iPhone 15 Pro-actieknop

Dit kun je doen met de iPhone 15 Pro actieknop

De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max hebben een gloednieuwe actieknop. Wat kun je hiermee en welke acties kun je zoal instellen? We vertellen je alles over het gebruik van de iPhone-actieknop!

De actieknop op de Apple Watch Ultra bestaat al een tijdje en nu hebben ook de iPhone Pro-modellen een actieknop gekregen. Deze vervangt de mute-schakelaar waarmee je het toestel op stil kon zetten. Het is nogal een verandering, want de mute-schakelaar was al sinds de allereerste iPhone uit 2007 aanwezig. Gelukkig kun je je iPhone nog steeds het zwijgen op leggen, maar dankzij de nieuwe actieknop heb je nu nóg meer mogelijkheden. We lopen de opties met je langs.

Actieknop aanpassen

Bij het in gebruik nemen van de iPhone 15 Pro-modellen krijg je al meteen een animatie te zien, waarmee je de instelling van de iPhone-actieknop kunt aanpassen. Wil je dit op een later moment doen, dan gaat het als volgt:

  • Open de Instellingen-app op je iPhone.
  • Ga naar Actieknop.
  • Kies één van de getoonde acties. Je kunt ook kiezen voor geen actie.
Actieknop iPhone instellen

Wil je de actieknop gebruiken om als muteknop, dan hoef je niets te doen. Standaard staat de knop al zo ingesteld dat je het belsignaal kunt in- en uitschakelen. Haptische feedback maakt duidelijk dat je de knop hebt ingedrukt. Ook verschijnt er in het Dynamic Island een melding ‘Stil’ of ‘Bel’.

  • Druk lang op de actieknop om je iPhone op stil te zetten. Je voelt drie trillingen.
  • Om te bevestigen dat het geluid is uitgeschakeld, druk je kort op de actieknop. Er verschijnt een belicoon met streep er doorheen in het Dynamic Island en de tekst ‘Stil’ ter bevestiging.
  • Druk nogmaals kort op de actieknop om het belgeluid weer aan te zetten. Je voelt een enkele trilling.

Gebruik je de actieknop niet voor het belsignaal, dan kun je je toestel snel muten via het Bedieningspaneel.

Hoe werkt de iPhone-actieknop?

Met de actieknop krijg je snelle toegang tot de camera, de zaklamp, focus, vertalen en toegankelijkheidsfuncties voor iedereen zoals het vergrootglas. Wie dat wil kan de knop ook koppelen aan een Siri Shortcut. Zo kun je bijna elke denkbare actie snel starten met behulp van een enkele knop.

iPhone 15 Pro-actieknop

Je gebruikt de actieknop door deze even ingedrukt te houden (press and hold). Daarna wordt de actie gestart. Standaard staat de actieknop ingesteld op bellen en stille modus. Wil je een andere actie, dan kun je dat wijzigen via de instellingen.

De knop geeft voelbare feedback bij het indrukken en in het Dynamic Island op het scherm krijg je ook zichtbare feedback dat je iets hebt ingedrukt. Je ziet dat de ingestelde actie wordt gestart.

De standaard iPhone 15 en iPhone 15 Plus behouden de traditionele schakelaar voor het in- en uitschakelen van het belgeluid.

iPhone 15 Pro opties voor de actieknop

Opties voor de iPhone-actieknop

De volgende opties heb je tot je beschikking:

Stille modus: Net als bij de vroegere schakelaar kun je de stille modus in- en uitschakelen. Het belsignaal en de meldingen zijn dan niet meer hoorbaar.

Focus: Schakel snel de slaapmodus, niet storen-modus of een van de andere focusvarianten in.

Camera: Open de camera en kies een van de fotoformaten, zoals selfie, video of portret. Er zijn veel meer manieren om de camera snel te openen en deze komt daar nu bij.

Bekijk ook

Snel de iPhone-camera openen: hier zijn snelle 5 manieren

Zie je een geweldig fotomoment en wil je snel de camera op de iPhone erbij pakken, dan kan dat. We leggen 5 manieren uit om snel de iPhone-camera te activeren, zodat je nooit te laat bent.

Voicememo: Start of stop een opname via de Dictafoon-app.

Zaklamp: Of je nu een contactlens kwijt bent of het deurslot niet kunt vinden na een avondje stappen: met de zaklamp zie je het opeens heel erg helder.

Vertalen: Start de Vertaal-app om een gesprek te voeren met iemand in een andere taal. Of gebruik de app om een stuk tekst te vertalen.

Bekijk ook

Zo gebruik je de Vertaal-app op je iPhone en iPad

Met de Vertaal-app kun je teksten vertalen naar allerlei talen onderling. En goed nieuws: het werkt nu ook met de Nederlandse taal! Hoe werkt deze app en wat zijn de verschillen met Google Translate? In deze tip stellen we de mogelijkheden aan je voor.

Vergrootglas: Start de Vergrootglas-app om via de camera van de iPhone de kleine lettertjes te lezen op een verpakking. Of zoom in eens goed in oor, oog of mond van iemand anders te kijken.

Siri Shortcuts: Heb je zelf een idee voor een handige actie, dan kun je hiervoor een snelkoppeling maken. Open bijvoorbeeld je favoriete app of speel een muzieknummer af. Ook kun je dit gebruiken voor het activeren van een smart home-actie.

Toegankelijkheid: Hiermee krijg je toegang tot verschillende toegankelijkheidsinstellingen, zoals VoiceOver, Zoom, AssistiveTouch, Live Speech en meer.

Bekijk ook

Toegankelijkheidsfuncties in iOS 17: Live spraak, Persoonlijke stem en meer

In iOS 17 vind je nieuwe functies voor toegankelijkheid, bedoeld voor mensen met een beperking. Maar ook als je geen beperking hebt, heb je mogelijk iets aan deze vernieuwingen. Het gaat om verbeteringen op het gebied van cognitieve functies, spraak en zicht.

Live Speech is een compleet nieuwe functie die sinds najaar van 2023 beschikbaar is als één van de vernieuwingen in iOS 17. Je kunt hiermee teksten intypen die vervolgens hardop worden uitgesproken, bijvoorbeeld tijdens telefoongesprekken maar ook bij face-to-face gesprekken. Veelgebruikte zinnen kun je opslaan, zodat ze snel uitgesproken kunnen worden tijdens een gesprek met familie of vrienden. Het is bedoeld voor mensen die niet kunnen spreken of die hun spraakvermogen in de loop van de tijd zijn kwijtgeraakt. Om te zorgen dat het zo natuurlijk mogelijk klinkt is er de functie Personal Voice.

Bekijk ook

Persoonlijke stem: de iPhone gebruikt jouw stem in iOS 17

iOS 17 bevat de nieuwe functie 'Persoonlijke stem' (Personal voice), voor mensen die hun stem dreigen te verliezen. De iPhone geeft je dan de mogelijkheid om zinnen uit te laten spreken met een stem die opmerkeiljk veel op jouw eigen stem lijkt. Het enige wat je moet doen is een reeks zinnen inspreken.
Bonustip: Heb je meer inspiratie nodig voor het kiezen van de gewenste actie? Check dan ons overzicht met slimme acties voor de actieknop.
Bekijk ook

Bekijk deze slimme trucs voor de iPhone 15 Pro actieknop

Heb je net een nieuwe iPhone 15 Pro met actieknop in huis, maar heb je nog geen idee wat je nou zoal met die nieuwe knop kunt doen? In dit artikel geven we inspiratie welke Siri Shortcuts goedwerken.

Actuele iPhone 15 Pro deals