AirPods Pro oortjes

AirPods Pro 2 vs AirPods Pro 1: dit zijn de verschillen (en is het tijd om te upgraden?)

Heb je nog de eerste generatie AirPods Pro en vraag je je af of het zin heeft om te upgraden naar de AirPods Pro 2? De nieuwste generatie heeft een paar handige functies, maar heb jij die nodig? Wij lopen de verschillen van de AirPods Pro 1 vs AirPods Pro 2 met je langs!
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Vergelijking van de twee AirPods Pro-generaties

De tweede generatie AirPods Pro uit 2022/2023 zijn de nieuwste, meest geavanceerde oordopjes die Apple momenteel in het assortiment heeft. Hoewel ze op het eerste gezicht identiek zijn aan de eerste generatie uit 2019/2021, zijn er wel degelijk verschillen. De eerste generatie is inmiddels meerdere jaren oud en begint tekenen van slijtage te vertonen, dus vraag je je misschien af of het zin heeft om te upgraden naar de Airpods Pro 2. Wij zetten de verschillen voor je op een rijtje!

AirPods Pro 1 vs AirPods 2: varianten

Om goed zicht te houden op de verschillende modellen, hebben we hier de generaties voor je op een rij gezet:

GeneratieJaarEigenschap
AirPods Pro 12019Draadloos doosje, Lightning
AirPods Pro 12021MagSafe doosje en enkele nieuwe functies, waaronder Gespreksversterking
AirPods Pro 22022MagSafe doosje, Lightning, diverse hardware-verbeteringen en extra functies
AirPods Pro 22023MagSafe doosje, usb-c

Er zijn dus twee varianten van de eerste generatie AirPods (2019/2021) en ook twee varianten van de AirPods Pro 2 (2022/2023). De meest recente modellen verschillen nauwelijks van elkaar, met als belangrijkste aanpassing dat de overstap naar usb-c is gemaakt.

De eerste generatie AirPods Pro is nauwelijks meer verkrijgbaar en we raden ook niet aan om ze nog te kopen. De accu in de oortjes gaat na ongeveer drie jaar in kwaliteit achteruit en deze accu kan niet vervangen worden (ook niet door Apple).

#1 Geluid: H2-chip zorgt voor verbeteringen

De AirPods Pro 2 zijn voorzien van de nieuwe H2-chip. Deze levert een betere geluidskwaliteit – en dat is meteen te horen als je ze in je oren steekt. Er zijn nieuwe aanpassingsalgoritmes die het geluid volgens Apple sneller verwerken. Ook in combinatie met de nieuwe speakerdriver en versterker is er minder vervorming en klinken hoge tonen helderder. Al met al zorgt de H2-chip ervoor dat het geluid beter klinkt. Of dat zo is lees je in onze AirPods Pro 2022 review.

De verschillen zul je naar verwachting vooral horen als je een echte muziekliefhebber bent. De eerste generatie AirPods Pro leveren al goed geluid, dus het zal ook vooral een kwestie van smaak zijn welke beter bij jouw voorkeuren past.

Overigens zit er ook nog een vernieuwde microfoon aan de binnenkant die je stem natuurlijker laat klinken als je aan het bellen bent. Als je veel en graag belt met de AirPods Pro, dan lijkt de tweede generatie daardoor meer voor jou geschikt.

AirPods Pro H2-chip

#2 Verbeterde ruisonderdrukking

De ruisonderdrukking is één van de belangrijkste functies van de AirPods Pro ten opzichte van de gewone AirPods. Beide generaties van de AirPods Pro hebben deze handige functie, waarbij omgevingsgeluid weggefilterd wordt zodat je ongestoord van je muziek kan genieten. In de AirPods Pro 2022 en later heeft Apple de ruisonderdrukking verder verbeterd. Dankzij computationele algoritmes is de actieve ruisonderdrukking volgens Apple slimmer geworden. Wat dit oplevert? Tot 2x zoveel actieve onderdrukking van omgevingsgeluid. Als je de AirPods Pro vaak gebruikt in luide omgevingen, dan lijkt dit nieuwe model meer voor jou geschikt. Is de ruisonderdrukking voor jou vooral een leuke extra, dan kan je ook prima de eerste generatie AirPods Pro blijven gebruiken.

In iOS 17 zijn nog meer handige functies toegevoegd, met name voor de AirPods Pro 2. Het gaat dan om adaptieve audio, gepersonaliseerd volume en gespreksdetectie. Andere verbeteringen zoals verbeterd automatisch wisselen en sneller de microfoon uitschakelen, vind je ook op de eerste generatie AirPods Pro.

