Apple Store: workshops over toegankelijkheid iPhone

Toegankelijkheid in iOS 15: de iPhone is nu voor iedereen makkelijker te bedienen

Apple biedt op de iPhone en iPad diverse toegankelijkheidsfuncties, zoals VoiceOver, zodat alle apparaten door iedereen makkelijk te bedienen zijn. Lees hier wat iOS 15 doet voor mensen met een beperking.

Toegankelijkheid in iOS 15

Stembediening, VoiceOver, AssistiveTouch: Apple heeft diverse toegankelijkheidsfuncties op de iPhone en iPad die ervoor zorgen dat alle functies voor iedereen toegankelijk zijn, ook als je slechtziend bent, gehoorproblemen hebt of een andere beperking hebt. In iPadOS 15 en iOS 15 verbetert Apple de toegankelijkheid opnieuw met tal van nieuwe functies en verbeteringen, dus reden genoeg om alles op een rijtje te zetten.

Sommige van deze toegankelijkheidsfuncties zijn ook beschikbaar voor de Mac met macOS Monterey. En voor Mac-eigenaren is er ook nog een andere verbetering voor teogankelijkheid.


#1 Afbeeldingen herkennen met VoiceOver
Beschikbaar in: iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey
VoiceOver gebruik je om teksten op het scherm aan je voor te laten lezen, bijvoorbeeld als je slechtziend of blind bent. Sinds iOS 15 werkt VoiceOver nog beter samen met afbeeldingen. De functie omschrijft mensen, tekst, tabellen en andere objecten op afbeeldingen, zodat je precies weet wat er op de afbeelding staat. De functie ondersteunt ook markeringen, zodat je eigen aantekeningen aan de foto kan toevoegen dankzij VoiceOver. Met deze uitbreiding weet je dus veel beter wat er op de foto te zien is.

VoiceOver voor afbeeldingen in Toegankelijkheid in iOS 15.

#2 Schakelbediening met geluiden
Beschikbaar in: iOS 15 en iPadOS 15
Schakelbediening geeft je een andere mogelijkheid om je iPhone te bedienen, bijvoorbeeld met externe apparaten. Maar sinds iOS 15 kan dat ook met geluiden die je bijvoorbeeld met je mond kan maken als je moeite hebt met spreken. Je kan klikken, ploppen of andere geluidjes maken die fysieke schakelaars kunnen vervangen.

#3 Achtergrondgeluiden helpen je concentreren
Beschikbaar in: iOS 15 en iPadOS 15
Sinds iOS 15 kun je achtergrondgeluiden inschakelen, die ervoor zorgen dat je je beter kunt concentreren. Denk bijvoorbeeld aan rustgevende geluiden zoals een regenbui, stromend water of verschillende soorten ruis. Deze geluiden voorkomen dat je afgeleid raakt of juist tot rust komt. Je kunt ze zelfs afspelen tijdens het luisteren van muziek of andere audio op je apparaat.

achtergrondgeluiden-toegankelijkheid-ios15

Wil je om een bepaald tijdstip altijd achtergrondgeluiden horen, dan kun je er ook een opdracht van maken in de Opdrachten-app.

Bekijk ook

Blijf gefocust of ontspan met de achtergrondgeluiden op je iPhone, iPad en Mac

Filter alle omgevingsgeluiden weg door naar achtergrondgeluid te luisteren. Deze handige standaardfunctie is sinds iOS 15 en iPadOS 15 te gebruiken en zit sinds macOS Ventura ook op de Mac. Zo stel je de achtergrondgeluiden op je iPhone, iPad en Mac in!

#4 Instellingen per app
Beschikbaar in: iOS 15 en iPadOS 15
Instellingen zoals grotere of vettere tekst, knopvormen of een verhoogd contrast kun je nu per app instellen. Dit staat dus los van de overkoepelende instelling op je iPhone en helpt je bij het beter leesbaar maken van bepaalde apps. Als je slechtziend bent, is het niet altijd nodig om meteen alle apps met een grotere tekst weer te geven. Deze instelling helpt je daar dus bij en geeft je zelf de keuze welke apps wel of niet aangepast moeten worden. Lees meer over toegankelijkheid per app instellen in onze tip.

Bekijk ook

Toegankelijkheidsvoorkeuren instellen per app doe je zo

Je kunt per app instellen of je gebruik wil maken van toegankelijkheidsopties. In deze tip lees je waarom je dat zou willen en hoe je het kunt instellen.

#5 Audio aanpassen aan jouw gehoor
Beschikbaar in: iOS 15 en iPadOS 15
Je kan sinds iOS 15 zogeheten audiogrammen importeren in de instellingen. Dit zijn resultaten van een gehoortest, die aangeven wat de kwaliteit van het gehoor is. Door deze uitslag te importeren vanaf bijvoorbeeld een pdf, kun je de audio van je iPhone aanpassen zodat je alles wat beter verstaat. Tegelijkertijd kun je met de optie Aangepaste koptelefoon zachte geluiden laten versterken en de frequenties bijstellen.

