Vooral kleine hobby-ontwikkelaars zullen niet blij zijn met deze maatregel, die wel wat doet denken aan de situatie rond ZZP’ers in Nederland. Zij merkten veel overlast omdat hun woonadres zichtbaar was in het Handelsregister. Het leverde veel ongewenste reclame en telefoontjes van energieleveranciers op, maar ook onveilige situaties rondom het woonhuis: boze klanten komen verhaal halen, of inbrekers denken dat er geld te halen valt. Veel kleine ontwikkelaars zitten in een vergelijkbare situatie en zijn niet blij met het feit dat hun privégegevens voortaan in de App Store zichtbaar zijn. Voor hen is het werkadres vaak gelijk aan het privéadres. Bovendien hebben ze niet de mogelijkheid om 24 uur per dag telefoontjes te beantwoorden, van mensen uit de hele wereld die support verwachten.
Nu valt een extra telefoonnummer en e-mailadres nog wel te regelen, maar voor een extra adres zul je ergens een werkplek, kantoor of postbus moeten huren. Voor organisaties is het opgeven van een adres niet vereist; zij hoeven alleen een telefoonnummer en e-mailadres op te geven. Kleine ontwikkelaars die onder de adresverplichting uit willen komen, zouden dus ook naar de KvK kunnen stappen om een bedrijf op te richten, maar dat brengt ook weer extra administratieve rompslomp en belastingregels met zich mee.
Het vastleggen van contactgegevens is verplicht vanwege de Digital Services Act (DSA) van de EU. Die vereist dat Apple de contactinformatie van handelaars controleert en weergeeft in de App Store. Elke ontwikkelaar die geld verdient in de App Store wordt beschouwd als een handelaar (‘trader’), ongeacht hoeveel downloads er zijn of hoeveel er met de app verdiend wordt. De maatregel gaat vanaf 16 oktober 2024 in. Alleen degenen die gratis apps zonder advertenties distribueren hoeven dergelijke informatie niet te verstrekken.
Geen adres? Dan wordt de app verwijderd
Het indienen van nieuwe apps en appupdates wordt vanaf dat moment ook strenger. Ontwikkelaars moeten hun handelsinformatie verstrekken nog vóórdat een app ter beoordeling kan worden ingediend. En vanaf 17 februari 2025 worden apps zonder contactinformatie zelfs helemaal verwijderd uit de Europese App Store, totdat de gevraagde gegevens zijn verstrekt en geverifieerd.
Meer informatie over het bepalen wie een handelaar is en wie contactgegevens moet verstrekken, is te vinden op de website van Apple.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- WhatsApp heeft nu filters en achtergronden voor je videochats (02-10)
- YouTube laat Juno-app uit de App Store halen, werkt nog steeds aan eigen Vision Pro-app (02-10)
- Disney+ staat accountdelen niet meer toe: dit gaat het kosten (26-09)
- Logitech MX Creative Console: een speciale streamdeck voor (Adobe-)software (24-09)
- WhatsApp voor iPad nu al een jaar als beta te downloaden: waar blijft de release? (19-09)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 0 reacties