Apple Watch yoga

Dit zijn de nieuwe sportfuncties in watchOS 5

Wat is er nieuw voor sporters in watchOS 5? In dit artikel bespreken we de drie grootste verbeteringen op het gebied van sport en gezondheid waar je in watchOS 5 op de Apple Watch gebruik van kan maken.

Sport en gezondheid is een belangrijk onderdeel van de Apple Watch en voor watchOS 5 heeft Apple weer een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zowel voor de Workout-app als de Activiteit-app zijn er nieuwe mogelijkheden bijgekomen die het hart van sportfans sneller doen laten kloppen. In dit artikel zetten we de watchOS 5-verbeteringen op het gebied van sport op een rij.

Wedstrijden met je vrienden

Met de Activiteit-app is het al mogelijk om je Activiteiten te delen met vrienden, zodat je elkaars voortgang gedurende de dag in de gaten kan houden. Je krijgt dan ook meldingen van behaalde prestaties, maar in watchOS 5 is er een extra uitdaging bij. Je kan namelijk zelf een wedstrijd organiseren, waarin je het gedurende een week opneemt tegen je vrienden.

Door Activiteit-ringen te vullen neem je het rechtstreeks op tegen de scores van een vriend, waarbij je voor elk percentage dat je haalt een punt krijgt. Wie na een week de meeste punten heeft, is de winnaar van de competitie. Met meldingen blijf je op de hoogte van de voortgang.

WatchOS 5 wedstrijd via Activiteit starten.

Workouts starten en stoppen automatisch

Het automatisch starten en stoppen van workouts was een veelgevraagde functie voor de Apple Watch en met watchOS 5 zit die mogelijkheid er eindelijk in. Zodra de Apple Watch merkt dat je actief wordt, krijg je een melding met een herinnering om de bijbehorende workout aan te zetten. Hetzelfde geldt voor het stoppen van een activiteit: zodra je in ruststand komt kun je de workout via een melding meteen stopzetten. Dat betekent dus nooit meer urenlang trainen en er pas later achterkomen dat je je Apple Watch niet had aangezet. Je kan uiteraard achteraf een workout handmatig invoeren, maar dan mis je details zoals de hartslagzone waarin je getraind hebt.

Workout starten en stoppen

Nieuwe sporten in watchOS 5

Als je de Workout-app gebruikt om mee te sporten, is het goed om te weten dat er nieuwe activiteiten aan toegevoegd zijn. De app had al veel workouts zoals fietsen, hardlopen en steppen. In watchOS 5 zijn daar twee nieuwe standaardsporten bij: yoga en hiking.

Maar yoga en wandelen zaten er toch al in?

Ja en nee. Er was al een wandelworkout, maar daarbij ging het om normaal wandelen terwijl het bij hiking gaat om sportief langeafstandswandelen, wat ook wel trekking wordt genoemd. Wat yoga betreft moest je voorheen voor Andere workout kiezen, om achteraf aan te geven dat het om yoga ging. Maar de metingen daarvan waren niet erg nauwkeurig, omdat de inspanning werd berekend op basis van een stevige wandeling. Dat klopt bij yoga natuurlijk niet. Nu yoga een zelfstandige standaardworkout is geworden, kun je het nauwkeuriger meten en meteen kiezen op het moment dat je met de oefeningen begint. Goed nieuws dus voor iedereen die graag in de halve maan, brug of de opwaartse hond op een yogamatje ligt.

Apple Watch yoga

In het Nederlands heet hiken simpelweg wandelen. Je herkent het verschil met de andere wandelen-warkout aan het rugtasje bij de nieuwe knop. In totaal kun je in watchOS 5 dus kiezen uit 14 verschillende sporten. Zit jouw activiteit er niet bij, dan kun je altijd nog kiezen voor overig.

Nieuwe workouts in watchOS 5.

Overige sportieve verbeteringen

Apple heeft daarnaast nog enkele kleine aanpassingen voor sporters doorgevoerd:

  • Voor wandelen en hardlopen zie je het aantal stappen per minuut dat je gezet hebt.
  • Met Tempo-alarm krijg je een melding als je achter of voor loopt op je doeltempo.
  • Dankzij Rolling Mile zien hardlopers het tempo van de mijl voor de huidige mijl. In Nederland zal dit omgezet worden naar kilometers, maar dat is in de beta nog niet het geval.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 25 september: Dit artikel is bijgewerkt met de nieuwste informatie en opnieuw gepubliceerd.
  • 2018 - 13 juni: Verdere verduidelijking van yoga toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 september 2018, 20:14
Categorie iDevices
Onderwerpen sport, watchOS 5
Device Apple Watch
Software watchOS 5
20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.