Overzicht: deze functies in iOS 13.4 kun je nu gebruiken

In iOS 13.4 brengt Apple weer tal van nieuwe functies en verbeteringen naar je iPhone. In dit artikel zetten we de belangrijkste vernieuwingen van iOS 13.4 en iPadOS 13.4 voor je op een rij.

iOS 13.4 functies: dit komt eraan

Apple brengt eind maart meestal een nieuwe grote tussentijdse update voor de iPhone en iPad uit. Zo ook dit jaar, want iOS 13.4 is nu beschikbaar. iOS 13.4 bevat functies die het gebruik van je iPhone weer net even wat beter en prettiger maken, terwijl er ook nieuwe mogelijkheden bij komen. Zo zien we eindelijk de terugkeer van een eerder beloofde functies, zijn er verbeteringen voor Mail en meer. Ook heeft iOS 13.4 aankomende functies verklapt die we mogelijk later dit jaar kunnen verwachten.

Dit zijn de belangrijkste functies in iOS 13.4:

Deze functies zijn ontdekt in iOS 13.4, maar komen pas later beschikbaar:


#1 iCloud Drive mappen delen
Apple beloofde deze functie al tijdens de aankondiging van iOS 13, maar werd keer op keer uitgesteld. Nu is de functie er helemaal klaar voor. Dat betekent dat je nu niet alleen individuele bestanden, maar eindelijk ook complete mappen kan delen met andere mensen. Met deze functie deel je een complete map, zodat je er samen bestanden aan toe kan voegen en kan bewerken. Dat maakt samenwerken in iCloud Drive een stuk makkelijker. In onze eerdere tip lees je hoe het delen van iCloud Drive mappen werkt.

iCloud Drive mappen delen.

#2 Universele aankopen delen met Mac
Dit is niet per se een functie die je terugvindt op je iPhone of iPad, maar wel erg belangrijk en geldbesparend. Vanaf de release van onder andere iOS 13.4 kunnen ontwikkelaars ervoor kiezen om hun Mac-app te combineren met de iOS- of iPadOS-versie. Dat betekent dat je maar één keer hoeft te betalen. Nu moet je in het geval van een betaalde app de Mac-versie apart aanschaffen, maar (als een ontwikkelaar daarvoor kiest) hoeft dat niet meer na de komst van iOS 13.4. Dit geldt voor de zogenaamde Catalyst-apps, Mac-apps die gebaseerd zijn op de iPad-versie. Dat betekent ook dat de App Store nieuwe appcategorieen krijgt, zoals Ontwikkelaartools en Graphics en Design.

Bekijk ook

Een keer betalen voor Mac-apps en iOS: Apple introduceert universele aankopen

Ontwikkelaars krijgen in iOS 13.4 de mogelijkheid om hun iOS- en Mac-apps als een enkele aankoop aan te bieden. Je hoeft dan niet meer tweemaal te betalen als je zowel de iOS- als de macOS-app wilt hebben.

#3 Nieuwe Memoji-stickers
Als je helemaal gek bent op de Memoji-stickers, is er goed nieuws. Apple heeft negen nieuwe gezichtsuitdrukkingen toegevoegd, waaronder een Memoji met hartjes rondom het gezicht, een Memoji met confetti en zelfs eentje die met AirPods achter zijn MacBook aan het werk is. De uitdrukkingen zijn gebaseerd op bestaande emoji, maar dan dus te gebruiken met je eigen samengestelde Memoji. Mocht je hier nou niets mee hebben, geen nood. Sinds iOS 13.3 kun je Memoji-stickers uitschakelen.

Memoji-stickers iOS 13.4.

#4 CarPlay Dashboard voor navigatie van derden
Al sinds iOS 12 kun je CarPlay navigatie-apps van derden gebruiken, zoals Flitsmeister en Google Maps. In iOS 13 voegde Apple een functie genaamd CarPlay Dashboard toe. In dit Dashboard zie je de kaart van Apple Maps, knoppen voor muziekbediening en je eerstvolgende agenda-afspraak allemaal in één scherm. Vanaf iOS 13.4 hebben ontwikkelaars van navigatie-apps van derden de mogelijkheid om hun app geschikt te maken voor het dashboard, waardoor je hier dus ook Flitsmeister, Google Maps en andere navigatie-apps kan tonen. Hierdoor is de functie niet alleen meer voorbehouden aan Apple Kaarten. Daarnaast zijn er nieuwe belknoppen in het CarPlay Dashboard beschikbaar en is ook de Huidige-tegel in dit scherm opgefrist.

iOS 13.4 CarPlay Dashboard met Telefoon.

#5 Uitgebreide toetsenbordfuncties
Het wordt vanaf iOS 13.4 en iPadOS 13.4 makkelijker om je iPhone en iPad te bedienen met een toetsenbord. In de instellingen vind je een optie voor Uitgebreide toetsenbordfuncties. Je vindt dit via Instellingen > Toegankelijkheid > Toetsenborden > Uitgebreide toetsenbordfuncties. Zodra je dan een extern toetsenbord aan je iPhone of iPad aansluit, kun je allerlei knoppencombinaties gebruiken om te navigeren. Je kan ook zelf de commando’s aanpassen met een sneltoets naar eigen keuze. Een andere functie die je hiermee kan gebruiken, is het activeren van een Siri Shortcut via een door jezelf ingestelde toetscombinatie.

Hoewel de mogelijkheden beschikbaar zijn op zowel iPhone als iPad, komt het vooral op de iPad goed van pas, bijvoorbeeld in combinatie met het Smart Keyboard.

iOS 13.4 uitgebreide toetsenbordfuncties.

#6 Apple Arcade-verbeteringen
In het Arcade-tabblad in de App Store worden games die je recent gespeeld hebt getoond. Je kan daardoor makkelijker verder spelen en op deze manier het spelletje opstarten. Daarnaast is er een nieuwe lijstweergave voor de optie Bekijk alle games, die je onderaan het Arcade-tabblad vindt. Met de knop rechtsboven wissel je tussen een compacte lijstweergave en de uitgebreide weergave met trailers en screenshots.

Apple Arcade: Alle games in lijstweergave.

#7 Verbeteringen voor TV-app
De TV-app krijgt de laatste tijd veel kritiek, omdat de app onoverzichtelijk is en vaak onduidelijk is wat nu bij Apple TV+ hoort en waar je extra voor moet betalen. Hoewel dit nog niet aangepakt is door Apple, lijken ze wel al te zijn begonnen met het sleutelen aan de app. Zo zijn er op het startscherm wat verbeteringen in het design en navigatie, bijvoorbeeld bij het wisselen tussen de series van Apple TV+. Bovendien biedt de app nu eindelijk ondersteuning voor gezinsdeling. Dat betekent dat je via het Bibliotheek-tabblad de films en series kan kijken die door iemand anders binnen het gezin aangeschaft zijn.

In de instellingen van de TV-app kun je nu allerlei instellingen aanpassen voor het streamen en downloaden van films en tv-series. Je kiest bijvoorbeeld de beeldkwaliteit tijdens het streamen en je kan bij downloads kiezen voor snelle downloads of downloads in hoge kwaliteit. Als je minder opslag hebt, is de snelle optie de betere keuze.

TV-app instellingen in iOS 13.4.

#8 Locatieverzoeken verbeterd
In iOS 13 is Apple strenger omgegaan met apps die vragen om je locatie. Appmakers waren hier lang niet altijd blij mee, helemaal niet als een app altijd toestemming nodig heeft tot je locatie om optimaal te werken. In iOS 13.4 doet Apple wat water bij de wijn. Apps die altijd je locatie willen, zullen hier in iOS 13.4 direct om vragen als je eerder alleen toestemming gegeven had voor het delen van je locatie bij gebruik van de app. Denk bijvoorbeeld aan weer-apps of een app als Tile, die op de achtergrond je locatie wil blijven volgen om je voorwerpen te tracken.

#9 Nieuwe toolbar in Mail
In iOS 13 heeft Apple de Mail-app vernieuwd, maar niet tot tevredenheid van gebruikers. Al sinds de komst van iOS 13 klagen gebruikers over bugs in de Mail-app, maar ook over het aangepaste design zijn veel klachten geweest. Zo is de toolbar onderin bij een geopende e-mail versimpeld. Momenteel zie je daar slechts twee knoppen: een prullenbakje en een pijl, waarmee je kan antwoorden, markeren of de e-mail kan verplaatsen. Uit de praktijk is gebleken dat veel gebruikers vaak per ongeluk een mail verwijderen, omdat de knoppen zo dicht bij elkaar staan en de prullenbak niet meer op de plek staat die we van de Mail-app gewend zijn. In iOS 13.4 past Apple dit aan.

De knoppen voor de prullenbak en de mappen staan op links, net als voorheen. Daarnaast vind je een antwoordknop. Als je daarop tikt, kun je reageren op de e-mail, maar hem ook markeren. Helemaal rechts staat nu een knop om direct een e-mail op te stellen.

Mail-knoppen in iOS 13.4 beta 2.

#10 iPad-verbeteringen
Voor de iPad zijn er in iPadOS 13.4 enkele verbeteringen toegevoegd. Apple heeft in deze versie de uitgebreide ondersteuning voor muis en trackpad toegevoegd dankzij de nieuwe cursor op de iPad. Deze cursor past zich aan aan de knop waar je hem op houdt en laat je ook sneller tekst selecteren, tabellen aanpassen en meer. Het werkt met het Magic Trackpad 2, Magic Mouse 2 en Bluetooth-muizen van andere merken.

iPadOS 13.4 trackpad support.

Ook ondersteunt de Foto’s-app op de iPad nu nieuwe snelkoppelingen met een toetsenbord. Je kan daardoor sneller wisselen tussen tabbladen, zoeken en albums aanmaken. Open je een foto schermvullend, dan kan je met het toetsenbord eenvoudig een foto bewerken, dupliceren of verwijderen.

Ook nieuw voor het toetsenbord is de mogelijkheid om de functie van toetsen aan te passen, bijvoorbeeld als het fysieke toetsenbord een andere indeling heeft dan je gewend bent. Zo stel je bijvoorbeeld in dat de Command-knop functioneert als Control-toets of de Caps Lock als Option-knop. Op de Mac zijn dit soort opties al langer mogelijk, maar in iPadOS 13.4 vind je dit dus ook op de iPad.

#11 Nieuwe optie voor AR Quick Look
AR Quick Look is een functie die ontwikkelaars en websites kunnen gebruiken om producten in augmented reality te tonen. Zo kan je via een webshop een stoel in AR in je eigen woonkamer plaatsen, om te kijken hoe deze staat. Om dit mogelijk te maken staan de producten in het USDZ-bestandsformaat in de webshop. Dit formaat is door onder andere Apple ontwikkeld.

Vanaf nu kunnen deze weergaven van AR-objecten ook geluid afspelen, want de AR Quick Look-bestanden ondersteunen audio in USDZ-formaat. Voorbeelden van bedrijven die dit ondersteunen, zijn er helaas nog niet. Quick Look wordt in Nederland door onder andere Bang & Olufsen ondersteund, maar of zij ook gebruik gaan maken van de audiofuncties, is nog maar de vraag.

#12 Shazam in Opdrachten
De Opdrachten-app heeft nu een ingebouwde Shazam-shortcut. Dat betekent dat je met een opdracht een Shazam-nummer kan herkennen en deze bijvoorbeeld meteen aan je bibliotheek toe kan voegen. Zodra je de opdracht start, wordt de microfoon gebruikt om het nummer te herkennen. Het was al mogelijk om Shazam met Siri te gebruiken, maar dankzij deze nieuwe mogelijkheid binnen de Opdrachten-app kun je dit ook meteen verder automatiseren.

Shazam-opdracht in iOS 13.4.

#13 Overige verbeteringen
Er zijn nog een aantal kleine verbeteringen die het vermelden waard zijn:

  • Meer contrast in Woning-app: Tegels, namen en icoontjes hebben meer contrast in de Woning-app, waardoor ze beter leesbaar zijn.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

  • Altijd luisteren naar Hé Siri: Als je vaak Hé Siri gebruikt, heb je misschien gemerkt dat de assistent niet luistert als je iPhone met het scherm naar beneden ligt. Vanaf iOS 13.4 vind je in Toegankelijkheid > Siri een nieuwe schakelaar genaamd Luister altijd naar Hé Siri. Zet je dit aan, dan reageert je iPhone zelfs als deze met het scherm naar beneden op tafel ligt.
  • Naar beginscherm met Siri: Je kan nu aan Siri vragen om terug te keren naar het beginscherm. Je kan hierdoor handsfree een app afsluiten.
  • Volgende wordt Hierna: De wachtlijst functie in de Muziek-app, waarin je kan zien welke nummers als volgende wordt afgespeeld, is hernoemd van Volgende naar Hierna. In het Engels is dit aangepast van Up Next naar Playing Next.
  • Vegen over knoppen in Foto’s: In het Foto’s-tabblad in de Foto’s-app kun je nu onderaan vegen over de knoppen Jaren, Maanden, Dagen en Alle foto’s.
  • Voorspellend typen voor Arabisch: De woordvoorspelling boven het toetsenbord is nu ook mogelijk in het Arabisch.
  • Indicatie voor VPN: In de statusbalk staat nu een icoontje als de VPN-verbinding verbroken is. Dit is alleen zichtbaar op iPhones met Face ID.

