iPhone SE 2020 vs iPhone 7: zijn de verschillen een upgrade waard?

Is de iPhone SE 2020 voor gebruikers van de iPhone 7 een zinvolle upgrade? We zetten de verschillen tussen de iPhone SE 2020 vs iPhone 7 tegenover elkaar en laten je zien op welke punten je erop vooruit gaat.

De iPhone 7 verscheen in 2016 als de allereerste waterbestendige iPhone. Gebruik jij momenteel een iPhone 7 en vraag je je af of het tijd is om te upgraden? Dan is de iPhone SE 2020 misschien wel het overwegen waard. We kijken daarom naar de verschillen tussen de iPhone SE 2020 vs iPhone 7: op welke punten ga je erop vooruit en welke zijn gelijk? We geven advies als je een betaalbare nieuwe iPhone wil kopen.

iPhone SE vs iPhone 7

Op het eerste gezicht lijken beide modellen wel op elkaar. Ze zijn ongeveer even groot en hebben hetzelfde schermformaat. Maar als je wat verder kijkt, zul je zien dat er veel meer verschillen zijn tussen de iPhone SE 2020 en de iPhone 7. We kijken hieronder vooral naar de schermkwaliteit, camera en overige functies om een compleet beeld te geven wat de belangrijkste verschillen en de voordelen van een upgrade.

iPhone SE 2020 vs iPhone 7

Op deze punten ga je erop vooruit! Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de iPhone SE 2020 en de iPhone 7:

 • Design: Beide modellen zijn van aluminium, maar de iPhone SE 2020 heeft een glazen achterkant. De hoesjes passen wel onderling, ondanks een klein verschil in afmetingen.
 • Prijs: De iPhone SE is de betaalbaarste iPhone van dit moment. Waarschijnlijk heb je voor de iPhone 7 een stuk meer betaald.
 • Opslag: Je krijgt bij de SE minimaal 64GB opslag. De iPhone 7 had slechts 32GB bij het instapmodel, dus als dit van toepassing is op jouw toestel ga je er zeker op vooruit. Momenteel is 32GB echt te weinig.
 • Kleuren: De iPhone 7 is er in maar liefst zes verschillende kleuren, waaronder de speciale gitzwarte versie. De iPhone SE 2020 is er in wit, zwart en rood, dus qua kleurkeuze ga je er niet op vooruit.
 • Scherm: Beide modellen hebben een 4,7-inch scherm (de iPhone 7 Plus een groter 5,5-inch scherm), maar het display van de iPhone SE 2020 is een stukje geavanceerder. Zo zit er True Tone op voor mooiere kleuren bij wisselende lichtomstandigheden.
 • Processor: De nieuwe iPhone SE is veel sneller dankzij de A13 Bionic-chip. Deze chip is drie generaties verder dan de A10 van de iPhone 7. Apps starten sneller, je kan zwaardere grafische apps gebruiken én je krijgt langer software-updates met nieuwe functies.
 • Camera: Je kan met de nieuwe iPhone SE portretfoto’s maken en de portretbelichting aanpassen, zowel met de voorste als de achterste camera. Qua resolutie is alles gelijk gebleven.
 • Camerafuncties: De iPhone SE ondersteunt QuickTake, Smart HDR en kan video opnemen met stereo audio. Oftewel: foto’s en video’s zien er beter uit.
 • Draadloos: Er zit Bluetooth 5.0 en Wi-Fi 6 op de iPhone SE 2020. Dit zijn nieuwere varianten. Wi-Fi is iets sneller en en Bluetooth heeft een beter bereik..
 • NFC: De NFC-sensor is iets verbeterd, waardoor je ook op de achtergrond kan scannen (via de Opdrachten-app).
 • Opladen: Je kan met de iPhone SE draadloos opladen en met de benodigde accessoires ook extra snel opladen. Bij de iPhone 7 kan dat niet.
 • SIM: Gebruik je twee mobiele nummers, bijvoorbeeld voor zakelijk en privé? Op de iPhone SE kan je dat combineren in één toestel dankzij dualsim, mits één van je providers de eSIM ondersteunt. De iPhone 7 heeft geen dualsim.

De belangrijkste verschillen zitten hem dus in de prestaties, de camerafuncties, draadloze mogelijkheden en de beeldkwaliteit. Hoewel de resolutie van zowel de camera als het scherm gelijk is, zijn er wel allerlei technieken zoals Smart HDR en True Tone die voor verbeteringen zorgen bij de iPhone SE 2020.

