Vergrootglas iPhone

Zo gebruik je de iPhone als vergrootglas of leesbril

Met het Vergrootglas op de iPhone en iPad heb je altijd een leesbril op zak. In deze tip alles over de werking van het vergrootglas in iOS, zodat je de kleine lettertjes op verpakkingen toch kunt ontcijferen.

iPhone als leesbril: zo werkt het vergrootglas

De iPhone heeft enkele handige zoomfuncties. Zo kun je inzoomen op teksten op het scherm. Maar ook de camera van de iPhone is te gebruiken als vergrootglas, bijvoorbeeld als je de kleine lettertjes op verpakkingen wilt ontcijferen. Dit kan handig zijn als je je leesbril thuis hebt laten liggen. In deze tip leggen we uit hoe deze functie werkt en wat je ermee kunt.

Vergrootglas starten op 3 manieren

Het vergrootglas is een van de vele toegankelijkheidsfuncties op de iPhone. Je kunt het vergrootglas op meerdere manieren starten:

  1. Via het Bedieningspaneel
  2. Met de Vergrootglas-app
  3. Met de activeringsknop

Optie 1: Vergrootglas starten via Bedieningspaneel

Het Vergrootglas is te starten via het Bedieningspaneel op de iPhone en iPad. Dit is mogelijk sinds iOS 11. Open het Bedieningspaneel en tik op het icoontje.

Is het icoontje voor het vergrootglas niet zichtbaar? Dan moet je eerst het Bedieningspaneel aanpassen en het vergrootglas toevoegen als extra icoon.

Vergrootglas op Bedieningspaneel

Optie 2: Vergrootglas openen met app

Heb je het vergrootglas vaak nodig, dan kun je sinds iOS 14 ook gebruik maken van de Vergrootglas-app. Open Spotlight en zoek naar ‘Vergrootglas’ (Engels: ‘Magnifier’). Zie je de app niet op een van je beginschermen staan, ga dan naar de Appbibliotheek door helemaal opzij te vegen en ‘Vergrootglas’ te zoeken. Les je vinger op het appicoon en voeg ‘m toe aan je beginscherm. Je kunt de app ook toevoegen aan je dock of zelfs een hele reeks nuttige snelkoppelingen in een map toevoegen aan je dock.

Vergrootglas-app

Optie 3: Vergrootglas openen met activeringsknop

Een derde optie die al veel langer bestaat is gebruik maken van de activeringsknop. Hiervoor ga je als volgt te werk:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Tik op Toegankelijkheid.
  3. Blader helemaal omlaag en tik op Activeringsknop.
  4. Zet een vinkje bij Vergrootglas.

Toegankelijkheid met activeringsknop

De activeringsknop is meestal de zijknop (op toestellen met Face ID) of de thuisknop (op toestellen met Touch ID). Druk je nu driemaal snel achtereen op de activeringsknop, dan wordt de gewenste actie uitgevoerd. In dit geval hebben we het zo ingesteld dat je bij het driemaal drukken op de activeringsknop de vraag krijgt wat je wilt doen (Zoomen, Kleurfilters of Vergrootglas). Maar je kunt ook meer of minder opties aanvinken bij stap 4.

Vergrootglas op de iPhone gebruiken

Na het activeren van het vergrootglas kom je terecht op een scherm dat enigszins lijkt op de Camera-app. Met de schuifbalk onderin beeld bepaal je hoe ver je wilt inzoomen op bijvoorbeeld een krantenartikel of stripverhaal. De kwaliteit is afhankelijk van de camera in je iPhone of iPad. Je kunt het vergrootglas in zowel de portret- als landschapsweergave gebruiken.

iPhone vergrootglas gebruiken

Je vindt hier allerlei opties om bijvoorbeeld de helderheid en het contrast aan te passen. Ook kun je de kleuren omkeren en diverse filters toepassen om te tekst beter leesbaar te maken. Je kunt hier het beste een beetje mee experimenteren om de instelling te vinden die het beste bij jou past. Er zijn meerdere profielen (waaronder ‘Standaard’) waarmee je bepaalde instellingen kunt vastleggen.

Daarnaast kun je een foto maken van de tekst die je wilt lezen, zodat je op het stilstaande beeld beter kunt inzoomen.

Moet je ver inzoomen en is daardoor niet de hele tekst zichtbaar? Dan kun je met de nieuwe ‘Meerdere opnames’-functie enkele foto’s maken die vervolgens achter elkaar worden getoond. Ze worden niet opgeslagen in je filmrol, dus ga je gang en maak zo veel foto’s als je wil. Het lijkt een beetje op de scan functie in de Notities-app. Je vindt de functie met de knop rechtsonder, waar twee foto’s op elkaar liggen.

iPhone als leesbril: andere opties

Er zijn nog andere manieren om je iPhone als leesbril te gebruiken, die je in noodgevallen wat sneller kunt bereiken:

  • Maak een foto met de camera van de iPhone. Vervolgens kun je inzoomen de foto en kijken wat er nu eigelijk staat. Dit werkt goed bij serienummers en andere kleine teksten die met het blote oog moeilijk te ontcijferen zijn.
  • Je kunt ook de zoomfunctie van de iPhone-camera gebruiken, zonder dat je een foto maakt. Dit doe je door de camera op de tekst te richten en met de vingers op het scherm een spreidbeweging te maken (dus drie of meer vingers op het scherm houden en uit elkaar bewegen). Er verschijnt dan een schuifbalk waarmee je kunt in- en uitzoomen.

In deze tip hebben we besproken hoe je de iPhone-camera kunt gebruiken als vergrootglas. Wil je de inhoud van het scherm groter weergeven, dan kan dat op allerlei manieren:

Bekijk ook

Inzoomen op het iPhone- of iPad-scherm: in iOS 17 net even duidelijker

Heb je soms moeite om iets op het scherm te lezen? Je kunt gemakkelijk inzoomen op teksten of gebruik maken van de snelle zoomfunctie door met drie vingers op het scherm te tikken!