Dit Google-product kan een voorproefje zijn van Apple’s AR-bril
Google Glass is terugGoogle AR-bril kan vertalen
Google gaf tijdens Google I/O een demonstratie van een toekomstige AR-bril. Een vrouw communiceert daarbij probleemloos met haar Chinese moeder, terwijl ze elkaars taal niet machtig zijn. Hoe het komt dat moeder en dochter elkaars taal niet spreken blijft onbeantwoord en doet hier ook niet zo terzake. Belangrijker is dat de ene persoon Mandarijn kan spreken en de andere Engels. Via een AR-bril krijg je een uitgeschreven vertaling te zien. Het lijkt nu misschien alsof Google de primeur heeft en nét iets eerder dan Apple een AR-bril op de markt brengt. Maar het gaat hier om een experiment, waarvan nog onzeker is wanneer het op de markt komt. CEO Sunday Pichai zei dat zijn bedrijf “nog een lange weg te gaan heeft” voordat ze gereleased kunnen worden. Apple kan nog steeds een inhaalslag maken. Daarnaast is Facebook’s Meta ook bezig met een soortgelijke bril.
Van de andere kant bekeken had Google jaren geleden al de primeur met Google Glass. Deze bril slaagde er niet in om onder een breed publiek geaccepteerd te raken en werd door consumenten vooral gebruikt voor selfies, om te laten zien dat je er eentje in handen had gehad. Er ontbraken echt praktische toepassingen en de prijs lag te hoog om zomaar voor de lol aan te schaffen. Voor professioneel gebruik is Google Glass in sommige bedrijfstakken wel een succes.
Praktisch: Google Translate op een bril
Dat Google bij deze nieuwe bril nu gekozen heeft voor een heel praktische toepassing, je verstaanbaar maken in een andere taal, zou wel eens een slimme zet kunnen zijn. Al speelt nog steeds de vraag: hoeveel heb je ervoor over? Met je buitenlandse schoonfamilie of je nieuwe Oekraïense huisgenoten praten kan voldoende reden zijn om zo’n bril aan te schaffen, maar voor het bestellen van een drankje op vakantie is het nogal overkill. Google noemt zelf een andere nuttige toepassing: mensen die doof zijn en met een dergelijke bril kunnen lezen wat er gezegd wordt.
In onderstaande tranentrekker zie je de bril in actie:
Google AR-bril
Tijdens een korte demo op de Google I/O ontwikkelaarsconferentie toonde Google hoe deze nieuwe consumentenbril kan samenwerken met Google Translate. De nadruk ligt daarbij op de echte wereld, die nog steeds zichtbaar moet zijn. “It’s important we design in a way that’s built for the real world and doesn’t take away from it,” zei Pichai. Waarschijnlijk heeft Google geprofiteerd van de kennis van slimme brillenmaker North, dat het in 2020 overnam. Over een productietijdlijn of releasedatum kan google nog niets zetten. Apple zou ondertussen bezig zijn om een bril te maken die zich ook kan aanpassen aan je gezichtsscherpte, zodat ook mensen met een bril op sterkte er gebruik kan kunnen maken. Daarnaast wordt gesproken over realityOS, een speciaal besturingssysteem dat de bril van Apple gaat aansturen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Festivitas-app brengt je Mac in kerstsfeer (06-12)
- Met het nieuwe Homey Dashboard hou je zicht op je smart home-functies (04-12)
- Gerucht: 'Productie HomePod met scherm start in derde kwartaal 2025, werkt met Apple Intelligence' (04-12)
- IKEA's slimme lampen hebben nu adaptieve verlichting (maar niet via HomeKit) (03-12)
- Philips Hue biedt vanaf nu support voor meerdere Bridges (28-11)
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.
- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten
Reacties: 0 reacties