Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
MacBook Pro me M1

Zo installeer je iPhone en iPad-apps op een Mac met Apple Silicon-chip

Je kunt op Apple Silicon Macs ook apps installeren die eigenlijk voor de iPhone of iPad zijn bedoeld. Ontdek hier hoe je kunt vinden en installeren. Er zijn ook wat beperkingen.

iPhone- en iPad-apps op een Apple Silicon Mac

Macs met Apple Silicon hebben onverwachte mogelijkheden. Zo kun je apps draaien die voor macOS, iOS en iPadOS zijn bedoeld. Elke app biedt ongeveer dezelfde ervaring, ongeacht op welk apparaat je het gebruikt. Hoe het werkt lees je hieronder!

Geschikte Mac-modellen voor iPhone- en iPad-apps

Voordat je naar de Mac App Store gaat om je favoriete app te downloaden, moet je eerst checken of jouw Mac wel geschikt is. Deze Macs en MacBooks werken kunnen iPhone- en iPad-apps draaien:

Bekijk ook

Apple Silicon: alles over de ARM-gebaseerde chips voor Mac

Apple Silicon is een reeks processoren die Apple in eigen huis heeft ontwikkeld voor de Mac en iPad. Op deze pagina lees je alles over de generaties Apple Silicon, zoals de M1- en M2-chip en hun varianten.

Voorbeelden van handige apps

Hoewel lang niet alle app goed tot zijn recht komt op de Mac, kunnen sommige apps best praktisch zijn. Het voordeel van de apps is ook dat je ook de bijbehorende widget kan instellen op de Mac, indien deze beschikbaar is. We zetten er een aantal op een rij:

 • PostNL (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Bekijk waar je pakjes zijn, ook met handige widget.
 • Albert Heijn supermarkt (Gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Bestel je boodschappen vanuit de app. Je kan zelfs producten scannen met je Mac-camera om ze aan je boodschappenlijstje toe te voegen.
 • NS (Gratis, iPhone/iPad/Watch, iOS 12.0+) - Check de actuele treintijden, ook met een widget.
 • Eve for Matter and HomeKit (Gratis, iPhone/iPad, iOS 16.1+) - Geavanceerde HomeKit-app werkt ook op de Mac.
 • Pathé Nederland (Gratis, iPhone/iPad/Watch, iOS 12.1+) - Kaartjes kopen voor de film.
 • Marktplaats - koop en verkoop (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Verkoop- of koop tweedehands spullen.

Apps zoeken en downloaden op je M1 Mac

Het zoeken van een app is niet heel moeilijk:

 1. Open de Mac App Store op je M1 Mac.
 2. Zoek naar een app, bijvoorbeeld die van iCulture.
 3. Klik bovenin op iPhone- en iPad-apps.
 4. Klik op Download of op het wolkje, als het een app is die je al eerder had geïnstalleerd via jouw Apple ID.
 5. De app wordt geïnstalleerd, waarna je kunt klikken op Open.

iPhone-apps installeren op Mac met M1-chip

iPad-apps gebruiken op een M1 Mac

Heb je eenmaal een iPad-gebaseerde app gedownload op de Mac, dan zul je merken dat het in een venster wordt getoond met simpele knoppen. Je kunt met je muis over sommige items bewegen, maar niet alles zal functioneren zoals je op de iPad gewend bent. Ontwikkelaars moeten hun apps optimaliseren voor muis- en toetsenbordbediening voordat het natuurlijk aanvoelt.

iCulture-app op Mac M1

De iPad-apps hebben de stoplichtknoppen links bovenin, om de app te minimaliseren, schermvullend te bekijken of in split-screen te gebruiken. Ook kun je het venster kleiner of groter maken, maar het werkt minder prettig als een echte Mac-app.

iPhone-apps gebruiken op Mac M1

Apps die alleen gemaakt zijn voor de iPhone, worden getoond in een klein venster en heeft beperkte functionaliteit. Je kan de app wel in schermvullende weergave openen of in een Split View-venster zetten met een andere app.

iCulture-app op een M1 Mac

Heb je een app die bediend wordt met aanraking, dan zullen sommige functies niet werken. Bij sommige games moet je multitouch- of veegbewegingen doen, die je niet zo gemakkelijk met muisbewegingen kunt nabootsen. Apple heeft hiervoor een oplossing bedacht, al is die niet altijd even gemakkelijk. Je moet hierbij de Ctrl-toets ingedrukt houden terwijl je de multitouch-beweging op het trackpad uitvoert.

