resound-linx

ReSound LiNX is het eerste MFi gehoorapparaat: ‘Onopvallend, maar muziek kan beter’

De ReSound LiNX is het eerste MFi gecertificeerde iPhone-gehoorapparaat. De Nederlander Geert Klein Breteler was betatester en vertelt in dit review hoe hij het gebruik heeft ervaren.

resound-linxHet eerste ‘Made for iPhone’-gehoorapparaat is een feit. De Deense fabrikant GN gaat de ReSound LiNX op de markt brengen, een hoortoestel dat probleemloos samenwerkt met de iPhone. Afgelopen november schreven we al over deze interessante ontwikkeling, waarbij Apple MFi-certificaten gaat uitreiken aan hoortoestellen die aan alle eisen voldoen. De Nederlander Geert Klein Breteler (@geertkb), die de afgelopen zeven jaar een hoorapparaat gebruikte, was één van de twee betatesters. Hij vertelde iCulture wat hoe hij het gebruik van de ReSound LiNX heeft ervaren.

Geert heeft al een aantal jaren ervaring met dergelijke apparaten en adviseert zorginstellingen over digitalisering en het gebruik van technologie:

Al meer dan 7 jaar weet ik dat ik een hoorapparaat nodig heb, mijn hele familie is slechthorend. Maar ik heb geen zin in een vleeskleurige banaan achter mijn oor. Totdat op mijn RSS-feeds een bericht van de CES voorbij kwam over de eerste ‘Made for iPhone’, de Resound LiNX. Ik werd één van de 2 betatesters.

Geert probeerde LiNX de afgelopen weken uit en is tevreden, maar heeft nog wel een kritische noot:

geert klein bretelerDe LiNX valt nauwelijks op, zeker als je zoals ik brildragend ben. Mijn zoon van 15 zag het ding pas na 6 dagen. De combinatie met de iPhone werkt prima. Volumeregeling, profielkeuze, instellingen bass en treble maar ook een locatie vastleggen op basis van GPS met vooraf vastgestelde instellingen. Als ik in een straal van ± 50 meter komt hoor ik 2 piepjes die verraden dat de locatie-instelling van kracht is. Geen gepruts meer achter het oor maar discreet via mijn iPhone. En, ja ook Spotify rechtstreeks op mijn hoorapparaat, al valt de geluidskwaliteit nog wat tegen omdat het een open systeem is.

Met de ReSound LiNX kun je telefoneren en naar muziek luisteren via het gehoorapparaat. Er hoort een iPhone-app bij, die dienst doet als een soort afstandsbediening. Je kunt er het volume, de equalizers en verschillende presets mee instellen. Die presets geven je de mogelijkheid om de gevoeligheid van de LiNX af te stemmen op de geluiden in een restaurant, verkeersdrukte of geluiden buitenshuis. Het mooie is dat de app zelfs gebruik maakt van geofencing: op basis van je locatie wisselt het gehoorapparaat automatisch het geluidsprofiel van ‘Outdoor’ naar ‘Restaurant’, mits je vooraf de locatie van bijvoorbeeld het bedrijfsrestaurant of je vaste lunchstek hebt ingesteld.

resound-app

Er zit in de app zelfs een ‘Find My Hearing Aid’-functie om een zoekgeraakt LiNX-hoorapparaat terug te vinden. Het is de eerste keer dat GN ReSound een gehoorapparaat voorzien van internetfuncties. Dat geldt niet alleen voor de geofencing, maar ook voor de mogelijkheid om Spotify te luisteren. Met dit gehoorapparaat krijg je het geluid van games, muziek, telefoongesprekken, FaceTime en andere audiotoepassingen rechtstreeks in je oor. Via de ReSound-app wissel je van de gehoorapparaatfuncties naar audio-streaming. Je kunt daarbij audio, treble en bass aanpassen. Het lijkt dan ook meer op een Bluetooth-headset dan op een hulpmiddel voor mensen met een handicap.

Kwaliteit als gehoorapparaat

Aan de geluidskwaliteit tijdens het luisteren van muziek kan nog wel wat worden gesleuteld, maar als gehoorapparaat bevalt de LiNX goed. Geert zegt erover:

Die kwaliteit is top. Door de verschillende profielen kan ik op de iPhone snel schakelen. In een café met veel mensen wordt het omgevingsgeluid getemperd en het richtgeluid met degene waarmee je in gesprek bent versterkt. Buiten zet ik ‘m op outdoor, zodat windgeluiden verminderd worden. Ik ben er blij mee, ik kan nu veel makkelijker gesprekken volgen.

Waarom samenwerking met Apple?

De ReSound LiNX is in nauwe samenwerking met Apple ontwikkeld. Voor de communicatie is gebruik gemaakt van het 2,4 GHz-protocol, dat speciaal is afgestemd op de communicatie tussen iPhones en gehoorapparaten. GN liet een nieuwe chip (SmartRange) maken om dit te ondersteunen, die bovendien erg energiezuinig is. De batterij gaat bij normaal gebruik 5 tot 6 dagen mee, wat behoorlijk lang is als je bedenkt hoeveel extra technologie erin zit. De LiNX is bovendien slim genoeg om snel aan en uit te schakelen, wat de batterijduur ook positief beïnvloedt.

De ReSound LiNX is vanaf vandaag wereldwijd verkrijgbaar. Het aantrekkelijke, zoals Geert hierboven al aangaf, is dat je geen banaan achter je oor hebt hangen. Je hoeft ook geen draadloze afstandsbediening mee te nemen om de instellingen aan te passen, zoals het geluidsvolume of het wisselen tussen profielen. Dat doe je bij de LiNX gewoon op je iPhone, een apparaat dat je toch al op zak had. Nadelen? Die zijn er natuurlijk wel. De geluidskwaliteit valt nog wat tegen, het is het eerste product waarmee dit kan (en dus kan je je als gebruiker nog een proefkonijn voelen) en de prijs is ook nog niet officieel bekendgemaakt. Maar GN heeft al gewaarschuwd dat de prijs op meer dan €2500 zal uitkomen, een niet ongebruikelijke prijs bij dit soort high-end hoortoestellen.

Meer informatie: ReSound LiNX
Downloaden app: ReSound Smart (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 februari 2014, 19:30
Categorie Accessoires
Onderwerp gehoor

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.