Instagram Threads-logo

Instagram brengt Threads-app uit, een chatapp voor je beste vrienden

Facebook heeft een nieuwe app voor Instagram-gebruikers. Met de Threads-app kun je automatisch zien of je vrienden 🏠 (thuis zijn), 🤓 (aan het werk), 🚗 (onderweg) of 🛋️ (lekker op de bank hangen).

Instagram Threads

De app is bedoeld voor je beste vrienden, waarmee je makkelijk foto’s en video’s kunt sturen. Met emoji kun je aangeven wat je status is en of je zin hebt om met iemand rond te hangen. Instagram kan ook op basis van je huidige locatie de status kiezen, maar dan moet je wel bereid zijn je locatie, batterijstatus en metingen van de accelerometer te delen met eigenaar Facebook.


Instagram Threads gaat vandaag wereldwijd van start op iOS en Android. Het is de zoveelste poging van het bedrijf om Snapchat een voet dwars te zetten. Alleen mensen die in Instagram in je lijst met beste vrienden zitten verschijnen in threads, zodat je nooit wordt gestoord door willekeurige figuren die je niet kent. Uiteraard blijft Instagram Direct bestaan, waar je ook met de betreffende mensen kunt chatten.

Instagram Threads app

Threads gebruikt daarnaast de emoji om je status aan te geven. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je 👍 (vrij), 🚫 (druk), 📚 (aan de studie) of 😈 (in de problemen) bent. Daaruit kun je afleiden waarom iemand niet reageert, bijvoorbeeld omdat iemand onderweg is. Ook zou je eruit af kunnen leiden of iemand zin heeft om te af te spreken. Het idee erachter is dat je toch met je meest nabije vrienden in verbinding staat, ook als je geen tijd hebt voor een gesprek.

Geen risico
Mocht het allemaal mislukken, dan kan Instagram de app ook zo weer intrekken. Dat is bij moederbedrijf Facebook wel vaker gebeurd met los uitgebrachte apps. Mocht het een succes zijn, dan kan Facebook ermee terrein afpakken van Instagram, Snapchat, SMS en andere kanalen. En misschien ook wel van de eigen app WhatsApp. Eerder bouwde Instagram al aan een losstaande direct messaging-app, maar stopte er weer mee omdat het nauwelijks werd gebruikt. Het bood namelijk niets extra’s ten opzichte van de standaard app. Bij Threads zou er wel iets extra’s in moeten zitten. Advertenties wellicht? Nou nee, die zitten er (nog) niet in.

Met de app reageert Facebook eigenlijk op een probleem dat ze zelf gecreëerd hebben: mensen hebben zoveel ‘Facebook-vrienden’ toegevoegd dat ze zich niet meer op hun gemak voelen om alles te delen.

De app is momenteel in de Amerikaanse App Store te downloaden, maar wordt meteen wereldwijd uitgerold. We verwachten de app dan ook later vandaag in de Nederlandse en Belgische App Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.