Instagram Threads logo

Instagram Threads nu live in de VS, maar account weer stopzetten gaat nog niet zo makkelijk

Twitter-kloon voor wie Twitter zat is
Instagram heeft een alternatief voor Twitter gemaakt. Het heet Threads en het is nu beschikbaar in de VS. Maar iedereen die zich meteen aanmeldt, komt er niet zo makkelijk meer vanaf.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 6 juli 2023: Zoals verwacht is de Threads-app nu live in de Verenigde Staten, maar niet in de EU. Je kunt wel vanuit Nederland een account aanmaken als je via de Amerikaanse App Store de app gedownload hebt. Maar denk goed na voordat je gedachteloos een Threads-account aanmaakt omdat je mee wil lopen met de hype. Als blijkt dat het nieuwe sociale netwerk toch niets voor jou is en je je account weer wil opzeggen, kan dat niet zomaar. Je kunt namelijk alleen je Threads-account opzeggen als je daarbij ook je Instagram-account opzegt. In de voorwaarden van Threads is het volgende te lezen:

Je kunt je Threads-profiel op elk moment deactiveren, maar je Threads-profiel kan alleen worden verwijderd door je Instagram-account te verwijderen.

Wil je het Threads-account weer opzeggen, dan raak je dus ook meteen je Instagram-account kwijt. Dat is iets wat de meeste mensen niet zullen willen, waardoor je dus in principe vast zit aan een Threads-account. Het lijkt daardoor op een slim trucje van Meta om zoveel mogelijk gebruikers binnen te houden.

Update 5 juli 2023: Er is nu ook een webinterface voor Threads. Meta CEO Mark Zuckerberg heeft zijn eerste thread gepubliceerd en ook zijn er diverse merken en persoonlijkheden die al vroege toegang hebben, waaronder Netflix, Gary Vee en Instagram zelf. Met een trucje zou je al vroege toegang moeten kunnen krijgen, maar dit werkt nog niet vanuit Nederland.

Update 4 juli 2023 om 20:30 uur: Threads komt voorlopig niet naar de Europese Unie. De Ierse privacytoezichthouder Data Protection Commission (DPC) zegt dat van Meta te hebben vernomen. DPC zegt dat ze de komst van de nieuwe dienst op zich niet willen blokkeren, maar Meta gaf in gesprekken aan dat ze wat de Europese Unie betreft afwachtend zullen zijn. Mogelijk heeft dit met privaywetgeving te maken, maar dit is niet helemaal duidelijk. De App Store-omschrijving meldt dat de app al wel in de Nederlandse taal beschikbaar is.

Hieronder volgt ons eerdere bericht van 4 juli 2023 om 9:00 uur.

Instagram Threads

Instagram Threads is een tekstgebaseerde sociale media-app, vergelijkbaar met Twitter. Afgelopen juni werd bekend dat moederbedrijf Meta ermee aan het werk was, als een soort opvangnet voor mensen die de voortdurende veranderingen bij Twitter zat zijn. Twitter is vooral goed in het ontdekken van actueel nieuws, terwijl dat bij Instagram een stuk moeilijker is. Mensen posten op Instagram vooral over hun dagelijkse leven en nieuwsgebeurtenissen rondom een bepaalde hashtag zijn moeilijker te volgen. Threads moet dat gat gaan opvullen. Het is volgens de App Store-omschrijving bedoeld voor communities die over een bepaald onderwerp willen discussiëren. Het gaat dan om de gebeurtenissen van vandaag, maar ook wat er morgen trending zal zijn.

Nadat Twitter CEO Elon Musk ontdekte dat er aan een Twitter-concurrent werd gewerkt, meldde hij op Twitter dat hij wel zin heeft in een kooigevecht met Meta CEO Mark Zuckerberg.

Threads is alleen te gebruiken als je een Instagram-account hebt. De app zelf is gratis, maar er zit ongetwijfeld een verdienmodel aan vast voor Meta, in de vorm van advertenties, in-app aankopen en gebruik van data. Als ondersteunde talen wordt onder andere Nederlands genoemd. Als je de app nu downloadt via de pre-order-pagina in de App Store zal ‘ie automatisch worden geïnstalleerd op je iPhone, zodra hij officieel uitkomt. Volgens informatie in de App Store gebeurt dat op 6 juli.

Instagram Threads

De timing is goed: de afgelopen dagen had Twitter te maken met allerlei problemen, waardoor concurrenten zoals Bluesky een flinke toestroom zagen van nieuwe gebruikers. Threads heeft als voordeel dat je meteen je Instagram-gebruikersnaam en -volgers kunt meenemen en niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen met het samenstellen van een vriendengroep. Instagram Threads wordt een losstaande app. Je kunt berichten schrijven, liken, reageren, herpubliceren en delen. Ook kun je aangeven wie mag reageren: iedereen, mensen die je alleen volgt of alleen mensen die in een bericht worden genoemd.

Technisch gezien is Threads decentraal opgezet en uit gelekte informatie blijkt dat Threads ook compatibel zou moeten zijn met Mastodon. Maar dat wordt nog ernstig betwijfeld als het onderdeel is van Instagram, een app die juist helemaal niet decentraal van opzet is.

Bekijk ook

Instagram werkt aan alternatief voor Twitter

Meta, het bedrijf dat zich graag oriënteert op ideeën van anderen, heeft iets nieuws in de pijplijn. Het is bezig onder de codenaam P92, Project 92 of Barcelona een alternatief voor Twitter te ontwikkelen. Maar gaat het Instagram wel lukken om de twitteraars over te halen?

Meta is vooral succesvol met overnames
Als ‘Instagram Threads’ je bekend voorkomt, dan kan dat kloppen. Instagram gebruikte de naam eerder voor een Snapchat-kloon, die in 2019 verscheen en bedoeld was voor chatten met je beste vrienden. In 2021 werd de app offline gehaald. Meta is niet altijd succesvol met extra apps die ze uitbrengen. Ze maakten bijvoorbeeld de Nextdoor-kloon Neighborhoods, een app voor mensen in een relatie genaamd Tuned, een anonieme tiener-app tbh, de studentenapp Campus, de videodating-dienst Sparked en de virtuele meet-and-greet-app Super. Met eigen apps is Meta niet zo heel succesvol. Het lukt beter als ze een app overnemen die al heel populair is, zoals werd gedaan met WhatsApp en Instagram.

De app is momenteel alleen in de Britse en Amerikaanse App Store te vinden. Heb je al eerder een Amerikaans App Store-account aangemaakt, dan kun je eenvoudig van App Store-account wisselen, de pre-order ophalen en weer terug gaan naar je normale Nederlandse of Belgische account.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 06 juli: De app is nu live in de VS.
  • 2023 - 04 juli: Threads komt voorlopig niet naar de EU, zegt een toezichthouder. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.