Apple Store: workshops over toegankelijkheid iPhone

Toegankelijkheid in iOS 15: zo wordt de iPhone voor iedereen makkelijker te bedienen

Apple biedt op de iPhone en iPad diverse toegankelijkheidsfuncties, zoals VoiceOver, zodat alle apparaten door iedereen makkelijk te bedienen zijn. Lees hier wat iOS 15 doet voor mensen met een beperking.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Toegankelijkheid in iOS 15

Stembediening, VoiceOver, AssistiveTouch: Apple heeft diverse toegankelijkheidsfuncties op de iPhone en iPad die ervoor zorgen dat alle functies voor iedereen toegankelijk zijn, ook als je slechtziend bent, gehoorproblemen hebt of een andere beperking hebt. In iPadOS 15 en iOS 15 verbetert Apple de toegankelijkheid opnieuw met tal van nieuwe functies en verbeteringen, dus reden genoeg om alles op een rijtje te zetten.


#1 Afbeeldingen herkennen met VoiceOver
VoiceOver gebruik je om teksten op het scherm aan je voor te laten lezen, bijvoorbeeld als je slechtziend of blind bent. Vanaf iOS 15 werkt VoiceOver nog beter samen met afbeeldingen. De functie omschrijft mensen, tekst, tabellen en andere objecten op afbeeldingen, zodat je precies weet wat er op de afbeelding staat. De functie ondersteunt ook markeringen, zodat je eigen aantekeningen aan de foto kan toevoegen dankzij VoiceOver. Met deze uitbreiding weet je dus veel beter wat er precies op de foto te zien is.

VoiceOver voor afbeeldingen in Toegankelijkheid in iOS 15.

#2 Schakelbediening met geluiden
Schakelbediening geeft je een andere mogelijkheid om je iPhone te bedienen, bijvoorbeeld met externe apparaten. Maar vanaf iOS 15 kan dat ook met geluiden die je bijvoorbeeld met je mond kan maken als je moeite hebt met spreken. Je kan klikken, ploppen of andere geluidjes maken die fysieke schakelaars kunnen vervangen.

#3 Achtergrondgeluiden helpen je concentreren
Vanaf iOS 15 kun je achtergrondgeluiden inschakelen, die ervoor zorgen dat je je beter kunt concentreren. Denk bijvoorbeeld aan rustgevende geluiden zoals een regenbui, stromend water of verschillende soorten ruis. Deze geluiden voorkomen dat je afgeleid raakt of juist tot rust komt. Je kunt ze zelfs afspelen tijdens het luisteren van muziek of andere audio op je apparaat.

achtergrondgeluiden-toegankelijkheid-ios15

#4 Instellingen per app
Instellingen zoals grotere of vettere tekst, knopvormen of een verhoogd contrast kun je nu per app instellen. Dit staat dus los van de overkoepelende instelling op je iPhone en helpt je bij het beter leesbaar maken van bepaalde apps. Als je slechtziend bent, is het niet altijd nodig om meteen alle apps met een grotere tekst weer te geven. Deze instelling helpt je daar dus bij en geeft je zelf de keuze welke apps wel of niet aangepast moeten worden.

#5 Audio aanpassen voor je gehoor
Je kan vanaf iOS 15 zogenaamde audiogrammen importeren in de instellingen. Dit zijn resultaten van een gehoortest, die aangeven wat de kwaliteit van het gehoor is. Door deze uitslag te importeren vanaf bijvoorbeeld een pdf, kun je de audio van je iPhone aanpassen zodat je alles wat beter verstaat. Tegelijkertijd kun je met de optie Aangepaste koptelefoon zachte geluiden laten versterken en de frequenties bijstellen.

#6 Memoji met meer opties
Als je bijvoorbeeld bepaalde implantaten of andere hulpmiddelen hebt, kun je je Memoji daarop aanpassen. Op deze manier lijkt de Memoji nog meer op jou. Lees ook ons eerdere artikel waarin we alle verbeteringen voor Memoji in iOS 15 op een rij gezet hebben.

Memoji met toegankelijkkheid in iOS 15.

#7 Vergrootglas wordt standaardapp
Sinds vorig jaar is de Vergrootglas-app al als aparte app in te schakelen op de iPhone, maar vanaf iOS 15 is het vergrootglas zonder verdere instellingen meteen te gebruiken als losse app. De Vergrootglas-app helpt je bij het lezen van kleine teksten en op de iPhone 12 Pro kun je er zelfs de afstand tot andere personen mee meten.

#8 Conversation Boost voor AirPods
Mensen met gehoorproblemen profiteren vanaf iOS 15 met de nieuwste AirPods-update ook van handige verbeteringen. De functie werkt met computational audio, zodat de AirPods stemmen oppikt en deze voor jou duidelijker maakt. Het is dus een soort gehoorapparaat, maar dan ingebouwd in de AirPods. Lees ook ons aparte overzicht van AirPods-functies in iOS 15 voor meer verbeteringen voor Apple’s oortjes.

#9 Eyetracking op de iPad
Vanaf iPadOS 15 ondersteunt de iPad eyetracking, oftewel bediening met je ogen. Je kan op de iPad MFi-gecertificeerde apparaten voor oogbewegingen aansluiten, zodat de iPad ziet waar je op het scherm naar kijkt. Er verschijnt een aanwijzer op het scherm die meebeweegt met je ogen en je kan ook het klikken, scrollen en meer simuleren met je ogen.

#10 Gehoorapparaten met tweewegaudio
Er komt een nieuwe generatie MFi-gehoorapparaten die overweg kunnen met tweewegaudio. Hierdoor kun je handsfree bellen en FaceTimen via de microfoons in deze gehoorapparaten. Veel huidige gehoorapparaten werken met een audiostream die maar één kant op gaat, maar dankzij de ingebouwde microfoons kun je veel makkelijker communiceren.

#11 AssistiveTouch naar Apple Watch
Als bonus voor iedereen die een geschikte Apple Watch heeft: vanaf watchOS 8 kun je AssistiveTouch gebruiken op het horloge te bedienen. De Apple Watch herkent knijpbewegingen met je hand en draaien met je pols, zodat je een cursor op het scherm van je Apple Watch kan bedienen om de mogelijkheden van het horloge te gebruiken. Dat komt dus vooral van pas voor als je bijvoorbeeld met je ene hand moeite hebt om de functies te bedienen. De Apple Watch gebruikt hiervoor de gyroscoop en allerlei andere sensoren.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. We verwachten de officiële iOS 15 release in de loop van september/oktober 2021. Ontdek wat er nog meer is aangekondigd tijdens de keynote in onze WWDC 2021 samenvatting! Of lees onze zeer uitgebreide iOS 15 preview.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juli 2021, 15:26
Categorie iOS
Onderwerpen ios 15, iPadOS 15, toegankelijkheid
Software iOS 15, iPadOS 15

iOS 15

iOS 15 wordt de grote iPhone software-update van het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Lees hier alles wat we weten over iOS 15.

iOS 15
1 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.