Komt er een speciaal Apple-event in maart? Ja, op 27 maart! In maart kondigt Apple altijd nieuwe producten aan en dit jaar zal er een speciaal event voor worden georganiseerd in Chicago. Het evenement vindt plaats in een school en de nadruk zal liggen op educatieve toepassingen. Maar toch kunnen we ook wel wat nieuwe producten verwachten, want er staat bijvoorbeeld een goedkopere iPad op de rol, als we de geruchten mogen geloven. Natuurlijk staan we op de iCulture-redactie in de startblokken om daar verslag van te doen en lopen we alvast langs wat je de komende maand kunt verwachten.

Samenvatting Apple onderwijs-event

Het event is inmiddels afgelopen! Alle aankondigingen van Apple’s event op 27 maart vind je in onze samenvatting van het onderwijs-event.

De verwachtingen in het kort
Er zitten behoorlijk wat producten in de pijplijn die we in maart kunnen verwachten. Om het overzichtelijk te houden beginnen we met een kort overzicht van onze belangrijkste verwachtingen:

 • Apple organiseert op 27 maart een speciaal event in Chicago. Vanwege het tijdsverschil met Nederland wijkt de aanvangstijd af van wat we gewend zijn.
 • Heel waarschijnlijk gaan we tijdens het event een nieuwe 9,7-inch iPad met Pencil-ondersteuning zien. Er is ook een kans op een iPhone SE 2, al gaat het mogelijk alleen om bijgewerkte specificaties.
 • Over een nieuwe iPad mini, iPad Pro’s, Macs en rode iPhones zijn we minder zeker. Ook verwachten we nog geen nieuwe Apple Watch en Apple TV.
 • We verwachten dat de AirPower in maart beschikbaar komt, mogelijk vlak na het event.
 • Educatieve aankondigingen zullen de boventoon voeren, zoals de Classwork-app in iOS 11.3.

Maart 2018 event livestream: waar en wanneer?

Dit jaar vindt het event plaats op dinsdag 27 maart om 17:00 uur Nederlandse tijd. Er is deze keer géén livestream, maar het event zal achteraf wel via de Apple TV en andere kanalen te bekijken zijn. Dat er überhaupt een event wordt georganiseerd, wijst erop dat er vrij veel grote aankondigingen zullen zijn.

Geen livestream 27 maart

Apple heeft de traditie om voor belangrijke producten een maart-event te organiseren, terwijl kleinere aankondigingen alleen met een persbericht wereldkundig worden gemaakt. Sinds 2011 is het in maart vaste prik met aankondigingen, zoals in deze jaren:

 • Maart 2011: iPad 2
 • Maart 2012: iPad 3 en Apple TV 2
 • Maart 2015: Apple Watch en nieuwe MacBook
 • Maart 2016: iPhone SE en 9,7-inch iPad Pro
 • Maart 2017 (geen event): opslagverhoging iPhone SE, 2017 iPad, iPhone 7 Product:RED en iPhone 7 Plus Product:RED

Steve Jobs Theater

Komt er een iPhone SE 2?

Onze inschatting: mogelijk

Nieuwe iPhones worden meestal in september aangekondigd, maar dat geldt niet voor de iPhone SE. Die kwam namelijk in het voorjaar van 2016 beschikbaar en werd aangekondigd tijdens een speciaal event. De huidige iPhone SE is nog steeds een prima toestel, maar de componenten zijn dezelfde als in de iPhone 6s. Het is dus wel weer eens tijd voor een update en die komt er waarschijnlijk ook aan in de vorm van de iPhone SE 2. Apple’s kleinste toestel met 4-inch scherm, maar dan helemaal van deze tijd. Als Apple deze nieuwe iPhone SE aan gaat kondigen, gaat het waarschijnlijk om verbeterde specificaties.

Lees verder over de iPhone SE 2

iPhone SE review iCulture: met iPhone 5 in zilver

Komt er een nieuwe 9,7-inch iPad?

Onze inschatting: zo goed als zeker

In 2017 kwam er bij verrassing een nieuwe en goedkopere 9,7-inch iPad op de markt. Apple vond het niet belangrijk genoeg om er een evenement voor te organiseren en verstuurde alleen een persbericht. Qua techniek ging deze nieuwe iPad er niet echt op vooruit, maar het was wel een betaalbare update voor het grote publiek. Vooral bedoeld voor mensen die nog met een oud model iPad rondliepen en het tijd vonden voor een nieuwe. De kans is heel groot dat Apple dit jaar een nieuw model aankondigt, eventueel met ondersteuning voor de Pencil. Dit nieuwe model zou dan ideaal zijn voor het onderwijs, waar het event ook op gericht is.

