Apple Watch: wisselen tussen recente apps

Zo werkt de appkiezer op de Apple Watch: snel wisselen tussen recente apps

Op de Apple Watch kun je via de appkiezer snel wisselen tussen je laatst gebruikte apps. Dit is verschillend voor watchOS 10 en eerdere versies, dus we leggen de mogelijkheden apart uit.

Recent apps vind je in de Apple Watch appkiezer

Op de Apple Watch kun je snel teruggaan naar recent gebruikte apps, zonder door de lijst met alle geïnstalleerde apps te hoeven bladeren. Zo kun je snel wisselen tussen twee apps die je onlangs nog hebt gebruikt, bijvoorbeeld om gegevens te vergelijken of om een taak uit te voeren waar je meerdere apps voor nodig hebt. Het wisselen tussen apps doe je met de knoppen op de Apple Watch, maar welke je daarvoor moet gebruiken is afhankelijk van de watchOS-versie die jij geïnstalleerd hebt. In deze tip leggen we uit hoe het werkt.

Appkiezer in watchOS 10 toont meest recente apps

Apple heeft in watchOS 10 wat wijzigingen aangebracht in de bediening van de Apple Watch. Het Apple Watch Dock is verdwenen en heeft plaats moeten maken voor de appkiezer. Dit is een nieuwe lijst met recent gebruikte apps, die je op een andere manier moet openen.

Wil je je meest recente apps zien, dan doe je in watchOS 10 het volgende:

  1. Druk tweemaal snel achter elkaar op de Digital Crown.
  2. Draai aan de Digital Crown of veeg met je vingers om door de lijst met recent gebruikte apps te bladeren.
  3. Om een app te openen tik je erop.
  4. Om een app te sluiten veeg je deze naar links en tik je op het kruisje.

Het is niet mogelijk om deze lijst aan te passen of om je favoriete apps bovenaan te zetten. Je ziet hier alleen je recent gebruikte apps. In de Instellingen-app van je Apple Watch is de optie ‘Dock’ dan ook verdwenen. Je hebt geen mogelijkheid meer om de volgorde of de getoonde apps zelf te bepalen.

Appkiezer op Apple Watch: apps wisselen tussen recente apps

Wil je snel toegang tot bepaalde apps, dan kun je ze ook toevoegen als widget op de Apple Watch. Deze apps zijn snel te bereiken door vanaf de onderkant van het scherm omhoog te vegen. Hierbij heb je wel de mogelijkheid om bepaalde widgets als favoriet te markeren, zodat ze altijd bovenaan staan. Maar dit werkt uiteraard alleen als jouw favoriete apps een widget beschikbaar hebben.

Bekijk ook

Zo werken Apple Watch-widgets en de slimme stapel in watchOS 10

Nieuw sinds watchOS 10 zijn de widgets en de slimme stapel op de Apple Watch, die je vanaf de wijzerplaat kunt raadplegen. In deze tip lees je alles over de widgets in watchOS 10 en hoe je ze gebruikt op de Apple Watch.

Dock toont recent gebruikte apps in watchOS 9 en eerder

In watchOS 9 en eerder heb je twee mogelijkheden om recent gebruikte apps te zien en snel te wisselen:

  • Druk tweemaal op de Digital Crown om tussen je twee laatst gebruikte apps te wisselen.
  • Druk op de zijknop om het Apple Watch Dock te openen met je favoriete of laatst gebruikte apps.

In het Apple Watch Dock tonen sommige apps ook nog wat extra informatie. Om een app te openen tik je erop en om een app uit de lijst weg te halen veeg je erover en tik je op het kruisje. Als je helemaal naar beneden bladert zie je een knop Alle apps waarmee je naar het overzicht van alle geïnstalleerde apps gaat.

Recente apps in Apple Watch Dock in watchOS 9

Je kunt bij het Apple Watch Dock zelf kiezen of je recente of favoriete apps in de lijst wilt zien. Dit kun je ook doen in de Watch-app op de iPhone, maar op de Apple Watch regel je het zo:

  1. Open de Instellingen-app op de Apple Watch.
  2. Tik op Dock.
  3. Kies ‘Recent’ of ‘Favorieten’.

Wil je meer weten over het Apple Watch Dock, dan hebben we daar een aparte tip over. Daarin leggen we ook uit hoe je de lijst met favoriete apps kunt aanpassen.

Bekijk ook

Apple Watch Dock gebruiken voor apps: zo werkt het

Het Apple Watch Dock zorgt ervoor dat je je favoriete Apple Watch-apps altijd binnen handbereik hebt. Ontdek hoe het Dock van de Apple Watch werkt en hoe je apps kunt toevoegen en verwijderen.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch