe functies

Bovendien kunnen ontwikkelaars nu nieuwe extensies maken, speciaal voor deze startpagina. In de Mac App Store kunnen ontwikkelaars al een paar jaar extensies aanbieden, maar Apple geeft de makers nu ook de mogelijkheid om extensies voor het nieuwe startscherm te maken. Denk bijvoorbeeld aan een extensie van een todo-app, zodat je vanaf dit scherm meteen je todolijst kan bekijken.

Tot slot is er een nieuwe Web Speech API. Ontwikkelaars kunnen daarmee stemherkenning implementeren in webpagina’s. Of dit ook in het Nederlands werkt, is niet helemaal duidelijk.

#2 HomePod als stereopaar standaard gebruiken
Je kan al jaren een HomePod als stereopaar instellen, maar in combinatie met de Mac was dat altijd een probleempje. De geluidsvoorkeuren in macOS herkennen een stereopaar namelijk niet als set. Je kon wel in de individuele apps een HomePod stereopaar kiezen, bijvoorbeeld in de Muziek-app, maar systeembreed ontbrak dit. Nu blijkt dat je in macOS Big Sur 11.3 eindelijk een HomePod stereopaar op de Mac kan instellen, direct via het Bedieningspaneel. Het zou ook werken in combinatie met een HomePod mini-paar.

#3 Nieuw Support-menu
macOS Big Sur 11.3 brengt een gloednieuw Support-menu.Dit menu heeft wat weg van de soortgelijke instelling op je iPhone en iPad. Het nieuwe Support-menu vervangt de Service-knop bij  > Over deze Mac. Nu vind je daar nog informatie over AppleCare, maar in de nieuwe versie vind je meer info over je huidige garantie. Het lijkt er ook op dat tegelijkertijd de Apple Support-app naar de Mac komt, maar dat is nog niet bevestigd.

Support-menu in macOS Big Sur 11.3 code.

Screenshot via 9to5Mac

#4 Verbeteringen voor iPhone- en iPad-apps
Op een M1 Mac kun je iPhone- en iPad-apps installeren, zodat je niet per se je iPhone of iPad hoeft te gebruiken voor je favoriete app. Voor dit type apps zijn er twee verbeteringen. Allereerst starten iPad-apps nu op met een groter venster. Doordat je zelf het vensterformaat niet kan aanpassen, is dit een prettige bijkomstigheid. De tweede verbetering is dat er nu ook een Voorkeuren-optie is, zoals je die nu ook al kent voor Mac-apps. Door in de menubalk te klikken op de appnaam, gevolgd door Voorkeuren, vind je daar een optie voor aanraakalternatieven. Je kan dan een toetsencombinatie instellen als alternatief voor bediening met het touchscreen, zoals je dat op een iPhone of iPad doorgaans doet.

#5 Sorteren en printen van Herinneringen
De Herinneringen-app krijgt een nieuwe functie voor het sorteren van je herinneringen. Normaal gesproken verschijnen je herinneringen op volgorde van invoeren, maar je kan dit nu aanpassen op titel (alfabetisch), prioriteit, vervaldatum of aanmaakdatum. Ook kun je in een paar klikken een todolijst uitprinten, om ze met de pen af te vinken. Dit zijn dezelfde verbeteringen voor de Herinneringen-app die we ook al in iOS 14.5 zagen.

#6 Apple Music-verbeteringen
Ook deze verbeteringen voor Apple Music vinden we ook al in iOS 14.5, maar het is goed dat Apple ze ook meteen naar de Mac brengt. In de Bibliotheek is nu een knop genaamd Voor jou gemaakt. Hier vind je de speciale mixes die je al langer kent van Apple Music, zoals de Chill Mix, de Nieuwe Muziek Mix en meer. Het Luister nu-tabblad gaat in macOS Big Sur 11.3 ook aankomende en speciale live events tonen. Deze zijn gebaseerd op jouw muzieksmaak.

In de tweede beta heeft Apple ook de Autoplay-functie van Apple Music toegevoegd. Zet je dit aan, dan speelt de Mac altijd muziek af, zelfs als de afspeellijst, het album of het nummer afgelopen is. De Muziek-app zoekt dan een nummer dat qua genre past bij de afspeellijst of het album dat je eerder afgespeeld hebt.

#7 Nieuwe gamecontrollers
Goed nieuws voor spelers van Apple Arcade op de Mac. Apple voegt in macOS Big Sur 11.3 ondersteuning toe voor de nieuwe gamecontrollers van Sony en Microsoft. Je kan dan dus de Xbox Series X Wireless Controller en de Sony DualSense draadloze controller gebruiken voor je favoriete games. Eerder werkte de Mac al samen met de voorgaande controllers van Sony en Microsoft.

De macOS Big Sur 11.3 beta is nu beschikbaar voor ontwikkelaars en publieke testers. De definitieve versie verwachten we ergens in het voorjaar, mogelijk eind maart. Apple zal de update tegelijkertijd uitbrengen met de aankomende iOS-update, namelijk iOS 14.5. Wil je meer weten over de nieuwe functies in iOS 14.5, lees dan ons andere artikel daarover.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 18 februari: Artikel aangevuld naar aanleiding van beta 2.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 februari 2021, 12:03
Categorie Mac & macOS
Onderwerp macOS Big Sur
Software macOS 11 Big Sur

macOS Big Sur

macOS 11 Big Sur is de grootste update voor de Mac sinds tijden en is beschikbaar sinds november 2020. Het is de opvolger van macOS Catalina. De update brengt een volledig nieuw design, een nieuw Bedieningspaneel, verbeteringen voor Safari en nog veel meer. Apple heeft voor het eerst sinds 2001 het versienummer verhoogd, van macOS 10.XX naar macOS 11.

macOS Big Sur

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.