Waarom de Apple Watch zo weinig medische functies bevat

De Apple Watch is vóór alles een consumentenproduct. We horen regelmatig over mensen die zeldzame hartafwijkingen konden ontdekken dankzij de Apple Watch. Maar op medisch gebied is Apple erg voorzichtig. En daar is een reden voor.

Gezondheidszorg is – vooral in de VS – niet de meest swingende business. Innovaties gaan vaak traag, omdat er grote risico’s mee gemoeid zijn. En misschien nog wel belangrijker: er zijn grote financiële belangen, lobbygroepen en machtige farmaceutische fabrikanten. Bedrijven uit Silicon Valley zouden die trage ontwikkelingen kunnen doorbreken door snel nieuwe innovaties op de markt te brengen, zoals ze ook op andere gebieden gewend zijn. Maar dat lukt niet, zegt een voormalig Apple-medewerkster. Voor medische toepassingen moet je een lange adem hebben. Vandaar dat de Apple Watch nog niet zit volgepropt met allerlei medische sensoren.


Robin Diane Goldstein werkte 22 jaar bij Apple. Meest recent was zij senior manager of special health projects. In een opiniestuk op CNBC legt Goldstein uit waarom het allemaal zo lang duurt voordat we health-tech van Apple en andere techbedrijven zien en waarom de ‘fast fail’-strategie van Amerikaanse techbedrijven niet zal werken.

Robin Goldstein (foto via LinkedIn)

In de Amerikaanse techindustrie is iedereen eraan gewend dat producten soms mislukken. Niemand zal Microsoft kwalijk nemen dat de Zune mp3-speler een flop was en de mooie maar onpraktische Cube-computer betekende niet de ondergang van Apple. Maar in de gezondheidszorg werkt zo’n ‘vallen en weer opstaan’-strategie van Silicon Valley niet.

Kardia Band: iPhone app

‘Fast fail’ werkt niet in de zorg
Goldstein merkt terecht op dat ‘digital health’ vaak helemaal niet draait om lang en gezond leven, maar om producten die met ziekte en dood te maken hebben. Dergelijke toepassingen zijn vaak bedoeld om ziektes te ontdekken, om beter om te gaan met chronische ziektes of om te voorkomen dat we vroegtijdig dood gaan. Vandaar dat we er in Nederland meestal terecht de term ‘zorg’ gebruiken.

Wat ook meespeelt zijn de belangen en de stroperigheid van de procedures. Techbedrijven zijn gewend om hun producten rechtstreeks aan consumenten te verkopen. Als je een mooi product maakt, komen de klanten vanzelf. Maar bij ‘ziekteproducten’ komen er vaak zorgverzekeraars, ziekenhuisbesturen en andere belangengroepen aan te pas. Het kost veel tijd om artsen zover te krijgen, dat ze de metingen van een digital health-product willen laten meewegen in de diagnose of behandeling. Andersom kan een arts extreem enthousiast zijn over een product en dit voorschrijven aan alle patiënten, maar als de patiënt zelf er geen zin in heeft (of het niet zoals voorgeschreven gebruikt), schiet je er nog niets mee op.

Kardia Band voor Apple Watch

Apple’s plannen met medische technologie
Er gaan al een aantal jaren geruchten dat Apple grootste plannen heeft met medische technologie. Zo verklapte Tim Cook alweer een tijd geleden dat hij bezig is een glucosemeter te testen. Zoiets zou als aparte module aan de Apple Watch toegevoegd kunnen worden, maar erg veel haast lijkt Apple daar niet mee te hebben. Apple lijkt liever samen te werken met derden, zoals AliveCore. Er worden soms kleine stapjes gemaakt, zoals het beschikbaar stellen van patiëntendossiers via HealthKit, maar één ding blijkt wel uit het stuk van Goldstein: grote techrevoluties hoeven we in de zorg niet te verwachten. Het gaat allemaal erg traag.

Voor Apple is dat niet erg: met de Apple Watch kan het bedrijf de nadruk vooral leggen op de positieve kant van gezondheid, namelijk lekker sporten. Ook in watchOS 5 komen er weer nieuwe sportfuncties bij.

Bekijk ook

Dit zijn de nieuwe sportfuncties in watchOS 5

Wat is er nieuw voor sporters in watchOS 5? In dit artikel bespreken we de drie grootste verbeteringen op het gebied van sport en gezondheid waar je in watchOS 5 op de Apple Watch gebruik van kan maken.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.