Facebook Messenger scherm delen

Facebook wil Messenger als standaard chatapp op iPhone

Facebook wil dat apps zoals Messenger standaard kunnen worden ingesteld op de iPhone. In iOS 14 heeft Apple de deur opengezet om de browser en mailapp zelf te kiezen. Maar Facebook wil meer.

Facebook Messenger als standaard berichtenapp

Volgens Facebook zijn de berichtendiensten op de iPhone onvoldoende opengesteld. De sociale mediagigant wil Apple nu onder druk zetten om bijvoorbeeld Facebook Messenger als standaard berichtenapp in te stellen. Op Android kan dat al. Het is de tweede keer in korte tijd dat Facebook in het openbaar kritiek uit op Apple. Vorige keer ging het over strengere advertentietracking, waardoor bedrijven heel wat geld zouden mislopen. Apple beloofde vervolgens de strengere anti-tracking later in te voeren en verschoof het naar begin 2021. Mogelijk heeft Facebook nu weer succes. Het moment is er goed voor, nu er steeds meer kritiek klinkt op de machtspositie van grote techbedrijven.

Nu gaat het om berichtendiensten. Facebook Messenger’s vice-president Stan Chudnovsky zegt dat Apple’s iMessage als de standaards berichtendienst op de Iphone niet eerlijk is. Hij wil dat Apple het voorbeeld van Android volgt. “Voor elke ontwikkelaar op het gebied van berichten is het geen eerlijk speelveld”, vindt Chudnovsky. Als Apple hetzelfde zou bieden als Android, zou het “de mogelijkheid bieden om eerlijker te concurreren waar iOS dominant is.”

Voor Facebook zou het een mooie kans zijn: er wordt intern gewerkt aan één berichtendienst voor Messenger, Instagram en WhatsApp. Als mensen dit als standaard instellen heeft Facebook daarmee zelf bijna een monopolie te pakken.

Facebook Messenger App Lock

Android-gebruikers kunnen een app van een derde partij instellen als hun belangrijkste chatapp. Ze krijgen ook sms-berichten die naar hun telefoonnummer zijn gestuurd daarop binnen. Die kans is bij Apple niet zo groot. Apple’s Berichten-app en de versleutelde iMessage-dienst zijn een belangrijk onderdeel van de functionaliteit op de iPhone en iPad. De kans is klein dat Apple zomaar hierin toegeeft, denkt The Information. De encryptie van berichten is een belangrijk onderdeel van Apple’s privacybelofte aan consumenten.

Facebook heeft Apple in de loop van de jaren al meermaals gevraagd om het te overwegen. Misschien is nu het juiste moment gekomen. Het zorgt er in ieder geval voor dat Apple nog meer onder druk komt van antitrust-beschuldigingen en -onderzoeken die nu wereldwijd lopen. Eén van de initiatieven die hiervoor is ontstaan, is de Coalition for App Fairness waar we afgelopen week over schreven. Hieraan doen onder andere Tile, Spotify en Epic Games mee.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 september 2020, 10:15
Bron Bron The Information
Categorie Apps
Onderwerpen facebook, facebook messenger, messenger, monopolie

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.