WhatsApp melding op de Apple Watch.

WhatsAppen op de Apple Watch: dit zijn de opties

Op de Apple Watch is het mogelijk om te reageren op binnenkomende meldingen van WhatsApp. Er zijn echter ook alternatieve WhatsApp-apps voor de Apple Watch. Wat zijn de opties? In deze tip lees je alles over WhatsApp op de Apple Watch.

Er is nog geen officiële Apple Watch-app van WhatsApp beschikbaar, maar toch kun je al aardig uit de voeten met de WhatsApp-functies die nu al te gebruiken zijn op de Apple Watch. Dankzij de WhatsApp Quick Reply-functie kun je reageren op binnenkomende berichten en WhatsApp-belletjes. Er zijn ook alternatieve WhatsApp-apps op de Apple Watch, waarmee je een chat kan openen en berichten kan sturen. In deze tip lees je wat je precies kunt doen en hoe het werkt.

Hoe werkt WhatsApp op de Apple Watch?

WhatsApp heeft zelf geen eigen app uitgebracht op de Apple Watch. Wil je je niet wagen aan allerlei alternatieve apps (zie verderop in dit artikel voor meer uitleg), dan kun je alsnog reageren op WhatsApp-berichten via de Apple Watch. Dit is mogelijk dankzij de iOS-functie genaamd Quick Reply. Met Quick Reply op de iPhone kun je direct op een melding reageren, zonder dat je hiervoor de app hoeft te openen. Dit werkt ook op de Apple Watch, dankzij een Antwoord-knop onder een binnenkomende melding. Er zijn echter wel een aantal eisen om dit te laten werken.

WhatsApp op de Apple Watch

Om WhatsApp-meldingen op je Apple Watch te kunnen ontvangen, moeten deze aangezet zijn in de Watch-app op je iPhone. Open de Watch-app, tik op Berichtgeving en zet de schakelaar bij WhatsApp aan. Ook is het noodzakelijk dat iOS 9.1 of nieuwer op de iPhone geïnstalleerd is. Dit zorgt ervoor dat je op binnenkomende WhatsApp-meldingen kunt reageren.

Zie je de schakelaar niet? Dan kun je het beste WhatsApp even van je iPhone verwijderen en opnieuw installeren. Vergeet niet om een backup van WhatsApp te maken voordat je de chatapp verwijdert.

WhatsApp reacties op de Apple Watch

Zodra je een WhatsApp-melding op je Apple Watch krijgt, zie je daaronder een knop met Antwoord. Als je hierop tikt, heb je de keuze uit drie dingen: versturen van één van de zes standaardantwoorden, een emoji of een antwoord laten dicteren. Bij de standaardantwoorden kun je kiezen uit onderstaande antwoorden die helaas (nog) niet aan te passen zijn:

 • Hallo!
 • Wat is er?
 • Ik kom eraan.
 • OK
 • Tuurlijk!
 • Geen probleem!

Je kunt de taal van deze standaardantwoorden op Apple Watch wel aanpassen.

Kies je voor een emoji, dan heb je de keuze uit alle emoji die je ook op de iPhone tot je beschikking hebt. Ook op de Apple Watch zijn deze verdeeld over categorieën, zodat je ze makkelijker terug kan vinden. Wil je een eigen gekozen antwoord versturen, dan kun je je antwoord dicteren zodat de Apple Watch in getypte woorden een antwoord verstuurt.

Een andere optie is om gebruik te maken van Scribble, een functie waarmee je woorden kan schrijven op de Apple Watch. Scribble werkt echter officieel niet in het Nederlands, waardoor je eerst moet wisselen naar de Engelse taalinstelling. Dit kan als je snel een antwoord wil versturen wat onhandig zijn.

Wil je WhatsApp op deze manier gebruiken, dan is het niet mogelijk om een nieuwe chat op je Apple Watch te starten. Het is alleen mogelijk om te reageren op inkomende berichten. Zelf berichten starten is zonder extra alternatieve apps niet mogelijk. Wil je dit wel, dan lees je hieronder meer over de alternatieve WhatsApp-apps op de Apple Watch.

WhatsApp-meldingen op de Apple Watch aanzetten
Ontvang je geen notificaties voor WhatsApp op je Apple Watch? Check dan even de volgende instellingen:

 • Zorg dat Sta berichtgeving toe aanstaat in de Instellingen-app onder Berichtgeving > WhatsApp.
 • In WhatsApp zelf kun je groepen of gebruikers op stil zetten. Als je dat doet ontvang je geen notificaties, ook niet op je Apple Watch.
 • Zorg ervoor dat je Apple Watch de notificatie-instellingen overneemt van je iPhone. Dit kun je instellen in de Watch-app op je iPhone onder Berichtgeving.
 • Krijg je wel een melding, maar zie je het bericht zelf niet? Check dan de instellingen in WhatsApp. Ga naar WhatsApp > Instellingen > Meldingen en zet de schakelaar bij Toon voorvertoning aan.

Hoe werken WatchChat en WatchUp op de Apple Watch?

Wil je toch wat meer kunnen doen dan alleen reageren op je WhatsApp-meldingen op je Apple Watch, dan is er nog een alternatieve manier. In de App Store is een aantal apps beschikbaar waarmee je door je WhatsApp-gesprekken kan bladeren vanaf je Apple Watch. Hieronder bespreken we twee van deze apps: WatchChat en WatchUp.

WatchChat en WatchUp op de Apple Watch.

Voordat je deze apps gaat downloaden, moet je weten dat er meerdere beperkingen zijn. Beide apps sturen geen pushberichten door naar je Apple Watch. Je krijgt nog steeds alleen de meldingen door van WhatsApp op je iPhone, waardoor je deze alternatieve apps dus niet kan openen vanuit een melding.

Bovendien werken deze apps via een omweg dankzij WhatsApp Web, de online dienst van WhatsApp waarmee je ook WhatsApp op Windows of Mac kan gebruiken. Je moet beide alternatieve apps eenmalig koppelen via een QR-code. Maar omdat de apps draaien op een dienst van WhatsApp zelf, is het afwachten hoe lang deze apps nog blijven werken. WhatsApp kan altijd besluiten om dit soort apps te blokkeren, dus hou hier rekening mee.

Het koppelen van de apps aan je WhatsApp-account vergt nogal wat tijd. Bij WatchUp hadden we meerdere pogingen nodig om de app succesvol te koppelen, terwijl bij WatchChat na de geslaagde koppeling nog meerdere malen de QR-code in beeld verscheen. Maar zodra je gekoppeld bent, vind je in beide apps al je chats terug. Je kan dan dus de app openen, een chat kiezen en daar een berichtje sturen, zowel met emoji’s als met de iOS dicteerfunctie.

De apps hebben wel een aantal verschillen, die we hieronder kort opsommen:

WatchUp op Apple Watch

 • Heeft een complicatie, zodat je de app snel kan openen vanaf je wijzerplaat.
 • Tekst zelf aan te passen.
 • Quick Reply zelf aan te passen.
 • Berichten archiveren en verwijderen.
 • Laadt afbeeldingen in hoge resolutie. Foto’s die je krijgt zijn daarom wat onscherp.
 • Afspelen van audioberichten mogelijk.

WatchUp instellen.

WatchChat op Apple Watch

 • Heeft een complicatie, zodat je de app snel kan openen vanaf je wijzerplaat.
 • Tekstformaat zelf aan te passen.
 • Laadt afbeeldingen in hoge resolutie, maar dit duurt wel lang.
 • Afspelen van audioberichten mogelijk, maar duurt vrij lang.

WatchChat instellen.

Belangrijk om te weten is dat beide apps één groot nadeel hebben: berichten die je via deze apps leest, worden niet als gelezen gemarkeerd in WhatsApp op je iPhone. De berichten blijven dus als ongelezen gemarkeerd staan, waardoor ook je meldingen niet verdwijnen. Als je écht behoefte hebt aan een echte WhatsApp-app op de Apple Watch, dan kun je één van beide proberen. Voor de meeste gebruikers is het reageren op meldingen van WhatsApp op de iPhone voldoende.

Meer WhatsApp tips? Check het ultieme WhatsApp tips overzicht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2018
Categorieën Apple Watch, Apps
Onderwerpen apple watch, whatsapp

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch