Google Pixel Watch 2022 met Google Maps

Google Pixel Watch nu aangekondigd, wat vind jij ervan? [poll]

Google heeft de Pixel Watch officieel onthuld. Eerder lekten al foto's en details, nu weten we hoe de Google Pixel Watch eruit zal zien - en het lijkt totaal niet op de Apple Watch. Vind jij het een goede keuze?

Update 12 mei 2022: Google heeft een voorproefje gegeven op de Pixel Watch, de eerste smartwatch die het bedrijf in eigen huis heeft ontwikkeld. De smartwatch is grotendeels gemaakt door Fitbit, dat begin 2021 werd overgenomen door Google. Veel eigenschappen zullen bekend klinken: je kunt contactloos betalen met de smartwatch, notificaties ontvangen voor inkomende berichten en je hartslag en andere lichaamswaarden meten. Pixel Watch vereist een smartphone die op Android 8.0 of nieuwer draait, waardoor je als iPhone-gebruiker er niets aan hebt. Het horloge komt in het najaar op de markt, zo werd bekendgemaakt tijdens het Google I/O-event van 2022.


Google heeft gekozen voor een opvallend ontwerp met een ronde wijzerplaat, een bolvormig scherm en verwisselbare bandjes. Er zit een digital crown (draaiknop) en een zijknop op om te bedienen. Google belooft een verbeterde Wear OS-interface met een vloeiender navigatie, slimme notificaties en ingebouwde Fitbit-functionaliteit voor je sportactiviteiten. De betaalfunctie lijkt sterk op Apple Pay en de spraakassistent doet denken aan Siri. Navigeren doe je met Google Maps. De wijzerplaat van de Google Pixel Watch is ongeveer 1,5-inch (3,81 centimeter) en de kast is een halve inch (1,27 centimeter) dik.

Google Pixel Watch

Toen Google in 2021 Fitbit overnam, werd al verwacht dat er aan een concurrent van de Apple Watch gewerkt zou worden. Apple is marktleider in de smartwatch-markt, gevolgd door Samsung en enkele kleinere spelers zoals Fitbit, Garmin en Chinese merken. Toch zal Google er met de Pixel Watch waarschijnlijk niet in slagen om veel marktaandeel van Apple af te pakken. Apple-gebruikers zullen hoe dan ook niet snel overstappen, terwijl Android-gebruikers al genoeg alternatieven hebben. De Pixel-producten zijn vaak wat duurder geprijsd en maar in een beperkt aantal landen verkrijgbaar. Samsung is wat dat betreft betaalbaarder en breed verkrijgbaar.

Google Pixel Watch: achtergelaten in een bar

Voorafgaand aan de onthulling had Google een nogal curieuze manier gevonden om het nieuws te lekken: iemand had ‘m per ongeluk laten liggen in een bar. Dat gebeurde twaalf jaar geleden (!) ook al eens met de iPhone 4 uit 2010. Via het Amerikaanse patentbureau werd ook al bekend dat de smartwatch Google Pixel Watch zou gaan heten. Die naam maakt vooral duidelijk dat het bedoeld is om in combinatie met de Pixel-smartphones te gebruiken, die qua design dezelfde uitstraling hebben. Toch is een Pixel-telefoon niet verplicht, maar heb je alleen een toestel met Android 8 nodig en dat maakt de Pixel Watch een stuk toegankelijker. Android 8 werd al in 2017 aangekondigd en de uitrol vond vanaf 2018 op grotere schaal plaats zodat veel Android-toestellen aan de eisen voldoen.

Google Pixel familie 2022

Maakt de Pixel Watch een kans?

Toch is het de vraag of Google met dit horloge in staat is om een breed publiek te trekken. Ronde horloges met Wear OS bestaan al langer en hebben de Apple Watch nog niet van de troon gestoten. En met de Google Nest-speakers lukt het nog wel om Apple-gebruikers over te halen er eentje te kopen gratis in ontvangst te nemen, maar bij de Google Pixel Watch wordt dat een stuk moeilijker. Als je het al werkend krijgt met een iPhone mis je veel functies, zoals ontgrendelen van je Mac met je Apple Watch. Daar komt bij dat de Pixel-producten vaak maar beperkt verkrijgbaar zijn. Zo verkoopt Google de Pixel-producten niet in Nederland en zul je naar omringende landen zoals Duitsland en Frankrijk moeten uitwijken als je er echt eentje wilt hebben. De nauwe integratie met Fibit-functies maakt het ook minder interessant voor iPhone-gebruikers, want gezondheid- en sportdata van Fitbit kun je niet zomaar in Apple’s Gezondheid-app inlezen. Normaal gesproken is Wear OS met een iPhone te gebruiken, maar Google kan bepaalde aanpassingen hebben gedaan waardoor het bij dit Pixel-horloge niet of minder goed werkt. Een van de redenen om eventueel wel voor een Google Pixel Watch te kiezen, is dat je niet kan wachten op een ronde Apple Watch.

Google Pixel Watch 2022

Google is al jarenlang met smartwatches bezig en kwam al in 2014 met Android Wear, één jaar voordat de Apple watch verscheen. Sindsdien is de naam gewijzigd naar Wear OS en zijn er tientallen horloges verschenen, van onder andere Samsung, LG, Tag Heuer en Fossil. Eigenlijk zou de Pixel Watch al veel eerder verschijnen, maar Google achtte het moment niet rijp. Nu is het wel zover.

Hieronder is te zien hoe de Google Pixel Watch zich verhoudt tot een 40mm Apple Watch (links) en een 46mm Samsung Galaxy Watch (rechts).

Google Pixel Watch vs andere modellen

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 12 mei: De Google Pixel Watch is nu officieel aangekondigd, we hebben het artikel daarom aangepast.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.