Meerdere AirPlay 2-speakers kiezen via Bedieningspaneel.

Zo kun je muziek afspelen op meerdere AirPlay-apparaten tegelijk

Je kunt met AirPlay muziek op meerdere speakers en andere geschikte apparaten afspelen. We leggen uit hoe dit werkt op je iPhone, iPad, Apple TV en iTunes op de Mac.

Met AirPlay kun je muziek, foto’s en video’s streamen naar allerlei apparaten. De meeste mensen streamen hun content naar één AirPlay-apparaat, maar het is ook mogelijk om naar meerdere apparaten te streamen. Deze tip legt uit hoe dat werkt. In AirPlay 2 worden multiroom-systemen standaard ondersteund. Je hebt er een geschikt apparaat zoals de Apple TV, AirPort Express of extern speakersysteem met AirPlay-ondersteuning voor nodig. Er zijn allerlei speakers die AirPlay ondersteunen, bijvoorbeeld van Sonos, Bowers & Wilkins, Libratone en Logitech. Je kunt een speaker die standaard geen AirPlay ondersteunt ook aansluiten op een AirPort Express of ander geschikt systeem.

Muziek op meerdere AirPlay-apparaten afspelen op iPhone en iPad

Gebruik je een iPhone of iPad, dan moet je minimaal iOS 11.4 hebben om muziek naar meerdere AirPlay-speakers tegelijk te sturen. Je maakt dan namelijk gebruik van AirPlay 2. Daarnaast is het een vereiste dat de speaker AirPlay 2 ondersteunt. Speakers die alleen met de eerste versie van AirPlay werken, zijn niet geschikt voor deze functie vanaf je iPhone of iPad.

Je gebruikt het als volgt:

  1. Open het Bedieningspaneel door vanaf de onderkant naar boven te vegen. Gebruik je een iPhone X of nieuwer, veeg dan vanaf de hoek rechtsboven naar beneden.
  2. Tik in het blokje met de afspeelknoppen op de twee boogjes rechtsboven.
  3. Het scherm met de aanwezige speakers verschijnt nu. De speakers waar je tegelijkertijd muziek op kunt afspelen, hebben een rondje achter hun naam. Vink de speakers aan waarop je muziek wil afspelen.

Meerdere AirPlay 2-speakers kiezen via Bedieningspaneel.

Het afspelen van muziek op meerdere speakers werkt ook vanuit een willekeurige muziek-app met AirPlay-knop. Na het tikken op de AirPlay-knop verschijnt het scherm om de speakers te selecteren.

Audio streamen naar meerdere speakers op de Apple TV

Ook bij het kijken van filmpjes of afspelen van muziek op de Apple TV kan je de audio naar meerdere speakers streamen. Dit doe je zo:

  1. Terwijl je muziek luistert, veeg je omhoog op de afstandsbediening van de Apple TV. Kies dan voor het AirPlay-icoontje. Kijk je een video, veeg dan naar beneden en kies de speakers.
  2. Vanaf het beginscherm kan je ook de afspeelknop ingedrukt houden tot het scherm met audio-apparaten verschijnt. Vink dan de speakers aan waarop je de audio wil afspelen.

Je kan ook Siri met AirPlay 2 gebruiken om audio op meerdere speakers tegelijk af te spelen.

AirPlay streamen naar meerdere apparaten op de Mac

Op de Mac kan het ook met speakers die de eerste generatie AirPlay ondersteunen. Je maakt dan gebruik van iTunes, die standaard een functie heeft om muziek op meerdere speakers tegelijk af te spelen. Dit werkt als volgt:

  1. Verbind de computer en de AirPlay-accessoires die je wilt gebruiken met hetzelfde Wi-Fi-netwerk.
  2. Open iTunes op een computer en start een muzieknummer.
  3. Klik rechts van de volumeregelaar op het AirPlay-symbool (dit bestaat uit ronde cirkels met een pijltje). Dit symbool is alleen te zien als er een AirPlay-apparaat aanwezig is op het betreffende Wi-Fi-netwerk.
  4. Vink de speakers aan waarop je de muziek wil afspelen.

Muziek met AirPlay op  meerdere speakers afspelen via iTunes op de Mac.

Als je alle AirPlay-apparaten hebt gekozen waarop je de muziek wilt streamen, dan zul je merken dat ze automatisch de muziek gaan afspelen. Je kunt het geluidsvolume van alle apparaten afzonderlijk regelen, zoals je ziet aan de schuifknoppen. Over het algemeen wordt de muziek op alle apparaten synchroon afgespeeld, maar het kan voorkomen dat er op één apparaat een kleine vertraging optreedt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het ontvangende apparaat op een plek staat met slechter bereik van het draadloze netwerk.

Check ook ons overzicht van AirPlay 2-speakers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2019
Categorie Muziek
Onderwerpen airplay, muziek