Bekijk ook

Update met 5 nieuwe AirPods-functies nu beschikbaar (als je iOS 17 gebruikt)

De AirPods hebben nieuwe functies gekregen dankzij een nieuwe update die nu beschikbaar is. Gebruik je de AirPods met iOS 17, dan kun je de functies als adaptieve audio gebruiken (mits je het juiste AirPods-model hebt).

#3 Adaptieve transparantie

De transparantiemodus van de AirPods Pro zorgt ervoor dat bepaalde geluiden toch door komen, zodat je een fatsoenlijk gesprek met iemand kan voeren. In de AirPods Pro 2022 is de transparantiemodus adaptief. Dat wil zeggen dat plotselinge harde geluiden minder luid door klinken. Dit levert minder storende geluiden op. Als je de AirPods Pro alleen maar in rustige of semi-rustige omgevingen gebruikt, dan heeft deze verbeterde modus voor jou mogelijk minder toegevoegde waarde. Maar als je een fan bent van de transparantiemodus en het vaak gebruikt (bijvoorbeeld voor Gespreksversterking en Live Luisteren), dan kan het upgraden de moeite waard zijn.

AirPods Pro 2022

#4 Touch-bediening: gemakkelijk volume wijzigen

Het grootste nadeel van de AirPods-oordopjes was dat je het volume niet zo eenvoudig kon aanpassen. Je kan het aan Siri vragen of je iPhone erbij pakken, maar het is niet mogelijk om het rechtstreeks zonder spraakbediening op de AirPods zelf te doen. Bij de AirPods Pro 2 is dit een stuk beter geregeld, dankzij touch-bediening. Je kan over de stokjes vegen om het geluid harder of zachter te zetten. Dit komt vooral van pas als je je iPhone liever in je zak wil houden, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen. We vinden de toevoeging van de touch-bediening een belangrijke reden om toch voor de AirPods Pro 2022 te kiezen of om te upgraden.

#5 Batterijduur AirPods Pro vs AirPods Pro 2: aanzienlijk verbeterd

Luister je veel naar muziek en loop je het liefst de hele dag met AirPods Pro in, dan is de tweede generatie beter voor jou geschikt. Je kan met de AirPods Pro 2022 en nieuwer tot 6 uur luisteren zonder dat bijladen nodig is. Bij de eerste generatie AirPods Pro is dat slechts 4,5 uur. Als je ruisonderdrukking en de transparantiemodus en de ruimtelijke audio met hoofdtracking uitschakelt, kun je dit mogelijk nog verlengen. En met de oplaadcase meegerekend kun je de AirPods Pro 2022 maar liefst 30 uur gebruiken (was 24 uur). Ook de gesprekstijd met bijladen is verlengd, van 18 uur tot 24 uur.

AirPods Pro Apple Watch oplader

De AirPods Pro 2 zijn dus een aanrader als je langere periodes achter elkaar muziek luistert (bijvoorbeeld als je veel moet reizen in het ov of veel in het vliegtuig zit) of als je de AirPods veel gebruikt met videobellen. Gebruik je ze vaak in kortere sessies, dan zijn de eerste generatie AirPods Pro ook nog steeds een prima keuze. Overigens kun je de oplaadcase van de 2022/2023-versie ook opladen met een Apple Watch-oplader. Heb je geen Apple Watch, dan is opladen met een kabel of draadloos ook (nog steeds) mogelijk.

#6 Nieuwe oplaadcase: voor de sloddervossen

De oplaadcase van de AirPods Pro 2 kan voor sommige mensen al de reden zijn om te upgraden of om voor dit model te kiezen. Ben jij altijd je AirPods Pro-doosje kwijt? Dan is het goed om te weten dat er een speaker in verwerkt zit. De speaker in de case kan een geluidje afspelen als je hem op wil zoeken via de Zoek mijn-app. Dit werkt ook als de AirPods Pro’s niet in de case zitten, want er zit een U1-chip in het oplaaddoosje. Met een iPhone 11 of nieuwer kun je de case extra nauwkeurig vinden en dat maakt de Zoek mijn AirPods-functie eindelijk een stuk betrouwbaarder. De U1-chip zit helaas niet in de individuele AirPods Pro’s, waardoor je die alleen nog steeds bij benadering kan opzoeken. Daarnaast heeft de oplaadcase een oogje waar je een polsbandje doorheen kan halen. Je kan de case daardoor aan je tas hangen, zodat je hem minder snel kwijtraakt.

