Vergrootglas iPhone

Zo gebruik je de iPhone als vergrootglas of leesbril

Met het Vergrootglas op de iPhone en iPad heb je altijd een leesbril op zak. In deze tip alles over de werking van het vergrootglas in iOS, zodat je de kleine lettertjes op verpakkingen toch kunt ontcijferen.

De iPhone heeft een handige leesbrilfunctie, voor mensen die moeite hebben met het lezen van kleine teksten. Met het vergrootglas kun je de camera van je iPhone of iPad gebruiken om iets van dichterbij te bekijken. Dit kan handig zijn voor mensen die moeilijk zien of een leesbril nodig hebben. In deze tip leggen we uit hoe deze functie werkt en wat je ermee kunt.

Vergrootglas iPhone

iPhone als leesbril: zo werkt het vergrootglas

Het vergrootglas is een van de vele toegankelijkheidsfuncties in iOS. Om het vergrootglas te kunnen gebruiken, moet je het eerst activeren. Dit doe je als volgt:

  1. Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen.
  2. Tik op Algemeen > Toegankelijkheid.
  3. Met de schakelaar achter Vergrootglas activeer je de functie.

Daarmee is de functie nog niet meteen actief. Om het vergrootglas te starten heb je twee mogelijkheden.

Optie 1: Vergrootglas snel starten via Bedieningspaneel

Het Vergrootglas is ook via het Bedieningspaneel in iOS 11 en nieuwer snel te bereiken. Veeg omhoog vanuit de onderkant van het scherm en tik daarna het icoontje van het Bedieningspaneel aan. Heb je een iPhone X, dan haal je het Bedieningspaneel tevoorschijn als je vanaf rechtsboven omlaag veegt op het scherm.

Is het icoontje voor het vergrootglas niet zichtbaar? Dan moet je eerst het Bedieningspaneel aanpassen waarbij je het icoontje voor het vergrootglas toevoegt.

Vergrootglas Bedieningspaneel
Zo ziet het icoontje van het vergrootglas eruit in het Bedieningspaneel.

Optie 2: Vergrootglas starten via thuisknop

Je kunt het vergrootglas ook op een andere manier starten, namelijk door driemaal snel achter elkaar op de thuisknop (homebutton) te drukken.

Je komt nu op een scherm dat enigszins lijkt op de Camera-app. Met de schuifbalk onderin beeld bepaal je hoe ver je wilt inzoomen op bijvoorbeeld een krantenartikel. De kwaliteit is afhankelijk van de camera in je iPhone of iPad. Je kunt het vergrootglas in zowel de portret- als landschapsweergave gebruiken.

Vergrootglas op iPhone gebruiken

Helderheid en contrast van vergrootglas aanpassen

Met de optie Pas automatisch aan kun je de helderheid en het contrast automatisch laten aanpassen op basis van het omgevingslicht. Dit is handig bij het focussen.

Leeslampje en andere opties voor het vergrootglas

Het vergrootglas heeft daarnaast allerlei handige functies. Zo kun je, net als in de Camera-applicatie, het lampje van de flitser gebruiken als leeslampje. Hiervoor tik je in de vergrootglas-weergave op het knopje met de bliksemschicht. Met het slotje kun je het beeld stabiliseren zodat je bewegingen minder zichtbaar zijn en het beeld minder schokkerig oogt. Met de ronde knop in het midden zet je het beeld tijdelijk helemaal stil om iets zonder lastig te manoeuvreren eenvoudig te kunnen lezen.

Vergrootglas iOS 10 - instellingen

Helderheid, contrast en filters voor het vergrootglas

Als het beeld te flets is kun je het ook zelf aanpassen. Tik hiervoor op het knopje met de drie rondjes. Met de bovenste schuifbalk pas je de helderheid van het beeld aan. Hoe verder het gele bolletje naar rechts staat, des te helderder je weergave wordt. Het contrast pas je aan met de tweede schuifbalk. Ook hier geldt dat het contrast groter is naarmate het gele bolletje verder naar rechts staat. Aanvullend kun je kiezen uit verschillende kleurenfilters zoals wit/blauw, die bovenin weergegeven staan. Door op het scherm te vegen, kun je de verschillende opties selecteren. Deze functies zijn geen gimmick, maar kunnen handig zijn voor mensen die bepaalde kleuren niet (goed) kunnen zien.

iPhone als leesbril: andere opties

Er zijn nog twee andere manieren om je iPhone als leesbril te gebruiken, die je in noodgevallen wat sneller kunt bereiken:

  • Maak een foto met de camera van de iPhone. Vervolgens kun je inzoomen de foto en kijken wat er nu eigelijk staat.
  • Je kunt ook de zoomfunctie van de iPhone-camera gebruiken, zonder dat je een foto maakt. Dit doe je door de camera op de tekst te richten en met de vingers op het scherm een spreidbeweging te maken (dus drie of meer vingers op het scherm houden en uit elkaar bewegen). Er verschijnt dan een schuifbalk waarmee je kunt in- en uitzoomen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerp toegankelijkheid
Software iOS