Het grootste verschil ga je merken bij het alledaagse gebruik van de nieuwe SE, omdat die simpelweg veel sneller is. Je bent daardoor weer voorbereid op de toekomst, ook dankzij langdurige software-updates. De iPhone 7 gaat nog een paar jaar mee met nieuwe functies, maar bij de nieuwe iPhone SE 2020 ben je verzekerd van minimaal vier tot vijf jaar updates.

Apple iPhone SE 2020

Dat is dan ook direct het belangrijkste verschil: in het alledaags gebruik merk je dat je er op de meest relevante punten op vooruit gaat. Ook merk je het gemak van draadloos opladen (mits je een geschikte oplader hebt) en kun je snelladen met de juiste accessoires. Helaas is de batterijduur gelijk, maar je profiteert wel weer van een nieuwe frisse batterij.

Het enige voordeel van de iPhone 7 is dat daar 3D Touch op zit, waardoor je stevig op het scherm kan drukken voor extra functies. Maar met Haptic Touch heeft Apple een prima opvolger. Hierbij druk je lang op bijvoorbeeld een app. Hoewel dit dus iets minder snel is, hoef je aan mogelijkheden nauwelijks iets in te leveren.

iPhone SE 2020 vs iPhone 7 overeenkomsten

Dit zijn de belangrijkste overeenkomsten tussen de twee modellen:

 • Bediening: De bediening gaat bij beide modellen via de thuisknop, die bovendien via de Taptic Engine een eigen gekozen trilling geeft.
 • Waterbestendigheid: Beide toestellen zijn even waterbestendig (30 minuten in 1 meter diep water).
 • Scherm: In vergelijking met de standaard iPhone 7 is het scherm even groot en ook de resolutie gelijk. Ook ondersteunen ze allebei de P3 brede kleurweergave.
 • Camera: De cameraresolutie is gelijk, maar de camera van de iPhone SE maakt mooiere foto’s dankzij geavanceerde functies.
 • Touch ID: De vingerafdrukscanner vind je op beide series. Het gaat dan ook in allebei de gevallen om de tweede generatie Touch ID.
 • Apple Pay: Je kan op beide modellen Apple Pay gebruiken.
 • Batterijduur: De batterijduur is gelijk (zo’n 13 uur video afspelen en 40 uur audio luisteren).

iPhone 7 kleuren

Specs iPhone SE 2020 vs iPhone 7

In onze tabel vind je nogmaals alle specificaties overzichtelijk op een rij. Zo kun je beide toestellen vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn.

Toon de vergelijkingstabel ↓

Of bekijk deze tabel via de directe link

Conclusie iPhone SE 2020 vs iPhone 7

Is upgraden van de iPhone 7 naar de iPhone SE 2020 het geld waard? Wat ons betreft wel. Als je niet te veel geld wilt uitgeven en gewoon een goed toestel wilt, is de iPhone SE een prima upgrade voor mensen met een iPhone 7. Je mist nieuwere functies zoals Face ID, maar Touch ID werkt ook prima.

De prestatieverbeteringen zijn behoorlijk, zeker als je naar de prijs kijkt. Bovendien heb je direct 64GB opslag, zonder dat je daarvoor extra hoeft bij te leggen. Wat betreft de camera moet je niet al te grote updates verwachten. Hoewel je wel mooiere foto’s maakt en portretkiekjes kan maken, zijn de verbeteringen in de scherpte niet heel erg groot. Wil je die upgrade wel, dan raden we de iPhone 11 aan.

Kortom, de iPhone SE 2020 is voor iPhone 7-bezitters een waardige upgrade. Je kan met dit toestel weer jarenlang vooruit en zeker als je tevreden bent met het 4,7-inch formaat is de iPhone SE het toestel dat je moet hebben. Heb je een iPhone 7 Plus, dan kan het flink wennen zijn om terug te keren naar een kleiner scherm. In dat geval kun je beter de iPhone XR of iPhone 11 nemen.

Lees ook onze andere vergelijkingen:

Overtuigd? Check dan onze pagina’s over de iPhone SE 2020!

Bekijk ook

iPhone SE 2020 met abonnement: kies je favoriete provider!

Vergelijk hier de iPhone SE 2020 abonnementen van Nederlandse providers. Check de databundels, levertijden en beschikbaarheid en bekijk ons koopadvies bij het uitzoeken van de nieuwe iPhone SE met abonnement!

Informatie

Laatst bijgewerkt
augustus 2021