Siri lichtbol

De nieuwe Siri-functies van iOS 16 (maar weinig werkt in het Nederlands)

In iOS 16 heeft Siri nieuwe functies gekregen waardoor de assistent weer nuttiger wordt. Ook in macOS Ventura vind je Siri verbeteringen. In dit artikel nemen we je mee langs de veranderingen.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Siri in iOS 16

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Nee, er is geen nieuwe stem voor Siri in het Nederlands. Maar geen paniek, er is ander nieuws waar wij wel blij van worden. Ga jij Siri hierdoor meer gebruiken nu je van deze functies weet? Op dit moment kun je iOS 16 installeren, maar iPadOS 16 en macOS Ventura komen later deze maand. Let wel dat veel nieuwe iOS 16 Siri functies niet in het Nederlands werken.

#1 Sneller gebruikmaken van Siri Shortcuts

Beschikbaar op: iPhone en iPad
Als je met een oudere versie van iOS gebruik wil maken van Siri Shortcuts, dan moet je een app eerst instellen om hiermee te werken. Sinds iOS 16 hoeft dat niet meer. Als je een app hebt gedownload, kun je meteen de functies van Siri Shortcuts gebruiken als de app dit ondersteunt. Dat is prettig, want soms weet je wel dat een app met Siri moet werken, maar kun je het instellen ervan niet goed vinden in de app. Dat is nu dus verleden tijd.

Bekijk ook

Siri Shortcuts (Opdrachten): zo werkt het automatiseren van taken

Met Siri Shortcuts (Opdrachten) kun je allerlei taken automatiseren. Je kunt meerdere acties achter elkaar laten uitvoeren met een spraakopdracht via Siri. Ook zijn sommige taken te automatiseren. In deze gids leggen we uit hoe het werkt op de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch.

#2 Berichten sturen zonder bevestiging vooraf

Beschikbaar op: iPhone en iPad
Tijdens het versturen van berichten met Siri wordt het bericht altijd herhaald om te controleren of Siri je goed heeft verstaan. Word je moe van die herhaling en wil je gewoon snel een bericht sturen? Dan schakel je nu gewoon de bevestiging uit. Als je een bericht stuurt via iMessage krijgt de ontvanger wel nog te zien dat je het bericht gedicteerd hebt met Siri. Als er dus toch nog een gek woord in staat, kan die melding duidelijkheid bieden voor de ontvanger. Dit is vooral handig in CarPlay. In onze tip lees je hoe je Siri automatisch berichten kunt laten sturen zonder bevestiging.

Verstuurd met Siri melding

#3 Emoji toevoegen aan je Siri berichten

Beschikbaar op: iPhone en iPad, nog niet in het Nederlands
Nu we het toch hebben over berichten versturen met Siri: je kunt nu een emoji toevoegen aan de berichten die je met Siri verstuurt. Je spreekt dan uit welke emoji je bedoelt, zoals ‘smiling face’ of ‘red heart’. Dit kon al voor het dicteren van teksten wanneer je zelf op de dicteerknop tikt, maar via Siri is het nieuw. Zoals je merkt aan de voorbeelden werkt deze functie werkt nog niet in het Nederlands.

#4 “Wat kan ik hier doen?”

Beschikbaar op: iPhone en iPad, nog niet in het Nederlands
Op zoek naar inspiratie voor wat je met Siri kunt doen? Sinds iOS 16 kun je het gewoon vragen als je in een app zit, maar nog niet in het Nederlands. Vraag bijvoorbeeld: “What can I do here” of “What can I do with [app]?” Siri vertelt je dan welke ondersteuningen de app heeft ingebouwd. Veel apps hebben namelijk wel enige vorm van ondersteuning van Siri, maar deze zijn lang niet altijd bekend.

#5 Gesprekken ophangen met Siri

Beschikbaar op: iPhone en iPad, nog niet in het Nederlands
Heb je een iPhone 11 of nieuwer en gebruik je een ondersteunde Siri-taal, dan kun je nu ook een telefoongesprek ophangen met Siri. Zeg gewoon “Hé Siri, hang up” om het gesprek te beëindigen. De persoon aan de andere kant van de lijn hoort dat je dit zegt. De instelling moet je wel nog even inschakelen via de instellingen (Instellingen > Siri en zoeken), maar voordat de optie zichtbaar is moet Siri eerst in het Engels staan. Dit werkt voor telefoongesprekken en voor FaceTime (Audio).

FaceTime ophangen met Siri

#6 Timer zetten met Siri op de Mac (en een nieuw design)

Beschikbaar op: Mac
Vraag ons niet waarom, maar dit kon dus nog niet. Vanaf macOS Ventura kun je eindelijk een timer zetten met Siri. Dat gaat gepaard met de nieuwe Klok-app op de Mac. Verder heeft Siri ook een nieuw design gekregen en worden je zoekresultaten met meer context getoond.

#7 Verbeteringen voor offline Siri in iOS 16

Beschikbaar op: iPhone en iPad, nog niet in het Nederlands
Helaas is offline Siri nog niet te gebruiken in het Nederlands, maar Apple gaat wel door met het verbeteren van de functie in de ondersteunde talen. Siri kan nu meer commando’s offline uitvoeren. De nieuwe mogelijkheden zijn Voicemail, Intercom en HomeKit bediening.

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.4.1.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 13 oktober: Artikel bijgewerkt na de release van iOS 16.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.