#7 Prijs: nauwelijks verschil, dus kies het beste

Er zit nauwelijks prijsverschil tussen de AirPods Pro 2 en de eerste generatie AirPods Pro. Dit zijn de prijzen:

De adviesprijs van de tweede generatie AirPods Pro is korte tijd €299,- geweest, maar Apple heeft dit later weer bijgesteld naar €279,-. Zoals je ziet scheelt het nauwelijks in prijs als je de eerste of tweede generatie aanschaft. De eerste generatie is wat moeilijker te vinden en heeft minder functies. We raden daarom aan om voor het nieuwere model te kiezen. Vaak zijn er aanbiedingen waardoor je rond de €200,- voorzien kunt zijn van de nieuwste oortjes. Houd ons overzicht AirPods Pro kopen in de gaten of onze pagina AirPods-aanbiedingen. Hieronder kun je zien wat de actuele prijzen zijn bij diverse winkels.

Prijzen AirPods Pro eerste generatie 2019/2021

Prijzen AirPods Pro 2022 met Lightning en MagSafe

Prijzen AirPods Pro 2023 met usb-c en MagSafe

Conclusie AirPods Pro vs AirPods Pro 2022

Ben je verknocht aan AirPods, luister je de hele dag door muziek, ook veel in luide omgevingen en ben je altijd je AirPods-case kwijt? Dan is de AirPods Pro 2 het beste model voor jou. Het betere geluid en vernieuwde ruisonderdrukking en transparantiemodus zorgen ervoor dat je met meer plezier naar muziek luistert. Ook als je veel videobelt met de AirPods, kan dit nieuwere model goed van pas komen dankzij de betere microfoon en langere batterijduur voor spreken. De vernieuwde case met speaker en U1-chip zorgt ervoor dat je je verloren AirPods Pro een stuk sneller terug vindt, waardoor je minder tijd kwijt bent aan zoeken en langer van je muziek kunt genieten. We vinden de overstap naar de AirPods Pro 2 ook de moeite waard als de batterij van je huidige AirPods Pro te wensen over laat vanwege slijtage.

Als je alleen in kortere sessies naar muziek luistert en tevreden bent met je huidige eerste generatie AirPods Pro, dan kun je die gewoon blijven gebruiken. Ook als de geluidskwaliteit voor jou meer dan voldoende is en de batterij nog voldoende lang mee gaat, is upgraden niet per se nodig.

Ga de AirPods Pro 2 kopen als je…

  • …de beste geluidskwaliteit wil in draadloze Apple-oordopjes.
  • …vaak in langere sessies naar muziek luistert.
  • …veel videobelt met de AirPods.
  • …de AirPods of oplaadcase vaak kwijt bent.
  • …graag het volume direct op de AirPods wil aanpassen.
  • …kleinere gehoorgangen hebt. Alleen dit model werkt met de (meegeleverde) extra small oortips.

Blijf de AirPods Pro (1e generatie) gebruiken als je…

  • …tevreden bent met je huidige oortjes.
  • …de batterij nog voldoende lang meegaat.
  • …je de AirPods vooral in kortere sessies gebruikt.
  • …niet zo vaak in luide omgevingen bent.
  • …nooit de AirPods of oplaadcase kwijt bent.
Bekijk ook

AirPods kopen? Hier vind je de beste prijzen

Wil je de nieuwste AirPods Pro 2022 kopen of een van de andere varianten? Dan vind je in dit overzicht de winkels, prijzen en acties. Welke winkel hanteert de laagste prijs voor AirPods en waar vind je de meeste voorraad? Ook vertellen we of het kopen van de vorige generatie AirPods nog wel verstandig is.

AirPods Pro

De AirPods Pro zijn Apple's extra uitgebreide en geavanceerde draadloze oordopjes. De AirPods Pro hebben ruisonderdrukking, een Transparantie-modus en een in-ear design met verwisselbare oorkussentjes. Lees alles over de AirPods Pro: van de prijs tot functies en tips. In 2022 heeft Apple de tweede generatie AirPods Pro uitgebracht, met nieuwe H2-chip, vernieuwde oplaadcase en meer. In 2023 werd de tweede generatie AirPods Pro vernieuwd met een usb-c-poort in de oplaadcase en ondersteuning voor lossless audio in combinatie met de Vision Pro. Twijfel je tussen de modellen, check dan ons artikel AirPods vergelijken. Wil je AirPods kopen, dan vind je bij ons alle aanbieders. Voor de beste deals check je ons artikel met AirPods-aanbiedingen.

AirPods Pro

Reacties: 3 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.