Aangepaste opties voor iPhone- en iPad-apps

Via de voorkeuren kun je enkele instellingen aanpassen voor de iPhone- en iPad-apps op de Mac. Open de app en klik in de menubalk op de naam, gevolgd door Voorkeuren. Je hebt daar een aantal opties:

 • Algemeen: Kies de standaard venstergrootte. Je kan kiezen tussen Groter (standaard) of Kleiner.
 • Alternatieve aanraking: Je kan sommige acties die je normaal gesproken met het touchscreen doet simuleren met het toetsenbord, zoals het kantelen van het venster of het gebruik van je trackpad als virtueel scherm.
 • Systeem: Pas aan of de app meldingen mag sturen, toegang mag krijgen tot je camera en meer.

Het is ook mogelijk om het toetsenbord, muis en trackpad te gebruiken voor iPhone- en iPad-games die ondersteuning bieden voor gamecontrollers.

Voorkeuren van iPhone en iPad apps op de Mac.

Niet alle iPhone-apps zijn vindbaar

Het zoeken naar een iPhone-app levert niet altijd resultaten op. Als je een zoekterm gebruikt waarmee je gericht naar een iPhone- of iPad-app zoekt, krijg je meestal wel de goede app te zien. Maar als er een app met een soortgelijke naam is die wél voor de Mac beschikbaar is, kun je bovenaan nog filteren. Klik hiervoor op de knop iPhone- en iPad-apps. Is er geen overeenkomstige Mac-app gevonden, dan wordt dit filter al direct ingeschakeld.

Mac App Store zoeken naar iPhone- en iPad-apps.

De Mac App Store werkt op dezelfde manier als de App Store voor iPhone en iPad. Ontwikkelaars dienen hun apps in, die vervolgens worden bekeken door het reviewteam van Apple. Als ze aan alle regels voldoen worden ze toegelaten. Door nu ook iPhone- en iPad-apps te laten zien, heb je veel meer keuze. Toch zullen niet alle apps te vinden zijn. Zo kun je niet de ING Bankieren-app vinden en ook Google en Facebook hebben ervoor gekozen om hun apps niet op te nemen. Dit betekent dat je geen Instagram of Gmail-app op je Apple Silicon Mac kunt installeren.

Ontwikkelaars hebben dit gedaan omdat ze ófwel nog bezig zijn met een Mac-geoptimaliseerde app, óf geen zin hebben om de app op de Mac te ondersteunen. Andere apps gebruiken weer specifieke functies van de iPhone die op de Mac niet werken, zoals een simkaart. Omdat sommige apps ontbreken kun je wel eens op het verkeerde been worden gezet. Vul bij voorkeur de volledige naam in van de app, zoals ‘ING Bankieren’. De kans dat je de gewenste app te zien krijgt is dan het grootst.

Wat ook kan gebeuren, is dat ontwikkelaars verschillende prijzen voor hun apps vragen per platform. Zo betaal je voor de Mac-apps van Airmail en Microsoft meer op de desktop dan op mobiele apparaten. In dat geval krijg je alleen de Mac-apps te zien. Een voorbeeld is Microsoft Word, waarbij je alleen de Mac-versie te zien krijgt.

Meer weten over Apple Silicon? Lees onze uitleg! Of twijfel je nog tussen een Mac met Intel of M1-processor? Dan helpen we je in onderstaand artikel verder.

Bekijk ook

Mac met Intel of Apple Silicon: welke moet je kiezen?

Apple verkoopt naast de nieuwe Apple Silicon Macs ook nog Macs met Intel-processor. Sta je voor de keuze welke van de twee je moet kiezen, dan helpen we je op weg met dit artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip is de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. De nieuwste versie is de M2-chip. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon kennen een aantal voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Apple Silicon