Facebook Lite-app voor iPhone.

Zo voorkom je dat Facebook je contactenlijst kan uploaden

Facebook heeft lange tijd de contactgegevens van gebruikers geüpload naar de eigen servers. Dit gebeurde in de periode 2016 tot 2019. Wil je voorkomen dat Facebook nog langer je adresboek raadpleegt? Schakel het dan uit met de stappen in dit artikel!

Facebook beschikt standaard al over je vriendenlijst, de lijst van personen waarmee je bevriend bent op Facebook. Deze informatie is openbaar en is ook door anderen te raadplegen. Daarnaast heeft Facebook soms toegang tot je contactenlijst, als je hiervoor toestemming hebt gegeven. Het kan echter ook gebeuren dat Facebook je contactenlijst ongevraagd heeft ingelezen. Je kunt dit stoppen en voorkomen dat Facebook nog langer ongevraagd adressen, telefoonnummers en andere informatie uit je adresboek haalt.

Voorkomen dat Facebook je contactenlijst kan inlezen

De eerste stap is voorkomen dat Facebook überhaupt je adresboek kan inlezen. Zorg dat je bij het inloggen geen toestemming geeft om te kijken welke andere contacten al op Facebook of Messenger zitten. Het synchroniseren van contacten is een functie die standaard in alle Facebook-diensten zit, maar je hoeft er geen gebruik van te maken.

Contacten synchroniseren uitschakelen op Facebook.com

Je kunt via Facebook.com in de browser het synchroniseren van contactgegevens en je adresboek uitschakelen:

 1. Zorg dat je bent ingelogd op Facebook.com.
 2. Ga naar de pagina voor het beheren van personen (hier te vinden).
 3. Je ziet een lijst van contacten die Facebook heeft verzameld. Met Alles verwijderen kun je ze allemaal weggooien. Je kunt ook specifieke contactgegevens wissen.

Facebook Contacten verwijderen

Adresboek synchroniseren uitschakelen via mobiele app

Je kunt het ook regelen in de mobiele app, zodat Facebook niet langer contactinformatie van je toestel uploadt. Je moet dit op twee plekken uitschakelen: in de Facebook-app zelf en in Messenger.

Zo werkt het in de Facebook iOS-app:

 1. Open het menu via het icoon onderaan het scherm (de drie liggende streepjes).
 2. Tik op Instellingen en Privacy > Instellingen.
 3. Tik op Contacten uploaden.
 4. Zet de schakelaar uit.

Facebook adresboek uploaden

Zo werkt het in de Messenger iOS-app:

 1. Open de Messenger-app en tik op jouw profielfoto.
 2. Tik op Personen.
 3. Tik op Contacten uploaden.
 4. Zet de schakelaar uit.

Messenger contacten uploaden

Je moet dit in beide apps uitschakelen, dus in Facebook zelf en in de Messenger-app.Messenger zal automatisch alle opgeslagen telefooncontacten wissen. De Facebook-app doet dit niet, maar zoals hierboven aangegeven kun je dit ook via de website regelen.

Je kunt in Messenger ook bij het onderdeel Personen tikken op Contacten beheren > Alle contacten verwijderen. Zorg er echter voor dat je het synchroniseren van contacten ook hebt uitgeschakeld, want anders wordt de lijst al snel weer gevuld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2019
Categorie Apps
Onderwerpen facebook, messenger, privacy