Gizmodo iPhone 4

Vinder prototype iPhone 4 in bar geeft uitleg op Reddit: ‘Gizmodo maakte misbruik van mij’

Brian Hogan, de vinder van prototype iPhone 4, achtergelaten in een bar, vertelt na 3 jaar op Reddit over zijn bevindingen nadat de pers en politie hem ontdekten.

Gizmodo iPhone 4In 2010 wist de iPhone 4 langs alle geheimhoudingsverklaringen van Apple te glippen toen een Apple-medewerker een prototype in een bar kwijtraakte. De iPhone 4 werd gevonden door Brian Hogan, die hem uiteindelijk doorverkocht aan Gizmodo. Na een rechtszaak over de doorverkoop van de iPhone hoorden we vrij weinig van Hogan, maar nu heeft hij in een Reddit AMA (‘Ask Me Anything’) vrijwel volledige openheid van zaken gegeven omtrent deze spectaculaire vondst en de afloop daarvan.


Hogan zegt de iPhone in handen te hebben gekregen toen al zijn vrienden al naar huis waren. Een willekeurige dronkeman kwam naar hem toe, pakte de iPhone 4 van de kruk naast hem en zei dat hij zijn telefoon niet moest vergeten. Toen Hogan zei niet te weten van wie de telefoon was gaf de man hem de opdracht de bezitter dan maar te vinden. Hij keek nog eens goed en zag dat dit wel een heel erg bijzondere iPhone was:

Het viel mij gelijk op dat het scherm een hogere resolutie leek te hebben dan iedere andere iPhone van die tijd. De behuizing had ook plastic stukjes en knoppen op vreemde plekken. Toen ik de case verwijderde ontdekte ik een iPhone met een platte achterkant, platte randen en een camera aan de voorzijde. Op de achterkant waren twee barcodes aanwezig en in plaats van een serienummer had de iPhone meerdere kruisjes. Ik werd gelijk enthousiast, maar wist nog niet precies wat ik in handen had.

Brian HoganEen vriend van Hogan belde met Apple om melding te doen van de vermiste iPhone, maar de twee werden niet serieus genomen door het personeel dat ze aan de lijn kregen. Vervolgens besloten ze om contact op te nemen met technologieblogs. Engadget kwam heel kort voorbij, maar de twee kregen onvoldoende hoogte van wat Engadget wilde (‘seemed a bit shady‘). Gizmodo had wel interesse en kocht de iPhone uiteindelijk ook voor 5.000 dollar, met de belofte dat Hogan nog eens 3.000 dollar zou krijgen zodra Apple had bevestigd dat het echt een iPhone was. Dat liep echter niet zoals Hogan gehoopt had:

[Gizmodo] wist dat ik op geen manier mijn geld kon opeisen nadat het artikel was gepubliceerd. Ik heb er ook niet meer naar gevraagd. Dat terwijl ik in latere strafrechtelijke rechtszaak met Apple een advocaat moest inhuren voor veel meer dan 5.000 dollar.
[…]
Gizmodo vroeg of ze de iPhone mee mochten nemen om de echtheid te verifiëren, maar gebruikten hem vervolgens om naar Apple uit te halen voor hun eigen belang. Gizmodo en Gawker (Red: uitgever Gizmodo) hebben als je het mij vraagt misbruik van mij gemaakt.

Hoewel Hogan’s advocaat meer dan 5.000 dollar heeft gekost, zegt de iPhone-vinder dat hij en zijn vriend uiteindelijk maar 125 dollar per persoon schadevergoeding aan Apple moesten betalen. De twee kregen ook 40 uur taakstraf en een jaar voorwaardelijk opgelegd. Gizmodo werd niet bestraft.

Het tijdsdeel voorafgaand aan de rechtszaak was volgens Hogan vooral erg ingrijpend. Zijn vriendin had op Facebook geplaatst dat hij de iPhone had gevonden en hoewel zij het bericht na een verzoek van hem had verwijderd, wist de pers hem hierdoor te vinden. Dit leidde ertoe dat er enige tijd journalisten bij hem voor de deur stonden en dat hij met zijn hele familie een week in een hotel heeft gezeten om aandacht te vermijden. Hogan’s vriendin maakte het drie maanden later uit omdat ze de stress niet meer aankon. Een (vrouwelijke) huisgenote van Hogan sprak daarvoor al met de politie en hoopte op een beloning:

Na drie weken had de politie mij gevonden. Mijn huisgenote bleek al een tijd in gesprek te zijn met de politie. Ze had ze alles verteld dat ze wilden weten en hoopte op een beloning. Ze maakte foto’s van mijn bezittingen, schreef gesprekken op en loog tegen me zodat de politie meer bewijs kon kon vergaren.

Achteraf gezien denkt Hogan dat hij de iPhone ook bij het personeel van de betreffende bar achter had kunnen laten. Hij zegt dat niet gedaan te hebben omdat hij toen nog maar 21 was en zelf ook (te)veel gedronken had. Achteraf zegt Hogan zelf de situatie niet goed te hebben aangepakt en dat hij alle touwtjes uit handen gaf aan andere partijen, waardoor hij geen controle meer had. Benieuwd naar nog meer uitspraken van Hogan? In de betreffende discussie op Reddit vind je al zijn antwoorden op vragen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.