Apple Watch modellen

Steeds meer smartwatches zijn rond, wanneer volgt de Apple Watch?

Terwijl de Apple Watch een rechthoekig scherm heeft, krijgen steeds meer smartwatches een rond scherm, vergelijkbaar met meer traditionelere horloges. Is het voor Apple tijd om een nieuw model met rond scherm uit te brengen?

Hoewel de Apple Watch in verschillende soorten en maten beschikbaar is, hebben alle modellen één ding gemeen. Elke Apple Watch die tot nu toe uitgebracht is, is voorzien van een rechthoekig scherm. Tegenwoordig gaat de trend echter de andere kant op, want steeds meer fabrikanten van smartwatches kiezen voor een rond scherm. Wordt het tijd om de Apple Watch uit te breiden met nieuwe modellen?

Apple Watch modellen

De smartwatch is nog geen mainstream-product. Hoewel er wel steeds meer smartwatches uitgebracht worden, is de verkoop in het tweede kwartaal van 2016 bijvoorbeeld gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De algehele daling kwam voornamelijk door de daling van de Apple Watch-verkoopcijfers, wat weer eenvoudig te verklaren is. Hoogstwaarschijnlijk komt Apple in september met een nieuwe en verbeterde Apple Watch met onder andere GPS. Hoewel het design waarschijnlijk hetzelfde blijft, valt bij andere partijen juist op dat het design vaker richting een rond ontwerp gaat.

Meer smartwatches met rond scherm

Op iCulture hebben we de afgelopen tijd regelmatig nieuwe smartwatches besproken. Zo heeft modemerk Hugo Boss bijvoorbeeld eigen smartwatches aangekondigd die werken met een iOS-app. Ook een bedrijf als Fossil heeft eigen smartwatches die draaien op Android Wear. Kijkend naar de rechtstreekse concurrent van de Apple Watch zoals de Pebble Time Round en Samsung Gear S2 valt ook één ding op: al deze slimme horloges zijn uitgerust met een rond scherm. De meeste Android Wear-horloges zijn tegenwoordig ook rond. Apple koos daarentegen direct voor een vierkant model en er zijn ook geen aanwijzingen dat dit snel zal veranderen.

Smartwatches met Android Wear 2.0.

Als je de markt van wearables breder bekijkt met bijvoorbeeld Fitbit, valt op dat fitnesstrackers veelal vierkant zijn, terwijl smartwatches van bijvoorbeeld modemerken veel meer een klassiek uiterlijk hebben met een rond scherm. We schreven eerder al eens over de Apple Watch als gezondheidsmeter of mode-accessoire en misschien wordt het voor Apple tijd om de consument meer keuze te geven, zoals Pebble bijvoorbeeld ook gedaan heeft met de Pebble Time Round.

iPod Nano al in veel verschillende schermformaten

Maar het is niet simpelweg een kwestie van de Apple Watch voorzien van een rond scherm, want hiervoor zijn wel flink wat aanpassingen aan watchOS nodig. De gehele interface van Apple Watch-apps en watchOS zelf is gemaakt met het huidige Apple Watch-scherm in het achterhoofd. Als het bedrijf de Apple Watch om meer polsen wil hebben dan alleen Apple-fans en techliefhebbers, dan is het wellicht nodig om de meer klassieke kant op te gaan. Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat Apple meerdere schermvormen hanteert. Kijk bijvoorbeeld naar de verschillende generaties van de iPod nano. Van het kleine vierkante scherm, ging Apple naar wat meer rechthoekige scherm. De zesde generatie kreeg vervolgens weer een compleet vierkant ontwerp, waarna de nieuwe en huidige generatie weer een rechthoekig scherm en formaat heeft.

6e en 7e generatie iPod Nano.

Voorlopig lijkt het er echter op dat we het wat betreft de Apple Watch met een rechthoekig scherm moeten doen. De Apple Watch 2 krijgt mogelijk alleen een snellere processor en een ingebouwde GPS. Voor volgend jaar wordt een grotere vernieuwing verwacht, maar de tijd zal het leren in hoeverre Apple zal kiezen voor een ander design.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 augustus 2016, 13:00
Categorieën Accessoires, Achtergrond
Onderwerpen apple watch, smartwatch

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.