Bekijk ook

Deze functie maakt van de AirPods een beter gehoorapparaat

Apple gaat de AirPods nog meer geschikt maken als een soort instap-gehoorapparaat voor mensen met lichte gehoorproblemen. Je kunt binnenkort audiogrammen invoeren in de Gezondheid-app en de instellingen van de AirPods worden daar dan op afgestemd.

#6 Memoji met meer opties
Beschikbaar in: iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey
Als je bijvoorbeeld bepaalde implantaten of andere hulpmiddelen hebt, kun je je Memoji daarop aanpassen. Op deze manier lijkt de Memoji nog meer op jou. Lees ook ons eerdere artikel waarin we alle verbeteringen voor Memoji in iOS 15 op een rij gezet hebben.

Memoji met toegankelijkkheid in iOS 15.

Bekijk ook

Memoji in iOS 15: nu met meer kleren, kleuren en brillen

Memoji worden steeds persoonlijker. Sinds iOS 15 kun je nieuwe brillen, outfits en stickers gebruiken. In dit artikel vertellen we je wat er nieuw is.

#7 Vergrootglas is een standaard app
Beschikbaar in: iOS 15 en iPadOS 15
Sinds vorig jaar is de Vergrootglas-app al als aparte app in te schakelen op de iPhone, maar sinds iOS 15 is het vergrootglas zonder verdere instellingen meteen te gebruiken als losse app. De Vergrootglas-app helpt je bij het lezen van kleine teksten en op de iPhone 12 Pro en iPhone 13 Pro kun je er zelfs de afstand tot andere personen mee meten.

Bekijk ook

Zo gebruik je de iPhone als vergrootglas of leesbril

Met het Vergrootglas op de iPhone en iPad heb je altijd een leesbril op zak. In deze tip alles over de werking van het vergrootglas in iOS, zodat je de kleine lettertjes op verpakkingen toch kunt ontcijferen.

#8 Conversation Boost voor AirPods
Beschikbaar in: iOS 15 en iPadOS 15
Mensen met gehoorproblemen profiteren sinds iOS 15 met de nieuwste AirPods-update ook van handige verbeteringen. De functie Conversation Boost werkt met computational audio, zodat de AirPods stemmen oppikt en deze voor jou duidelijker maakt. Het is dus een soort gehoorapparaat, maar dan ingebouwd in de AirPods. Lees ook ons aparte overzicht van AirPods-functies in iOS 15 voor meer verbeteringen voor Apple’s oortjes.

Bekijk ook

Deze zes AirPods-functies zijn nieuw in iOS 15

AirPods hebben in iOS 15 zes nieuwe functies gekregen: met een zogeheten conversatie boost kun je mensen beter verstaan en je kunt ook allerlei notificaties laten voorlezen. Daarnaast is het zoeken van AirPods verbeterd.

#9 Eyetracking op de iPad
Beschikbaar in: iOS 15 en iPadOS 15
Sinds iPadOS 15 ondersteunt de iPad eyetracking, oftewel bediening met je ogen. Je kan op de iPad MFi-gecertificeerde apparaten voor oogbewegingen aansluiten, zodat de iPad ziet waar je op het scherm naar kijkt. Er verschijnt een aanwijzer op het scherm die meebeweegt met je ogen en je kan ook het klikken, scrollen en meer simuleren met je ogen.

#10 Gehoorapparaten met tweeweg audio
Beschikbaar in: iOS 15 en iPadOS 15
Er komt een nieuwe generatie MFi-gehoorapparaten die overweg kunnen met tweeweg audio. Hierdoor kun je handsfree bellen en FaceTimen via de microfoons in deze gehoorapparaten. Veel huidige gehoorapparaten werken met een audiostream die maar één kant op gaat, maar dankzij de ingebouwde microfoons kun je veel makkelijker communiceren.

#11 AssistiveTouch naar Apple Watch
Beschikbaar in: iOS 15 en watchOS 8
Als bonus voor iedereen die een geschikte Apple Watch heeft: sinds watchOS 8 kun je AssistiveTouch gebruiken om het horloge te bedienen. De Apple Watch herkent knijpbewegingen met je hand en draaien met je pols, zodat je een cursor op het scherm van je Apple Watch kan bedienen om de mogelijkheden van het horloge te gebruiken. Dat komt dus vooral van pas voor als je bijvoorbeeld met je ene hand moeite hebt om de functies te bedienen. De Apple Watch gebruikt hiervoor de gyroscoop en allerlei andere sensoren.

Bekijk ook

Zo kun je je Apple Watch bedienen met handgebaren

Het is mogelijk om een Apple Watch te bedienen met handgebaren en dus zonder het scherm aan te raken. In deze tip leggen we uit hoe je dit instelt en gebruikt.

#12 Aanpasbare muisaanwijzers op de Mac
Beschikbaar in: macOS Monterey
Als je moeite hebt met het zien van de muisaanwijzer op de Mac, kun je de kleuren daarvan aanpassen. In de instellingen kun je zowel de kleur binnenin als de contouren van je muiscursor aanpassen. Met de uitgebreide kleurenkiezer kun je elke kleur kiezen die je wil.

Muiscursor kleur aanpassen op de Mac.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ. De meest recente iOS-versie is iOS 17.3.1.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16.

iOS 15

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.