Lees verder over de 9,7-inch iPad 5

Komt er een nieuwe iPad mini?

Onze inschatting: onwaarschijnlijk

De kans op een nieuwe iPad mini is wat lastiger in te schatten. Apple heeft afgelopen jaar alleen de capaciteit verhoogd, maar intern is Apple’s kleinste tablet nog steeds hetzelfde. Een vernieuwde iPad mini 5 zorgt ervoor dat liefhebbers van kleinere iPads weer een paar jaar vooruit kunnen. Maar het lastige is dat de steeds groter wordende iPhones aan de stoelpoten van de mini hebben gezaagd. En nu er naar verluidt een gigantische iPhone met 6,5-inch scherm op komst is, komt dat aardig dicht in de buurt van de 7,9-inch iPad mini. De iPad mini bestaat 5 jaar, maar het zou wel snel afgelopen kunnen zijn met Apple’s kleinste tablet.

Lees verder over de iPad mini’s

Komen er nieuwe iPad Pro’s?

Onze inschatting: onwaarschijnlijk

De nieuwste iPad Pro’s dateren van negen maanden geleden, dus we denken niet dat Apple nu al nieuwe modellen gaat uitbrengen. De enige reden waarom Apple het zou willen doen is dat ze nu al willen overstappen naar een model met smallere bezels en Face ID.

iPad randloos 2018

Ook zou Apple de iPad Pro’s kunnen voorzien van OLED-scherm. Er zou een groot tekort zijn aan OLED-schermen, maar tegelijk horen we in het geruchtencircuit keer op keer dat Samsung overschotten heeft omdat de vraag naar de iPhone X tegen zou vallen. In hoeverre dat waar is, is moeilijk in te schatten. iPad Pro’s met OLED-schermen lijken nu nog een brug te ver, maar bij Apple weten we het nooit. Ons lijkt logischer dat de nieuwe iPad Pro’s dit najaar komen.

Lees verder over de iPad Pro

Komen er voorjaarskleuren voor Apple Watch-bandjes en hoesjes?

Reeds aangekondigd

Apple Watch bandjes voorjaar 2018

Apple heeft al vóór het event de nieuwe Apple Watch-bandjes aangekondigd. Het gaat om verschillende nieuwe lentekleuren, van allerlei type bandjes zoals het sportbandje, de sport loop en het geweven nylon bandje. In onderstaande afbeelding zie je de nieuwe bandjes die vanaf het einde van de maand in de schappen liggen. Deze lente viel Apple’s oog onder andere op jeansblauw, citroengeel, knalgeel, knalroze en tahoe-blauw.

Het is wat ons betreft nog te vroeg voor een Apple Watch Series 4.

Lees verder over Apple Watch-bandjes

Komen er nieuwe MacBooks en Macs?

Onze inschatting: niet zo waarschijnlijk

Wat MacBooks betreft lijkt maart vooral het moment om nieuwe 12-inch MacBooks uit te brengen, maar er wordt ook gesproken over een goedkopere MacBook Air die ideaal zou zijn voor studenten. Wat de MacBook Pro betreft kan de sprong naar de Intel Coffee Lake-processor worden gemaakt, maar deze is waarschijnlijk nog niet zover uitontwikkeld dat de speciale versies voor Apple al klaar zijn om te worden toegepast. Voor andere vernieuwingen zoals Face ID op de Mac is het waarschijnlijk te vroeg. Het zou ook een te grote aankondiging zijn voor een maart-event. De kans is groter dat Apple het bewaart tot WWDC 2018.

De nieuwe goedkopere MacBook is inmiddels zo goed als zeker, maar is mogelijk nog niet op tijd klaar voor het event op 27 maart. Deze volgt dus waarschijnlijk op een wat later moment, wellicht tijdens de WWDC. Voor een release in maart is het helaas aan de krappe kant.

Komt de AirPower eraan?

Onze inschatting: waarschijnlijk

Apple kondigde vorig jaar al aan dat de AirPower draadloze oplaadmat op de markt zou komen. Ondertussen zijn we een halfjaar verder. Het lijkt ons geen ingewikkeld apparaat om te maken, te meer omdat gebruik wordt gemaakt van de al bestaande Qi-standaard. De technologie is al een paar jaar oud en oplaadmatten voor meerdere apparaten tegelijk zijn ook al eerder vertoond. Het enige wat Apple eraan toe hoeft te voegen is een eigen design. We verwachten dan ook dat Apple dit voorjaar al de AirPower op de markt brengt, tegelijk met een nieuw oplaaddoosje voor de AirPods. De AirPods zelf zullen nu waarschijnlijk nog niet worden vernieuwd.

