Nieuwe functies in macOS Big Sur 11.3: 10+ belangrijke verbeteringen

macOS Big Sur 11.3 heeft een aantal nieuwe functies. Het gebeurt niet vaak dat de Mac tussentijds een reeks verbeteringen krijgt, dus reden genoeg om de nieuwe functies van macOS Big Sur 11.3 op een rijtje te zetten.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Nieuwe functies in macOS Big Sur 11.3

macOS Big Sur was een grote update voor de Mac. Sterker nog, het was de grootste update in jaren met een compleet nieuw design en veel nieuwe functies, zoals het nieuwe Bedieningspaneel voor de Mac, nieuwe Mac-widgets en meer. Maar Apple is nog niet klaar met macOS Big Sur, want macOS Big Sur 11.3 is nu beschikbaar! In macOS Big Sur 11.3 vinden we veel nieuwe functies. We zetten de belangrijkste op een rij.

macOS Big Sur 11.3 releasenotes bekijken

macOS Big Sur 11.3 biedt ondersteuning voor de AirTag, bevat verbeteringen voor iPhone- en iPad-apps voor Macs met de M1-chip en heeft afzonderlijke huidtintvariaties voor emoji’s met stellen.

AirTag en Zoek mijn

  • Ondersteuning voor AirTag om belangrijke objecten zoals je sleutels, portemonnee, rugzak en dergelijke op een vertrouwelijke en veilige manier terug te vinden in de app Zoek mijn
  • Het Zoek mijn-netwerk met honderden miljoenen apparaten kan je helpen je AirTag te vinden, zelfs als deze niet in de buurt is
  • In de verloren-modus krijg je een melding wanneer je AirTag is gevonden en je kunt een telefoonnummer invoeren waarmee contact met je kan worden opgenomen

iPhone- en iPad-apps op Macs met M1

  • Optie om de venstergrootte van een iPhone- en iPad-app te wijzigen
  • Ondersteuning voor schermvullende weergave van een iPhone- of iPad-app met de hoogste resolutie
  • Toetsenbordondersteuning voor iPhone- en iPad-games die het kantelen van apparaten gebruiken
  • Toetsenbord-, muis- en trackpadondersteuning voor iPhone- en iPad-games die gamecontrollers ondersteunen

Emoji’s

  • Ondersteuning voor afzonderlijke huidtinten voor elk individu in alle variaties van emoji’s met kussende stellen en emoji’s met stellen met een hartje
  • Nieuwe gezichtemoji’s, hartemoji’s en emoji’s van een vrouw met een baard

Apple Music

  • Met ‘Speel automatisch af’ wordt er voortdurend muziek afgespeeld door automatisch een soortgelijk nummer af te spelen zodra je het einde van een nummer of afspeellijst hebt bereikt
  • Stadhitlijsten laten zien wat er populair is in meer dan 100 steden van over de hele wereld

Podcasts

  • Programmapagina’s van podcasts hebben een nieuw ontwerp om het beginnen met luisteren te vergemakkelijken
  • Optie om afleveringen te bewaren en te downloaden, en ze voor snelle toegang automatisch toe te voegen aan je bibliotheek
  • Download- en meldingsinstellingen kunnen per podcast worden aangepast
  • ‘Hitlijsten’ en populaire categorieën in de zoekfunctie helpen je nieuwe podcasts te ontdekken

Safari

  • De volgorde van secties op de startpagina kan nu worden aangepast
  • Met de extra WebExtensions-API kunnen ontwikkelaars extensies aanbieden die de nieuwe tabbladpagina vervangen
  • Met de Web Speech-API kunnen ontwikkelaars spraakherkenning opnemen in hun webpagina’s voor dicteren, spraaknavigatie en het toevoegen van bijschriften in realtime
  • Ondersteuning voor de WebM- en Vorbis-video- en audiostructuur

Herinneringen

  • Mogelijkheid om de slimme lijst ‘Vandaag’ te sorteren
  • Ondersteuning voor het synchroniseren van de volgorde van herinneringen in lijsten op al je apparaten
  • Optie om je herinneringenlijsten af te drukken

Gaming

  • Ondersteuning voor de draadloze Xbox Series X|S-controller of de draadloze Sony PS5 DualSense™-controller

