Apple Watch handgebaren AssistiveTouch

Zo kun je je Apple Watch bedienen met handgebaren [video]

Sinds watchOS 8.3 ook voor oudere modellen
Het is mogelijk om een Apple Watch te bedienen met handgebaren en dus zonder het scherm aan te raken. In deze tip leggen we uit hoe je dit instelt en gebruikt.

Deze functie is ontworpen door Apple voor mensen met een lichamelijke beperking die als gevolg daarvan geen Apple Watch kunnen bedienen. Het bedienen van je Apple Watch met handgebaren werkt sinds watchOS 8. Je horloge kan herkennen of je je pols schudt, maar ook of je een vuist maakt van je hand en of je je vingers tegen elkaar tikt. Ten slotte kun je ook een soort muiscursor gebruiken. Het bedienen van de Apple Watch met handgebaren is allemaal onderdeel van AssistiveTouch.

Nieuw is dat je de functie vanaf watchOS 8.3 ook op oudere modellen kan gebruiken.


Heb je een Apple Watch Series 9, Apple Watch Ultra 2 of nieuwer? Dan kun je ook gebruik maken van de functie Tik dubbel (Double Tap), waarbij je je Apple Watch kunt bedienen met handgebaren.

Bekijk ook

Tik dubbel op de Apple Watch: alles over het nieuwe bedieningsgebaar

Tik dubbel is het nieuwe bedieningsgebaar van de Apple Watch. Door met je vinger en duim tegen elkaar aan te tikken, kan je de Apple Watch bedienen zonder dat je het scherm aan hoeft te raken. In deze tip lees je wat je ermee kan doen, op welke modellen het werkt en hoe je het na kan bootsen op andere modellen.

Dit heb je nodig om een Apple Watch met handgebaren te bedienen

In eerste instantie had je voor AssistiveTouch op de Apple Watch een Apple Watch SE, Apple Watch Series 6 of nieuwer nodig met minimaal watchOS 8. Maar vanaf watchOS 8.3 komt de functie ook beschikbaar op oudere modellen. Je kunt de handgebaren daardoor ook gebruiken op de Apple Watch Series 4 en Apple Watch Series 5. Modellen die ouder zijn dan deze versies, zijn helaas niet geschikt.

Gebruik je een ouder model Apple Watch, dan kun je wel gebruikmaken van andere toegankelijkheidsfuncties op de Apple Watch. Helaas vereisten de meeste functies alsnog aanraking op het scherm.

Bekijk ook

Apple Watch en toegankelijkheid voor mensen met een beperking

De Apple Watch heeft allerlei toegankelijkheidsfuncties voor mensen met een lichamelijke beperking, zoals mensen die slechtziend of slechthorend zijn. Wij leggen uit wat alle opties zijn.

Instellen: je Apple Watch met handgebaren bedienen

Er zijn vier manieren om snel de interactie aan te gaan via handgebaren. Je kunt aan iedere beweging een andere actie koppelen. Zo kun je scrollen, Apple Pay activeren, het Dock openen en natuurlijk gewoon tikken. Er is nog een aantal andere taken. Dit zijn de bewegingen die je kunt maken:

  • Eén keer knijpen (je wijsvinger en duim tegen elkaar tikken).
  • Twee keer knijpen.
  • Eén keer een vuist maken van je hand.
  • Twee keer een vuist maken.

Handgebaren Apple Watch

Heb je een geschikte Apple Watch met de juiste software-versie? Dan is het van belang om op je iPhone het één en ander in te stellen. Het kan ook op je horloge zelf, maar op een iPhone is het wat makkelijker. Volg deze stappen:

  1. Open de Watch-app op je iPhone.
  2. Open het Toegankelijkheid-menu en kies daar voor AssistiveTouch (onder het Motorisch-kopje).
  3. Zet AssistiveTouch aan met de schakelaar bovenin en tik daaronder op Handgebaren. Schakel dit ook in.

AssistiveTouch Apple Watch handgebaren

Onder de schakelaar vind je de vier gebaren die je kunt instellen. Standaard zijn deze al ingesteld, maar je kunt een andere actie koppelen door op een beweging te tikken. Je kunt het altijd aanpassen. Met de gele herstelknop kun je de standaardinstellingen herstellen.

Handgebaren gebruiken op de Apple Watch

Heb je alle gebaren ingesteld, dan is het tijd om het te gebruiken. Het kan wat gewenning vereisen, maar uit onze (onwetenschappelijke) test werkt de functie in ieder geval vrij betrouwbaar. In de onderstaande video van Apple (geüpload door MacRumors) zie je hoe de functie werkt in de praktijk. Je ziet bijvoorbeeld hoe je een taakmenu kunt openen voor verschillende acties.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Het is belangrijk om te weten dat je de handgebaren iedere keer opnieuw moet activeren voordat je het kunt gebruiken. Standaard doe je dit door tweemaal een vuist te maken, maar dit kun je aanpassen in de Watch-app. Je kunt dit ook uitschakelen, zodat de functie altijd actief is.

Zoals gezegd is het ook mogelijk om dankzij AssistiveTouch je Apple Watch met een soort muiscursor te bedienen. Je moet dit apart instellen als actie, genaamd Bewegingsaanwijzer. Roep je de cursor op, dan kun je je pols langzaam heen en weer bewegen om de cursor te verplaatsen. Houd de cursor even op een knop om te klikken. Je kunt hier ook mee scrollen door de cursor helemaal aan een zijkant van het scherm te houden.

Een populaire toegankelijkheidsfunctie is VoiceOver op de Apple Watch. Je kunt dit combineren met de handgebaren. Stel je het in, dan kan je Apple Watch voorlezen wat er op het scherm staat. In onze tip lees je hoe het werkt.

Bekijk ook

Zo gebruik je VoiceOver op de Apple Watch

Ook op de Apple Watch kun je VoiceOver gebruiken, de functie voor mensen die het scherm niet goed kunnen aflezen. In dit artikel vertellen we je meer over het gebruik van VoiceOver op de Apple Watch.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch