iPad mini 4 met apps

5 jaar iPad mini: het einde komt in zicht en dat is jammer

De iPad mini bestaat alweer vijf jaar en het einde komt langzaamaan in zicht. Er zijn meerdere redenen waarom het jammer is dat Apple zo weinig aandacht heeft voor de kleinste iPad. De iPad mini is namelijk in heel veel situaties best handig!
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPad mini 4 met apps
Dat iPhones steeds groter worden, is al jaren geen geheim meer. De nieuwste geruchten wijzen er zelfs op dat Apple volgend jaar met nóg grotere toestellen op de proppen komt, namelijk met 6,1- en 6,5-inch. Hoewel de standaard iPad-modellen nog veel groter zijn, komt het toch steeds dichter in de buurt van het formaat van de iPad mini.


De iPad mini bestaat deze maand vijf jaar en het einde van de kleinste iPad lijkt steeds dichterbij te komen. En dat is eigenlijk best wel zonde.

iPad mini 4 is al twee jaar oud

In 2012 kondigde Apple de allereerste iPad mini aan. Terwijl Steve Jobs eerder van mening was dat een 10-inch iPad het ‘minimale schermformaat voor een goede tablet’ was, kwam Apple in november 2012 toch met de iPad mini met een 7,9-inch scherm. De modellen daarna kregen slechts wat kleine aanpassingen zoals een Retina-scherm en Touch ID.

De iPad mini 4 is de meest recente iPad mini en verscheen in september 2015. Dat maakt dit model dus al twee jaar oud. De A8-chip van de iPad mini 4 is al drie jaar oud en is dezelfde als in de iPhone 6-serie. Daardoor is deze iPad mini 4 bijvoorbeeld niet geschikt voor ARKit, omdat hiervoor minimaal de A9-chip nodig is. Ook wat de camera betreft loopt dit model wat achter, ook al zit de mini 4 nog steeds in het assortiment bij Apple. Je kunt bijvoorbeeld geen Live Photos maken. Vergeleken met de iPad Pro-familie mist de iPad mini 4 nog veel meer functies, zoals de Smart Connector en het betere scherm.

Afgelopen voorjaar kwam het gerucht dat Apple op korte termijn stopt met de iPad mini-lijn. Tot op heden heeft Apple daar zelf niets concreets over gezegd en de iPad mini 4 is ook nog steeds in de verkoop. Er zijn echter ook geen aanwijzingen dat er wél een vernieuwd model in aantocht is. De iPad Pro krijgt volgend jaar volgens de laatste geruchten een redesign, met onder andere Face ID, maar een nieuwe versie van de kleinere iPad wordt niet verwacht.

iPad mini nog niet helemaal afgeschreven

De iPad mini is de kleinste iPad in de familie en is daardoor handzamer en makkelijker mee te nemen dan veel andere iPad-modellen. Ook het gewicht maakt de iPad mini veel geschikter om snel in je tas te doen en met je mee te nemen, bijvoorbeeld op reis in het vliegtuig. Op de bank is de iPad mini 4 soms makkelijker dan de in verhouding grote en lompe iPad Pro. Bovendien is een grotere iPhone in veel gevallen geen vervanging van de iPad mini.

Er zijn bijvoorbeeld allerlei apps die alleen op de iPad werken. Denk bijvoorbeeld aan grafische apps zoals ProCreate. Er is wel een iPhone-versie van beschikbaar (ProCreate Pocket), maar die biedt dan toch wat minder opties. En hoewel het verschil in schermformaat tussen de grootste iPhone en de iPad mini kleiner wordt, kan dit verschil er toch voor zorgen dat bepaalde apps en games prettiger in gebruik zijn op de iPad.

ipad-mini-4

Bovendien heeft iOS sinds de komst van iOS 11 allerlei functies die je alleen op de iPad vindt. Multitasking op de iPad is simpelweg veel geavanceerder dan op de iPhone. Met Split View zet je twee apps naast elkaar en met Slide Over schuif je eenvoudig een app over een andere heen. Tel daar Drag & Drop bij op en er is veel meer mogelijk dan op een iPhone, hoe groot het scherm daarvan ook is. Je kan een iPad mini dus niet zomaar vervangen door een grotere iPhone.

Toch is er wel een schrale troost: de huidige iPad mini 4 kan nog wel even mee. Split View werkt nog op de iPad mini 4 en Slide Over is zelfs beschikbaar op de iPad mini 2 en 3. Qua updates is het de verwachting dat iOS 12 in ieder geval nog beschikbaar komt op de iPad mini 4. Wat betreft verdere ondersteuning voor de iPad mini 2 en iPad mini 3 is nog weinig te zeggen, maar het zou kunnen dat Apple deze modellen ook nog een laatste update geeft. De deur voor de iPad mini is dus nog niet helemaal dichtgeslagen, maar hij staat wel duidelijk op een kiertje.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 oktober 2018, 21:26
Categorieën Achtergrond, Apple, iDevices
Onderwerpen ipad mini, ipad mini 4
Device iPad mini
17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.