Daarnaast heeft Apple nog een reeks aan bugs opgelost. Zo kon de verbinding van CarPlay in bepaalde auto’s verbroken worden. Ook verstuurde de Herinneringen-app pas weer een melding meer bij terugkerende herinneringen als deze als compleet gemarkeerd is. Dit zorgde vooral voor problemen bij mensen die terugkerende meldingen ingesteld hadden als herinneringen voor medicatie. Deze problemen moet nu allemaal opgelost zijn.

Binnenkort komt er nog meer aan. Onderstaande functies zijn ontdekt in iOS 13.4, maar zijn nu nog niet beschikbaar. Deze worden dus op een later moment verwacht:

#1 Herstellen zonder pc
Als je nu je iPhone wil herstellen, heb je daar een Mac of pc voor nodig. Je sluit je iPhone namelijk aan en downloadt via iTunes of de Finder de meest recente iOS-versie, zodat deze helemaal schoon op de iPhone geïnstalleerd kan worden. Apple is van plan om dit ook zonder Mac of pc mogelijk te maken. In de beta is de over-the-air herstelfunctie ontdekt. Wanneer de functie toegevoegd gaat worden, is nog niet bekend.

Bekijk ook

Apple werkt aan over-the-air herstelfunctie voor iPhones

Een iPhone zonder Lightning-poort of andere aansluitingen lijkt dichterbij te komen. Apple is namelijk bezig om een over-the-air herstelfunctie voor de iPhone te ontwikkelen, zo blijkt uit de code van iOS 13.4. Je hoeft je iPhone dan niet meer via een kabel aan te sluiten op de computer.

#2 CarKey: je auto starten met je iPhone
In de code van iOS 13.4 zijn aanwijzingen gevonden naar een functie genaamd CarKey. Zoals de naam al verklapt, kan je hiermee je auto openen en zelfs starten, mits jouw auto dit ondersteunt. Dit werkt via NFC en je hebt er geen verificatie met Face ID of Touch ID voor nodig. Het werkt daarmee zelfs als de batterij van je iPhone leeg is. Behalve met je iPhone zou dit ook werken met de Apple Watch.

Je kan zo’n digitale autosleutel ook delen met anderen. In de tweede beta werd duidelijk dat dit ook gedaan kan worden via iMessage. Via een berichtje in een individuele chat deel je zo de sleutel, zodat diegene jouw auto kan openen en kan starten. Je kan dit tijdelijk delen of permanent, bijvoorbeeld met je partner.

Het instellen verloopt via de Wallet-app en Apple zou samenwerken met automerken om de functie beschikbaar te stellen. BMW lijkt één van de eerste te zijn die deze standaard wil gaan ondersteunen. Wanneer CarKey beschikbaar komt, is nog de vraag. Mogelijk bewaart Apple deze functie voor iOS 14.

Bekijk ook

'iPhone kan binnenkort als autosleutel gebruikt worden'

CarKey is een aanstaande nieuwe functie in IOS 13.4. Daarmee kun je je auto openen en bedienen met autosleutels die voorzien zijn van NFC.

iOS 13.4 is nu beschikbaar voor de iPhone, samen met iPadOS 13.4 voor de iPad, watchOS 6.2 voor de Apple Watch, tvOS 13.4 voor de Apple TV en macOS 10.15.4 voor de Mac.

Bekijk ook

Nu beschikbaar: iOS 13.4 voor de iPhone met veel verbeteringen

Apple heeft iOS 13.4 voor de iPhone uitgebracht. De update brengt een flink aantal verbeteringen, zowel qua mogelijkheden als in de beveiliging. Zo kun je eindelijk je iCloud Drive-mappen delen, zijn er nieuwe Memoji en meer.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 24 maart: iOS 13.4 is nu beschikbaar. Het artikel is bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.
  • 2020 - 27 februari: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd voor beta 3.
  • 2020 - 20 februari: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd voor de tweede beta.

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone in 2019. Belangrijke vernieuwingen waren de donkere modus, het QuickType-toetsenbord in het Nederlands en Sign in With Apple. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13

Reacties: 55 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.