NL Alert noodmelding op iPhone

Zo kun je NL Alert instellen op de iPhone en controleberichten ontvangen

NL Alert instellen op je iPhone is heel gemakkelijk. Met de stappen in deze tip check je of jij de controleberichten en de noodmeldingen van NL Alert goed kunt ontvangen.

De overheid stuurt berichten via NL Alert om burgers te attenderen om mogelijke gevaren in de buurt. In dit artikel lees je of je NL Alert iPhone-instellingen kloppen en wat je moet doen om het controlebericht en andere waarschuwingen te ontvangen.

NL Alert noodmelding op iPhone

NL Alert: noodmeldingen van de overheid
De Nederlandse overheid stuurt regelmatig NL Alert-controleberichten, zodat iedereen kan controleren of de telefoon juist is ingesteld. De meeste telefoons zijn standaard al ingesteld om Nl Alerts te ontvangen. Toch kan het zin hebben om even te controleren of alles klopt, zeker als je het controlebericht steeds niet ontvangt.

NL Alert instellen iPhone

NL Alert instellen

Je kunt alleen NL Alert controleberichten ontvangen als je een geschikt toestel hebt én de functie hebt ingeschakeld. Voor NL-Alert heb je minimaal een iPhone 4s met iOS 7 nodig.

Om de meldingen van de overheid in te stellen, neem je de onderstaande stappen.

  1. Ga naar Instellingen > Berichtgeving.
  2. Blader helemaal omlaag.
  3. Achter Noodmeldingen zet je de schakelaar op groen.

iPhone noodmeldingen inschakelen.

Hou er wel rekening mee dat NL-Alert invloed kan hebben op je batterijduur.

Wat is NL Alert?

NL Alert is bedoeld om burgers op de hoogte te brengen als er een noodsituatie in de buurt is. Zo’n melding van de overheid wordt niet zomaar uitgegeven, maar alleen als er een situatie is die levensbedreigend is of de gezondheid schade toe kan brengen. Denk daarbij aan een aanslag, brand in een chemische fabriek of ernstig noodweer. NL Alert is bedoeld om mensen te bereiken en kan bijvoorbeeld instructies geven om ramen en deuren te sluiten.

NL Alert maakt gebruik van de zendmasten van providers. De techniek werkt met cell broadcasting, waardoor het zelfs mogelijk is om mensen te bereiken als het mobiele netwerk overbelast is. Door gebruik te maken van zendmasten is het mogelijk om heel gericht alleen mensen in de directe omgeving te waarschuwen. De meldingen zijn anoniem en werken het 2G-, 3G- en 4G-netwerk. Als je een bericht ontvangt zijn daar geen kosten aan verbonden.

Om te controleren of het systeem goed werkt verzendt de overheid regelmatig controleberichten.

Gelukkig is NL Alert instellen op een iPhone erg eenvoudig, omdat de optie altijd op dezelfde plaats zit. Heb je vrienden met een Android-toestel, dan zullen ze iets meer moeite moeten doen. Waar je de instelling vindt is afhankelijk van de fabrikant en van de Android-versie. Ook is de naamgeving heel verschillend: op het ene toestel heet het Noodwaarschuwingen of Nooduitzendingen, op het andere Cell Broadcast. De overheid heeft daarom een instelhulp voor NL Alert gemaakt, waarin per toestel wordt uitgelegd wat je moet doen.

Gelukkig heb je als iPhone-gebruiker geen handleiding nodig.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Categorieën Basisfuncties, Telefoonfuncties
Onderwerpen nl-alert, overheid