VoiceOver Rotor

VoiceOver: schermteksten laten voorlezen op iPhone en iPad

Je kunt met VoiceOver tekst op websites, knoppen en dergelijke laten uitspreken. Dit is handig voor blinden en slechtzienden. In deze tip lees je hoe VoiceOver dit inschakelt en gebruikt.

Als je slechtziend bent, kun je misschien niet alle teksten op het iPhone-scherm lezen. Gelukkig heeft de iPhone voorleesfuncties voor mensen die moeite hebben met lezen. Wil je dat alles op het scherm wordt voorgelezen, dan gebruik je daarvoor VoiceOver. In deze tip lees je alles over het gebruik van VoiceOver op je iPhone of iPad.

VoiceOver Rotor

VoiceOver: wat is het?

VoiceOver is een schermlezer, waarmee je teksten op je iPhone kunt gebruiken zonder het scherm te zien. Als je VoiceOver hebt ingeschakeld leest een stem álle teksten voor, dus ook de teksten op knoppen. Je kunt deze functie op elk moment activeren en dat werkt het gemakkelijkst via Siri: druk even op de thuisknop en zeg: “Schakel VoiceOver in”. Je hoort vervolgens een beschrijving van wat er op het scherm te zien is. Dat handig voor mensen die blind of slechtziend zijn, maar het komt ook van pas als je bijvoorbeeld in de auto zit. De spreeksnelheid en toonhoogte kun je naar wens aanpassen. VoiceOver is beschikbaar in tientallen talen, waaronder Nederlands en Vlaams.

Wil je alleen bepaalde gedeelten van het scherm laten voorlezen, dan kan dat ook. Hiervoor gebruik je het voorlezen van geselecteerde teksten, zoals we in onderstaande tip uitleggen.

VoiceOver inschakelen met Siri

VoiceOver inschakelen

VoiceOver kun je op meerdere manieren inschakelen: via Siri, via de Instellingen en door driemaal op de thuisknop te drukken. Hieronder leggen we het uit.

Methode 1: VoiceOver inschakelen via Siri

Dit is de gemakkelijkste manier. Vraag aan Siri: “Zet VoiceOver aan” en de opdracht wordt uitgevoerd. Op dezelfde manier zet je de functie weer uit.

Methode 2: VoiceOver inschakelen via instellingen

Je kunt VoiceOver ook activeren via de instellingen: ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > VoiceOver en zet de schakelaar om.

Methode 3: VoiceOver inschakelen via thuisknop

Wil je VoiceOver vaak in- en uitschakelen, dan kun je daarvoor ook de activeringsknop gebruiken. In dat geval druk je driemaal achter elkaar op de thuisknop om VoiceOver in te schakelen. Werkt het niet? Dan moet je even controleren hoe de activeringsknop is ingesteld: ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Activeringsknop en zorg dat er een vinkje staat bij VoiceOver.

Alle knoppen die je aanraakt en selecties die je maakt worden vanaf nu voorgelezen voor een Nederlandse stem. Deze functie is ook geschikt voor mensen die niet voortdurend op het scherm kunnen kijken. VoiceOver heeft heel veel instellingen en opties, zoals het aanpassen van het VoiceOver geluidsvolume. Ook kun je de spreeksnelheid en de stem aanpassen. Voor Nederland zijn de stemmen Xander en Claire beschikbaar, voor Belgische gebruikers is er de stem Ellen.

VoiceOver uitschakelen

Het uitschakelen van VoiceOver kan even lastig zijn, omdat de iPhone anders reageert op schermtikken. Maar als je geduld hebt en onthoudt dat je op elke knop tweemaal rustig moet aantikken, lukt het vanzelf. Uiteraard kun je dit ook weer met Siri doen.

VoiceOver in andere apps

VoiceOver werkt overal in iOS en is dus ook in allerlei andere apps beschikbaar. Voor knoppen in een app kun je je eigen labels maken. Ook kun je via de instellingen aangeven dat je een extra duidelijke cursor in beeld krijgt (op het instellingenscherm van VoiceOver zet je de schakelaar bij Grote cursor aan).

Tekstinvoer met VoiceOver

Als VoiceOver is ingeschakeld kun je gewoon het toetsenbord blijven gebruiken. Elk teken dat je aanraakt wordt voorgelezen. Met een veegbeweging omhoog of omlaag verplaats je de cursor, zodat je correcties kunt aanbrengen. Kies je voor ‘Spreek invultekst uit’, dan hoor je een geluid, waarna het voorgestelde woord automatisch wordt uitgesproken. Druk je op de spatiebalk, dan wordt het woord meteen ingevoerd.

Met de uitspraakeditor (via de VoiceOver-instellingen an dan Uitspraak) kun je een lijst maken van woorden of zinsdelen en de fonetische weergave daarvan. Zo zorg je ervoor dat ze correct door VoiceOver worden uitgesproken. De woorden worden dan volgens jouw uitspraak voorgelezen. Je kunt de snelheid van het voorlezen aanpassen op het instellingenscherm van VoiceOver.

VoiceOver rotor

Misschien heb je bovenaan dit artikel de rotor al gezien en heb je je afgevraagd waarvoor het dient. De rotor is de virtuele bediening van VoiceOver. Deze komt tevoorschijn als je met twee vingers op het scherm een draaiende beweging maakt.

VoiceOver rotor op website

Er verschijnt dan een draaiknop, die je met twee vingers kunt ronddraaien zoals een draaiknop. Zo kun je makkelijker navigeren door een document of webpagina. Als je op een webpagina bent en aan de knop draait krijg je de instellingen als ‘kopregels’ en ‘afbeeldingen’ te zien. Met een veegbeweging bepaal je hoe je de pagina wilt doornemen, bijvoorbeeld door van kopregel naar kopregel of tussen links te springen.

VoiceOver en brailletoetsenborden

VoiceOver is ideaal voor blinde gebruikers. VoiceOver bevat namelijk een brailletoetsenbord, dat geschikt is voor 6- en 8-punts braille. Zo kun je in braille typen zonder dat je een speciaal braille-toetsenbord nodig hebt. Je kiest het brailletoetsenbord in de rotor en kunt vervolgens tekst typen. Ook kun je de iPhone ontgrendelen, apps openen en content zoeken in apps als Muziek.

VoiceOver Braille

De iPhone werkt met meer dan 70 brailleleesregels. Door een brailleleesregel vai Bluetooth aan te sluiten kun je de VoiceOver-uitvoer lezen. Ook kortschrift, volschrift en de Nemeth-code worden ondersteund.

ibrailler-ipad

Er zijn voor iOS speciale apps verkrijgbaar, zoals de hieronder getoonde app iBrailler

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen toegankelijkheid, voorlezen