AirPower met iPhone X

Komt er een rode iPhone X?

Onze inschatting: niet zo waarschijnlijk

Vorig jaar bracht Apple een (PRODUCT)RED iPhone 7 uit, die inmiddels alweer uit de schappen is gehaald. Apple benadrukte dat het om een eenmalig model zou gaan. Er is dan ook geen reden om aan te nemen dat Apple elk voorjaar weer een rode uitvoering gaat uitbrengen.

iPhone 7 rood doosje

Grappig is dat Apple met een nieuw kleurtje altijd erg veel indruk maakt. Voor veel gebruikers is een nieuwe kleur bijna net zo spannend als een nieuw design. Apple zou een nieuwe kleur kunnen gebruiken om weer wat meer aandacht naar zich toe te trekken, nu concurrenten op Mobile World Congress net hun nieuwe flagship-modellen hebben aangekondigd. Maar of ze dan opnieuw voor rood kiezen, is nog niet zo zeker. Misschien is ultraviolet een idee?

Krijgt iOS 11.3 nog nieuwe functies?

Onze inschatting: waarschijnlijk

iOS 11.3 ligt nu nog als beta bij ontwikkelaars, maar zou eind maart beschikbaar kunnen komen voor iedereen. In de beta’s van iOS 11.3 zit ClassKit, een framework voor het ontwerpen van educatieve apps. Ontwikkelaars kunnen daarmee activiteiten maken, die docenten aan hun leerlingen kunnen toewijzen. Tijdens het maart-event zal Apple extra aandacht gaan besteden aan deze functie.

Apple Classroom app in iOS 11

Docenten kunnen met deze nieuwe oplossing de voortgang van hun leerlingen bijhouden. Leerlingen zien de activiteiten die ze toegewezen hebben gekregen in de Classwork-app. Deze nieuwe Classwork-app zou in maart onthuld kunnen worden, samen met nieuwe iPads. Bekijk ook ons overzicht ‘nieuwe functies in iOS 11.3‘.

Wij verwachten dat iOS 11.3, samen met alle andere versies zoals watchOS 4.3 en macOS 10.13.4, vlak na het event beschikbaar komen. Nog even geduld dus.

Komt Apple Pay nu naar Nederland?

Onze inschatting: onwaarschijnlijk

Sinds bunq Apple Pay in Spanje en Italië ondersteunt, was het ook kort mogelijk om Apple’s betaaldienst in Nederland te gebruiken. bunq schakelde het voor Nederland echter snel weer uit, waardoor de meeste gebruikers nog steeds met lege handen zitten. Betekent dit dat Apple Pay nu echt snel naar Nederland komt? Vestig je hoop er maar niet op. Het aankomende event is bedoeld voor onderwijs en de kans is klein dat Apple daar ineens een Apple Pay-aankondiging voor Nederland doet. Mocht Apple iets nieuws te melden hebben over Apple Pay, dan volgt dat meestal bij kwartaalcijfers of bij grotere presentaties, zoals WWDC 2018.

In onze round-up Apple-evenementen in 2018 hebben we ook al een aantal voorspellingen gedaan wat we dit jaar van Apple kunnen verwachten.

Wat kun je van iCulture verwachten?

apple keynoteBij iCulture volgen we alle ontwikkelingen uiteraard op de voet. Nu Apple de uitnodiging voor 27 maart heeft verstuurd kun je je keynote-event met vrienden alvast inplannen. Apple gaat helaas geen livestream uitzenden, zodat het wat lastiger wordt om alles tot op de minuut te volgen. Ben je niet thuis of in de buurt van een computer? Via ons Twitter-account @iCulture en onze iCulture-app doen we ook verslag van al het belangrijke nieuws.

Foto: ifeelstock via Depositphotos.com

Revisiegeschiedenis:

 • 2018 - 27 maart: Het event is afgelopen! Alle aankondigingen vind je in onze samenvatting. Zie update bovenaan het artikel.
 • 2018 - 27 maart: Meepraten over alle aankondigingen kan in ons aparte 'Praat mee' artikel. De reacties bij dit overzichtsartikel zijn nu gesloten.
 • 2018 - 23 maart: Artikel bijgewerkt met meest recente verwachtingen.
 • 2018 - 16 maart: Nu de datum van het event bekend is hebben we dit artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 maart 2018, 20:01
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerp apple event
Devices Apple TV 4K, Apple Watch Series 3, iPad 2018, iPhone 8, iPhone X
Software iOS 11, macOS 10.13 High Sierra, watchOS 4

Actuele iPhone 8 deals

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.