Vergrootglas iOS 14

Zo gebruik je de iPhone als vergrootglas of leesbril

Met het Vergrootglas op de iPhone en iPad heb je altijd een leesbril op zak. In deze tip alles over de werking van het vergrootglas in iOS, zodat je de kleine lettertjes op verpakkingen toch kunt ontcijferen.

iPhone als leesbril: zo werkt het vergrootglas

De iPhone heeft een handige leesbrilfunctie, voor mensen die moeite hebben met het lezen van kleine teksten. Met het vergrootglas kun je de camera van je iPhone of iPad gebruiken om iets van dichterbij te bekijken. Dit kan handig zijn voor mensen die moeilijk zien of een leesbril nodig hebben. In deze tip leggen we uit hoe deze functie werkt en wat je ermee kunt.

Nieuw in iOS 14: Vergrootglas-app, nieuwe interface en functies

In het najaar van 2020 is iOS 14 beschikbaar voor iedereen met een geschikt toestel. Voor gebruikers van het vergrootglas komen er enkele handige nieuwe functies bij, naast dat het uiterlijk van het hulpmiddel is veranderd.

Nieuwe interface

Om te beginnen heeft het vergrootglas een nieuw uiterlijk gekregen. Je zult het waarschijnlijk snel onder de knie hebben, want van alle opties is het doel nu duidelijker. Er is bijvoorbeeld een knop voor de zaklamp, filters en helderheid. Voorheen zat dit verstopt onder meerdere knopjes.

Vergrootglas in iOS 14

Zoals te zien op bovenstaande afbeelding is de schuif voor het inzoomen groter geworden en dus beter zichtbaar. Je kunt de volgorde van de knoppen zelf instellen. Als je maar één kleurfilter gebruikt hoef je ze natuurlijk niet allemaal te zien. Dit regel je in het nieuwe menu met het tandwieltje. De knop met de zaklamp geeft je een steuntje in de rug in een donkere ruimte.

Meerdere opnames om veel stukken te lezen

Moet je ver inzoomen en is daardoor niet de hele tekst zichtbaar? Dan kun je met de nieuwe ‘Meerdere opnames’-functie enkele foto’s maken die vervolgens achter elkaar worden getoond. Ze worden niet opgeslagen in je filmrol, dus ga je gang en maak zo veel foto’s als je wil. Het lijkt een beetje op de scan functie in de Notities-app. Je vindt de functie met de knop rechtsonder, waar twee foto’s op elkaar liggen.

Meerdere opnames Vergrootglas

Na het fotograferen kun je nog instellen of er kleurfilters gebruikt moeten worden of dat je misschien nog meer moet inzoomen. Dat kan per foto individueel geregeld worden.

Bekijk ook

Documenten scannen in de Notities-app: zo werkt het

Heb je nog veel papieren documenten in huis slingeren? Met de Notities-app kun je eenvoudig documenten inscannen, zodat je ze daarna kunt archiveren of doorsturen. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

Vergrootglas app

Heb je het vergrootglas vaak nodig en is driemaal op de sluimerknop drukken niet altijd handig? Dan kun je ook een aparte app installeren vanaf iOS 14. In de betaversie van iOS 14 vergt het enige moeite, maar we willen je de uitleg niet onthouden. Volg deze stappen om het vergrootglas als app te installeren:

 1. Open de Appbibliotheek door helemaal naar links te vegen op je beginscherm.
 2. Zoek in de ‘Diensten’ map naar de ‘Magnifier‘-app (Engels voor vergrootglas).
 3. Houd je vinger lang ingedrukt op het app-icoon en voeg ‘m toe aan je beginscherm.

Vergrootglas app toevoegen

Zie je de app niet staan? Volg dan deze stappen:

 1. Veeg naar beneden op je beginscherm en zoek naar ‘Magnifier’. Open de app.
 2. Sluit de app weer en ga naar de Appbibliotheek.
 3. De ‘Magnifier’-app zou nu in je voorgestelde apps linksboven moeten staan.
 4. Houd je vinger lang ingedrukt op het app-icoon en voeg ‘m toe aan je beginscherm.

De app werkt vervolgens exact hetzelfde. Je kunt de app toevoegen aan je Dock, zodat je er altijd snel bij kunt. Je kunt ook een hele map toevoegen aan je Dock. Hoe je dat doet lees je in onze afzonderlijke tip.

Bekijk ook

Doe slim: zet een appfolder in je iPhone-dock

Haal meer uit je iPhone-dock met deze lifehack voor slimmer werken: door een mapje met de belangrijkste apps in het iPhone-dock te zetten zijn ze altijd onder handbereik. Deze tip legt uit hoe je zo'n mapje in het dock maakt.

Vergrootglas inschakelen

Het vergrootglas is een van de vele toegankelijkheidsfuncties op de iPhon. Om het vergrootglas te kunnen gebruiken, moet je het eerst activeren. Dit doe je als volgt:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Tik op Toegankelijkheid.
 3. Met de schakelaar achter Vergrootglas activeer je de functie.

Vergrootglas starten

Daarmee is de functie nog niet meteen actief. Om het vergrootglas te starten heb je twee mogelijkheden:

iPhone: vergrootglas inschakelen

Optie 1: Vergrootglas snel starten via Bedieningspaneel

Het Vergrootglas is ook via het Bedieningspaneel van iOS 11 en nieuwer snel te bereiken. Open het Bedieningspaneel en tik op het icoontje.

Is het icoontje voor het vergrootglas niet zichtbaar? Dan moet je eerst het Bedieningspaneel aanpassen waarbij je het icoontje voor het vergrootglas toevoegt.

Vergrootglas Bedieningspaneel
Zo ziet het icoontje van het vergrootglas eruit in het Bedieningspaneel.

iPhone: vergrootglas inschakelen>Optie 2: Vergrootglas starten met een knop

Je kunt het vergrootglas ook op een andere manier starten, namelijk door driemaal snel achter elkaar op een knop te drukken. Op de nieuwste iPhones druk je hiervoor driemaal snel op de zijknop (rechts van het toestel). Op iPhones met een ronde knop onder het scherm druk je driemaal snel achtereen op deze thuisknop.

Je komt nu op een scherm dat enigszins lijkt op de Camera-app. Met de schuifbalk onderin beeld bepaal je hoe ver je wilt inzoomen op bijvoorbeeld een krantenartikel. De kwaliteit is afhankelijk van de camera in je iPhone of iPad. Je kunt het vergrootglas in zowel de portret- als landschapsweergave gebruiken.

Vergrootglas op iPhone gebruiken

Helderheid en contrast van vergrootglas aanpassen

Met de optie Pas automatisch aan kun je de helderheid en het contrast automatisch laten aanpassen op basis van het omgevingslicht. Dit is handig bij het focussen.

Leeslampje voor het vergrootglas

Het vergrootglas heeft daarnaast allerlei handige functies. Zo kun je, net als in de Camera-app, het lampje van de flitser gebruiken als leeslampje. Hiervoor tik je op het icoontje met bliksemschicht.

Met het slotje kun je het beeld stabiliseren zodat je bewegingen minder zichtbaar zijn en het beeld minder schokkerig oogt. Dit is handig voor mensen die hun handen moeilijk stil kunnen houden.

Met de ronde knop in het midden zet je het beeld tijdelijk helemaal stil om iets zonder lastig te manoeuvreren eenvoudig te kunnen lezen.

Vergrootglas iOS 10 - instellingen

Helderheid, contrast en filters voor het vergrootglas

Als het beeld te flets is kun je het ook zelf aanpassen. Tik hiervoor op het knopje met de drie rondjes. Met de bovenste schuifbalk pas je de helderheid van het beeld aan. Hoe verder het gele bolletje naar rechts staat, des te helderder je weergave wordt. Het contrast pas je aan met de tweede schuifbalk. Ook hier geldt dat het contrast groter is naarmate het gele bolletje verder naar rechts staat. Aanvullend kun je kiezen uit verschillende kleurenfilters zoals wit/blauw, die bovenin weergegeven staan. Door op het scherm te vegen, kun je de verschillende opties selecteren. Deze functies zijn geen gimmick, maar kunnen handig zijn voor mensen die bepaalde kleuren niet (goed) kunnen zien.

iPhone als leesbril: andere opties

Er zijn nog twee andere manieren om je iPhone als leesbril te gebruiken, die je in noodgevallen wat sneller kunt bereiken:

 • Maak een foto met de camera van de iPhone. Vervolgens kun je inzoomen de foto en kijken wat er nu eigelijk staat.
 • Je kunt ook de zoomfunctie van de iPhone-camera gebruiken, zonder dat je een foto maakt. Dit doe je door de camera op de tekst te richten en met de vingers op het scherm een spreidbeweging te maken (dus drie of meer vingers op het scherm houden en uit elkaar bewegen). Er verschijnt dan een schuifbalk waarmee je kunt in- en uitzoomen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!