NL-Alert juist ontvangen.

Zo kun je NL-Alert instellen op de iPhone en Apple Watch en controleberichten ontvangen

NL-Alert instellen op je iPhone is heel gemakkelijk. Met de stappen in deze tip check je of jij de controleberichten en de noodmeldingen van NL-Alert goed kunt ontvangen.

NL-Alert instellen

De overheid stuurt berichten via NL-Alert om burgers te attenderen om mogelijke gevaren in de buurt. In dit artikel lees je of je NL-Alert iPhone-instellingen kloppen en wat je moet doen om het controlebericht en andere waarschuwingen te ontvangen.

Testbericht van NL-Alert

Om te controleren of het systeem goed werkt verzendt de overheid regelmatig controleberichten. Deze NL-Alert controleberichten worden één keer in het half jaar verstuurd, meestal begin juni en begin december. In ons artikel over het NL-Alert controlebericht lees je wanneer het eerstvolgende controlebericht verstuurd wordt. Ook kun je daar aan andere lezers kwijt of je het bericht goed ontvangen hebt.

Bekijk ook

NL-Alert controlebericht op 5 juni om 12:00 uur

Vandaag, op maandag 5 juni, wordt er weer een controlebericht van NL-Alert verzonden. Om 12:00 krijgt iedereen die zijn of haar telefoon juist ingesteld heeft, een testbericht. Is jouw iPhone goed ingesteld?

Geschikte iPhones voor NL-Alert

Elke hedendaagse iPhone is geschikt voor het ontvangen van een NL-Alert-bericht. Alle modellen vanaf de iPhone 4S met iOS 7 of nieuwer kunnen deze noodmeldingen krijgen. Onthoud dat dit alleen geldt voor iPhones. iPads en de iPod touch worden niet ondersteund.

NL-Alert instellen op iPhone

Om NL-Alert in te stellen op je iPhone, neem je de onderstaande stappen:

  1. Ga naar Instellingen > Berichtgeving.
  2. Blader helemaal omlaag.
  3. Achter Noodmeldingen zet je de schakelaar op groen.

NL-Alert inschakelen en instellen op de iPhone via noodmeldingen in iOS 15.

Hou er wel rekening mee dat de noodmeldingen invloed kunnen hebben op je batterijduur.

Gelukkig is NL-Alert instellen op een iPhone erg eenvoudig, omdat de optie altijd op dezelfde plaats zit. Heb je vrienden met een Android-toestel, dan zullen ze iets meer moeite moeten doen. Waar je de instelling vindt is afhankelijk van de fabrikant en van de Android-versie. Ook is de naamgeving heel verschillend: op het ene toestel heet het Noodwaarschuwingen of Nooduitzendingen, op het andere Cell Broadcast. De overheid heeft daarom een instelhulp voor NL Alert gemaakt, waarin per toestel wordt uitgelegd wat je moet doen.

NL-Alert op Apple Watch

Wil je een NL-Alert op je Apple Watch ontvangen? Dan heb je daar een Apple Watch 4G voor nodig. Dat is het enige model met de juiste hardware en antennes om een overheidsbericht te kunnen ontvangen. Ook als je geen actief abonnement voor dit model hebt, ontvang je NL-Alert noodberichten op de Apple Watch. Je ontvangt een NL-Alert dan zowel op je iPhone als je Apple Watch. Je hoeft hier op je Apple Watch zelf niets voor te doen: staat het aan op je iPhone, dan staat het ook aan op de Apple Watch.

NL-Alert noodmelding op Apple Watch.

Heb je geen Cellular-model, dan ontvang je de melding alleen op de iPhone. Je iPhone zal dan trillen of geluid maken, afhankelijk van of je iPhone op stil staat of niet. Als je met een GPS-model toch een melding wil ontvangen op de Apple Watch, raden we het gebruik van de onofficiële NL-Alarm-app aan. Deze geeft zelfs een geluid, ook als je Apple Watch op stil staat. De app maakt hiervoor gebruik van de kritieke meldingen op iPhone en iPad.

Wat is NL-Alert?

NL-Alert is bedoeld om burgers op de hoogte te brengen als er een noodsituatie in de buurt is. Zo’n melding van de overheid wordt niet zomaar uitgegeven, maar alleen als er een situatie is die levensbedreigend is of de gezondheid schade toe kan brengen. Denk daarbij aan een aanslag, brand in een chemische fabriek of ernstig noodweer. De noodmeldingen zijn bedoeld om mensen te bereiken en kan bijvoorbeeld instructies geven om ramen en deuren te sluiten.

NL Alert instellen iPhone

NL-Alert maakt gebruik van de zendmasten van providers. De techniek werkt met cell broadcasting, waardoor het zelfs mogelijk is om mensen te bereiken als het mobiele netwerk overbelast is. Door gebruik te maken van zendmasten is het mogelijk om heel gericht alleen mensen in de directe omgeving te waarschuwen. De meldingen zijn anoniem en werken het 2G-, 3G- en 4G-netwerk. Als je een bericht ontvangt zijn daar geen kosten aan verbonden.