Mac-computers met de M1-chip

  • Sluimerstandondersteuning
  • Over deze Mac

    • In ‘Over deze Mac’ wordt de Apple garantiestatus en de AppleCare+-dekking weergegeven in het tabblad ‘Service’ wanneer je met je met Apple ID bent ingelogd
    • Ondersteuning voor de aanschaf van en inschrijving in AppleCare+ voor in aanmerking komende Mac-computers vanuit ‘Over deze Mac’

    Deze versie verhelpt ook de volgende problemen:

    • Herinneringen die via Siri waren gemaakt, konden onbedoeld worden ingesteld voor vroege ochtenduren
    • iCloud-sleutelhanger werd mogelijk niet uitgeschakeld
    • AirPods stuurden audio naar een onjuist apparaat bij automatische overschakeling
    • Meldingen over automatische overschakeling van AirPods ontbraken mogelijk of werden mogelijk gedupliceerd
    • De volledige resolutie van externe 4K-monitoren werd mogelijk niet gebruikt wanneer ze via USB-C waren aangesloten
    • Het inlogvenster werd mogelijk niet goed weergegeven nadat de Mac mini (M1, 2020) opnieuw werd opgestart
    • De functie ‘Stilhouden’ werkte mogelijk niet in het toegankelijkheidstoetsenbord

    Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio’s of op alle Apple apparaten beschikbaar en voor sommige functies is mogelijk een Apple ID vereist.
    Meer informatie over deze update vind je op: https://support.apple.com/kb/HT211896
    Meer informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vind je op: https://support.apple.com/kb/HT201222

    #1 Safari-verbeteringen
    In macOS Big Sur kreeg Safari een flinke update, onder andere met een nieuw startscherm. Je kan hier de achtergrond aanpassen en je ziet suggesties, je favorieten, iCloud-tabbladen en meer. In macOS Big Sur 11.3 kun je deze onderdelen ook anders indelen. Via het Instellingen-menu rechtsonder kun je de onderdelen nu verslepen, zodat je bijvoorbeeld de Siri-suggesties bovenaan kunt zetten en je leeslijst onderaan.

    Safari 14 browser
    Dit nieuwe scherm in Safari 14 krijgt een aantal nieuwe functies

    Bovendien kunnen ontwikkelaars nu nieuwe extensies maken, speciaal voor deze startpagina. In de Mac App Store kunnen ontwikkelaars al een paar jaar extensies aanbieden, maar Apple geeft de makers nu ook de mogelijkheid om extensies voor het nieuwe startscherm te maken. Denk bijvoorbeeld aan een extensie van een todo-app, zodat je vanaf dit scherm meteen je todolijst kan bekijken.

    Tot slot is er een nieuwe Web Speech API. Ontwikkelaars kunnen daarmee stemherkenning implementeren in webpagina’s. Of dit ook in het Nederlands werkt, is niet helemaal duidelijk.

    #2 HomePod als stereopaar standaard gebruiken
    Je kan al jaren een HomePod als stereopaar instellen, maar in combinatie met de Mac was dat altijd een probleempje. De geluidsvoorkeuren in macOS herkennen een stereopaar namelijk niet als set. Je kon wel in de individuele apps een HomePod stereopaar kiezen, bijvoorbeeld in de Muziek-app, maar systeembreed ontbrak dit. Nu kun je in macOS Big Sur 11.3 eindelijk een HomePod stereopaar op de Mac instellen, direct via het Bedieningspaneel. Het werkt ook in combinatie met een HomePod mini-paar.

    Bekijk ook

    HomePods binnenkort ook als stereopaar gebruiken op de Mac

    Apple gaat in macOS ondersteuning voor HomePods als stereopaar toevoegen. Daardoor wordt het mogelijk om twee HomePods als bureauspeakers te gebruiken.

    #3 Nieuw Support-menu
    macOS Big Sur 11.3 brengt een gloednieuw Support-menu. Dit menu heeft wat weg van de soortgelijke instelling op je iPhone en iPad. Het nieuwe Support-menu vervangt de Service-knop bij  > Over deze Mac. Voorheen vond je daar nog informatie over AppleCare, maar in de nieuwe versie vind je meer info over je huidige garantie.

    Support-menu in macOS Big Sur 11.3 code.

