Facebook Messenger met end-to-end encryptie

Facebook Messenger vanaf nu met standaard end-to-end-encryptie: wanneer volgt Instagram?

Facebook Messenger biedt nu standaard end-to-end-encryptie aan voor één-op-één gesprekken en oproepen. Eerder beloofde Meta al dat dit in 2023 de standaard zou worden. Maar de vraag blijft nog wel: wanneer volgt Instagram?

Update 7 december 2023: Meta heeft aangekondigd dat de end-to-end-encryptie in Facebook Messenger nu standaard is. De uitrol daarvan is begonnen, dus het kan nog even duren voordat dat bij jou zichtbaar is. De standaard end-to-end-encryptie geldt alleen voor één-op-één chats en dus niet voor groepsgesprekken. Bij een groep moet je dit handmatig inschakelen. De encryptie is gebouwd op het Signal Protocol (dat ook door WhatsApp en Signal zelf gebruikt wordt), maar ook Meta’s eigen Labyrinth Protocol. De end-to-end-encryptie zorgt ervoor dat alleen de verzender en ontvanger de berichten kunnen lezen en dat het niet onderschept kan worden.

Facebook Messenger nu standaard met end-to-end-encryptie

Met de komst van end-to-end-encryptie als standaard, komt ook een reeks nieuwe functies beschikbaar. Zo kan je een bericht bewerken tot 15 minuten nadat deze verzonden is. Ook kun je verdwijnende berichten instellen en zijn er nieuwe functies voor foto’s en video’s. Veel van de functies kennen we al van WhatsApp, die andere chatapp van Meta. In het persbericht is meer te lezen over de nieuwe functies.

Destijds beloofde Meta dat ook de DM’s in Instagram in 2023 standaard end-to-end-encryptie zouden krijgen, maar daar is nu nog geen sprake van. Het is de verwachting dat dat op korte termijn wel gaat komen, maar het is onduidelijk wanneer precies.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 22 november 2021
Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft drie apps waarmee je één-op-één kan chatten: WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger. Die eerste heeft al jaren ondersteuning voor end-to-end-encryptie, waardoor je chats beter beveiligd zijn. Het goede nieuws is dat ook Instagram en Facebook Messenger deze optie standaard krijgen. Het slechte nieuws is dat dit nog wel een paar jaar gaat duren, zo zegt de baas van de beveiliging bij Meta.

Wanneer krijgen Instagram en Messenger end-to-end-encryptie?

In The Telegraph zegt Antigone Davis van Meta dat het bedrijf van plan is om end-to-end-encryptie in al haar chatapps de standaard te maken. Hierdoor kan alleen de verzender en de ontvanger het bericht ontcijferen. Er is vaak weerstand van overheidsinstanties tegen deze vorm van beveiliging, omdat gesprekken van criminelen dan veel moeilijker te onderscheppen zijn.

Bekijk ook

Instagram DM vernieuwd: nu ook chatten met Facebook Messenger

Instagram gaat de DM's helemaal vernieuwingen. Moederbedrijf Facebook laat weten welke verbeteringen er allemaal op de planning staan. Zo kun je straks ook vanuit Instagram berichten sturen naar Facebook Messenger en andersom.

Meta zoekt dan ook naar een manier ‘om de balans goed te doen’, waardoor gebruikers beschermd worden maar het systeem niet misbruikt kan worden. Eerder zei ze dat de end-to-end-encryptie op z’n vroegst in 2022 standaard beschikbaar komt in Facebook Messenger en Instagram-chats. Nu zegt ze dat de wereldwijde uitrol van standaard end-to-end versleuteling in alle chatdiensten van Meta pas ergens in 2023 plaatsvindt.

Messenger en Instagram-chat bieden wel een optie om chats versleuteld te maken, maar dit staat dus niet standaard aan. Met de voorgenomen wijziging in 2023 is dat dus wel het geval. Sinds enige tijd kunnen de chats van Messenger en Instagram ook gecombineerd worden. Meta heeft ook het plan om WhatsApp hierbij te betrekken. Hier is echter veel kritiek op. Eerder dit jaar schreven we nog dat de optionele koppeling tussen WhatsApp en Facebook Messenger nog niet van de baan is.

Bekijk ook

'Koppeling tussen WhatsApp en Facebook Messenger nog niet van de baan'

Nog altijd test Facebook de koppeling tussen WhatsApp en Facebook Messenger. Je kan daardoor vanaf de Messenger-app iemand een bericht sturen in een WhatsApp-chat. Er is veel kritiek op deze functie.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 07 december: Artikel bijgewerkt dat Facebook Messenger vanaf nu standaard end-to-end-encryptie heeft.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.