iOS 11.3 krijgt nieuwe animoji’s, accubeheer en meer

Apple geeft alvast een preview van iOS 11.3, een aankomende update voor de iPhone en iPad. Hierin zitten onder andere nieuwe animoji's, maar ook nieuwe batterij- en gezondheidsfuncties.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Preview van iOS 11.3

Apple heeft een preview gegeven voor iOS 11.3. In de eerste beta van iOS 11.3 die vandaag verschijnt, zitten onder andere nieuwe animoji’s en verbeteringen op het gebied van batterij. Ook komt er een nieuwe Health Records-functie in de Gezondheid-app, waarmee je de gezondheidsgegevens van meerdere bronnen bij elkaar vindt. Bovendien introduceert Apple vandaag de eerste beta van ARKit 1.5, waarmee ook muren geregistreerd kunnen worden. iOS 11.3 is de derde grote versieupdate van iOS 11 dat in september 2017 beschikbaar kwam.

Accubeheer in iOS 11.3

Apple gaf eerder al aan dat er binnenkort een update komt waarmee gebruikers meer inzicht krijgen in de status van de accu. iOS 11.3 blijkt die update te zijn, die nog deze lente beschikbaar komt. Het belangrijkste nieuws is dat de Power Management-functie, die Apple in iOS 10.2.1 introduceerde, uitgeschakeld kan worden. Dit betekent dat je zelf kunt kiezen of je iPhone trager wordt bij een batterij van mindere kwaliteit, of dat je kiest voor een snellere iPhone met kortere batterijduur. Zodra iOS 11.3 beschikbaar komt, vind je deze optie bij Instellingen > Batterij.

Nieuw in Berichten-app in iOS 11.3: nieuwe animoji’s en Business Chat

Voor gebruikers met de iPhone X introduceert iOS 11.3 nieuwe animoji’s. In totaal gaat het om vier nieuwe animoji’s, namelijk de leeuw, beer, draak en schedel. Het totale aantal animoji’s komt daarmee uit op zestien verschillende hoofden. In onderstaande tweet vind je de vier nieuwe toevoegingen in iOS 11.3.

Ook nieuw in de Berichten-app in iOS 11.3 is de komst van Business Chat. Apple kondigde deze nieuwe functie al aan bij de introductie van iOS 11, maar was tot op heden nog niet beschikbaar. Met ingang van iOS 11.3 komt daar dus verandering in. De kans dat Nederlandse bedrijven hier ook meteen mee samenwerken, lijkt echter klein. De beta van Business Chat, die start met de publieke beschikbaarheid van iOS 11.3, werkt alleen met grote Amerikaanse bedrijven, te weten Hilton, Discover, Lowe’s en Wells Fargo.

Apple heeft nog niets losgelaten over iMessage in iCloud, waardoor al je berichten versleuteld via iCloud gesynchroniseerd worden. Deze functie zou oorspronkelijk in iOS 11 beschikbaar komen, maar werd tijdens de betaperiode uitgesteld. Wanneer iMessage in iCloud wel beschikbaar komt, is nog onduidelijk.

Ondersteuning voor AML bij nooddiensten

Advanced Mobile Location (AML) is een techniek waarbij de locatie van je iPhone automatisch meegestuurd wordt zodra je de nooddiensten belt. In Nederland is AML nog niet actief met het bellen naar 112, maar in steeds meer landen wordt AML geactiveerd. De iPhone werkte nog niet samen met AML, maar met ingang van iOS 11.3 komt daar verandering in. De toevoeging van AML in iOS 11.3 zal zonder twijfel te maken hebben met de druk die uitgevoerd werd door de Europese organisatie European Emergency Number Association (EENA) voor noodnummers. Deze organisatie vond dat Apple ondersteuning voor AML toe moest voegen en heeft Apple hier al meerdere malen op aangedrongen. Met ingang van iOS 11.3 geeft je iPhone dus standaard de locatie door, al wordt AML in Nederland nog niet ondersteund. In België werkt AML inmiddels wel al.

ARKit 1.5 met meer opties

Apple geeft ARKit een upgrade. Met de komst van ARKit 1.5 kan Apple’s augmented reality-tool voor ontwikkelaars ook muren en 2D-beelden herkennen. Hierdoor kunnen ontwikkelaars bijvoorbeeld meer doen met posters, schilderijen en andere vlakke voorwerpen. Ook wordt de beeldkwaliteit verbeterd, want de resolutie gaat naar 1080p in plaats van 720p.

Medisch dossier in iOS 11.3

Apple gaat in iOS 11.3 de Gezondheid-app vernieuwen. Het wordt mogelijk om gegevens uit medische dossiers mee te nemen op de iPhone. Helaas werkt het aanvankelijk alleen met enkele Amerikaanse ziekenhuizen en zorginstituten. Onder andere het Cedars-Sinai-ziekenhuis in Los Angeles en Penn Medicine in Philadelphia doen mee, plus nog 10 andere ziekenhuizen. Volgens Apple zullen er steeds meer bijkomen. Het gaat om een apart onderdeel Health Records in de app waarmee ziekenhuizen en klinieken data kunnen uitwisselen met hun patiënten. Voorheen waren medische dossiers verspreid over verschillende locaties, waardoor patiënten de info handmatig bij elkaar moesten zoeken. De nieuwe Health Records-sectie in de Gezondheid-app voldoet aan de FHIR-richtlijnen voor het uitwisselen van elektronische patiëntgegevens in de VS. Zo kunnen zorgverleners precies zien hoe het met allergieën, inentingen en uitslagen van labtests gaat. Daarnaast kunnen ze lichaamsmetingen en inname van medicijnen raadplegen. Ze krijgen een notificatie als de data is bijgewerkt. Apple voegt eraan toe dat Health Records-gegevens versleuteld zijn en beveiligd zijn met een toegangscode.

Health Records: medisch dossier in iOS 11.3 beta

Naast de bovenstaande functies, zitten er in iOS 11.3 nog meer kleine verbeteringen:

  • Apple Music krijgt meer muziekvideo’s. Je kunt nu al een selectie van muziekvideo’s bekijken, maar met ingang van iOS 11.3 komt hier meer nadruk op. Je kunt een complete afspeellijst van muziekvideo’s maken, zowel van klassiekers als van nieuwe muziek.
  • Apple News krijgt ook ondersteuning voor video’s met de Video-groep in de For You-sectie. Ook wordt de sectie Top Stories verder verbeterd. Apple News is nog niet in Nederland en België te gebruiken.
  • HomeKit kan makkelijker toegevoegd worden dankzij software authentication. Op deze manier kunnen bestaande accessoires eenvoudiger HomeKit-ondersteuning ontvangen. Het is onduidelijk wat er precies anders is ten opzichte van de eerdere situatie, aangezien Philips en IKEA al HomeKit-ondersteuning toegevoegd hebben via een software-update voor respectievelijk de Philips Hue-accessoires en IKEA Tradfri-verlichting.

De allereerste beta van iOS 11.3 verschijnt vanavond voor ontwikkelaars. Publieke testers kunnen op een later moment aan de slag met de beta van iOS 11.3. De publieke versie van iOS 11.3 verschijnt ergens in de lente.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11
22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.