    Screenshot via 9to5Mac

    #4 Verbeteringen voor iPhone- en iPad-apps
    Op een M1 Mac kun je iPhone- en iPad-apps installeren, zodat je niet per se je iPhone of iPad hoeft te gebruiken voor je favoriete app. Voor dit type apps zijn er meerdere verbeteringen. Allereerst starten iPad-apps nu op met een groter venster. Ook kan je het venstergrootte van een iPhone- en iPad-app nu zelf wijzigen. De tweede verbetering is dat er nu ook een Voorkeuren-optie is, zoals je die nu ook al kent voor Mac-apps. Door in de menubalk te klikken op de appnaam, gevolgd door Voorkeuren, vind je daar een optie voor aanraakalternatieven. Je kan dan een toetsencombinatie instellen als alternatief voor bediening met het touchscreen, zoals je dat op een iPhone of iPad doorgaans doet. Een andere fijne extra is dat de schermvullende weergave van een iPhone- of iPad-app nu met de hoogste resolutie mogelij kis.

    #5 Sorteren en printen van Herinneringen
    De Herinneringen-app heeft een nieuwe functie voor het sorteren van je herinneringen. Normaal gesproken verschijnen je herinneringen op volgorde van invoeren, maar je kan dit nu aanpassen op titel (alfabetisch), prioriteit, vervaldatum of aanmaakdatum. Ook kun je in een paar klikken een todolijst uitprinten, om ze met de pen af te vinken. Dit zijn dezelfde verbeteringen voor de Herinneringen-app die we ook al in iOS 14.5 zagen.

    #6 Apple Music-verbeteringen
    Ook deze verbeteringen voor Apple Music vinden we ook al in iOS 14.5, maar het is goed dat Apple ze ook meteen naar de Mac brengt. In de Bibliotheek is nu een knop genaamd Voor jou gemaakt. Hier vind je de speciale mixes die je al langer kent van Apple Music, zoals de Chill Mix, de Nieuwe Muziek Mix en meer. Het Luister nu-tabblad gaat in macOS Big Sur 11.3 ook aankomende en speciale live events tonen. Deze zijn gebaseerd op jouw muzieksmaak.

    Apple heeft ook de Autoplay-functie van Apple Music toegevoegd. Zet je dit aan, dan speelt de Mac altijd muziek af, zelfs als de afspeellijst, het album of het nummer afgelopen is. De Muziek-app zoekt dan een nummer dat qua genre past bij de afspeellijst of het album dat je eerder afgespeeld hebt. Tot slot komen de Stadhitlijsten ook naar de Mac. Deze afspeellijsten bevatten muziek van meer dan 100 steden van over de hele wereld. Het is de muziek die in die steden het meest populair is.

    Bekijk ook

    Autoplay in Apple Music: zo speelt de muziek altijd door

    Autoplay is een handige functie voor Apple Music. Je hoeft hiermee nooit meer zelf de volgende nummers uit te zoeken. Eén nummer afspelen en klaar: zo werkt het.

    #7 Podcasts: nieuw ontwerp en meer
    De Podcasts-app heeft ook op de Mac een opgefrist design gekregen. Showpagina’s hebben een aangepast ontwerp, waarmee het volgens Apple makkelijker is om te beginnen met luisteren. Abonneren is daar ook vervangen door Volgen, om ruimte te maken voor de aankomende betaalde podcasts die makers zelf kunnen aanbieden. Je kan nu ook per podcast de download- en meldingsinstellingen wijzigen, dus het geldt niet meer voor alle podcasts die je volgt. In de zoekfunctie vindt je nu Hitlijsten en populaire categorieën om je te helpen nieuwe shows te ontdekken.

    #8 Games op M1-Macs: controlleremulatie
    Als je op een M1-Mac een iPhone- of iPad-game speelt, kan je in de instellingen een gamecontroller emuleren. Dat wil zeggen dat je de knoppen van een controller kan toewijzen aan toetsen op je toetsenbord. Op deze manier kan je een game met controllersupport gemakkelijker spelen via je Mac-toetsenbord. Dit komt vooral van pas voor gebruikers die geen geschikte gamecontroller hebben.

    Gamecontrol emulatie in macOS Big Sur 11.3.

    Zoals je bij nummer vier in dit artikel al kon lezen, kun je met de Touch Alternatives ook aanraakbediening van iPhone- en iPad-apps aanpassen op een M1-Mac. De nieuwe Game Control-optie is daar een soort uitbreiding van, speciaal voor games.

    #9 Nieuwe gamecontrollers
    Goed nieuws voor spelers van Apple Arcade op de Mac. Apple voegt in macOS Big Sur 11.3 ondersteuning toe voor de nieuwe gamecontrollers van Sony en Microsoft. Je kan dan dus de Xbox Series X Wireless Controller en de Sony DualSense draadloze controller gebruiken voor je favoriete games. Eerder werkte de Mac al samen met de voorgaande controllers van Sony en Microsoft.

    #10 Verbeterde beveiliging tegen malware
    Apple heeft ook de beveiliging van macOS opgeschroefd. Tegenover TechCrunch zegt Apple dat de update ervoor zorgt dat een hacker op afstand toegang kan krijgen tot persoonlijke gevoelige gegevens. Dit was mogelijk door de gebruiker een spoofed document te laten openen. Zodra je zo’n besmet bestand opende, verscheen er geen enkele melding of waarschuwing in beeld. Apple heeft dit nu dus in de update opgelost en heeft ook een update voor eerdere macOS-versies uitgebracht die dit lek dicht. Apple heeft ook het ingebouwde anti-malware systeem XProtect bijgewerkt om deze malware te blokkeren die hier misbruik van maakt.

    Het lek is wel misbruikt, maar het is onduidelijk hoeveel gebruikers er precies getroffen zijn.

    Overige ontdekkingen
    Er is nog een aantal andere ontdekkingen gedaan in de beta, die mogelijk ook beschikbaar komen zodra de update voor iedereen te downloaden is:

    1. AirTag: De update voegt ondersteuning toe voor de AirTag, Apple’s slimme tracker voor aan je sleutelbos, rugtas of andere persoonlijke voorwerpen.
    2. Emoji: De nieuwe emoji die ook in iOS 14.5 toegevoegd zijn, vind je ook hier in macOS Big Sur. Er zijn afzonderlijke huidtinten voor elk individu in variaties van emoji en er zijn nieuwe gezichtsemoji, hartemoji en emoji van een vrouw met een baard.
    3. Sluimerstandondersteuning: Macs met M1-chip hebben nu de sluimerstandondersteuning.
    4. Bugfixes: Er zijn diverse bugs opgelost. Zo kon iCloud-sleutelhanger niet uitgeschakeld worden, ging de audio van AirPods soms naar een onjuist apparaat en werd de volledige resolutie van externe 4K-apparaten niet gebruikt als ze via usb-c waren aangesloten. Ook is er een probleem met het inlogvenster op een Mac mini met M1-chip opgelost.
    5. Apple kan Rosetta verwijderen in bepaalde regio’s: Er is tekst in de code van macOS Big Sur 11.3 gevonden waaruit blijkt dat Apple om bepaalde redenen Rosetta 2 kan verwijderen van M1-Macs. Rosetta 2 is nodig om Intel-apps te kunnen emuleren.

    De macOS Big Sur 11.3-update is nu beschikbaar voor iedereen. Apple heeft de update tegelijkertijd uitgebracht met de nieuwste iOS-update, namelijk iOS 14.5. Wil je meer weten over de nieuwe functies in iOS 14.5, lees dan ons andere artikel daarover.

    Bekijk ook

    Deze 25+ nieuwe functies in iOS 14.5 kun je nu gebruiken

    Apple heeft in iOS 14.5 weer veel nieuwe functies toegevoegd. In dit artikel zetten we alle nieuwe functies voor je op een rij, zodat je weet wat je te wachten staat zodra je de update installeert.

    Revisiegeschiedenis:

    • 2021 - 23 maart: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd met toevoeging van controlleremulatie en meer.
    • 2021 - 18 februari: Artikel aangevuld naar aanleiding van beta 2.

    macOS Big Sur

    macOS 11 Big Sur was een van de grootste updates voor de Mac en verscheen in november 2020. Het is de opvolger van macOS Catalina. Big Sur bracht een volledig nieuw design, een verbeterd Bedieningspaneel en nieuwe functies voor Safari. Ook bijzonder is dat Apple voor het eerst sinds 2001 is overgestapt op een nieuwe nummering: van 10.x naar macOS 11. In 2021 is macOS Big Sur opgevolgd door macOS Monterey. Alle details vind je hier!

    macOS Big Sur

    Reacties: 15 reacties

    Reacties zijn gesloten voor dit artikel.