MacBook met Logitech-speakers

Zo kun je muziek afspelen op meerdere AirPlay-apparaten tegelijk

Je kunt met AirPlay muziek op meerdere speakers en andere geschikte apparaten afspelen. We leggen uit hoe dit werkt in iTunes op de Mac en op je iPhone en iPad.

Met AirPlay kun je muziek, foto’s en video’s streamen naar allerlei apparaten. De meeste mensen streamen hun content naar één AirPlay-apparaat, maar het is ook mogelijk om naar meerdere apparaten te streamen. Deze tip legt uit hoe dat werkt. In AirPlay 2 worden multiroom-systemen standaard ondersteund.

MacBook met Logitech-speakers

AirPlay streamen naar meerdere apparaten

Met AirPlay kun je bijvoorbeeld muziek vanuit iTunes streamen naar een speakersysteem. Je hebt er een geschikt apparaat zoals de Apple TV, AirPort Express of extern speakersysteem met AirPlay-ondersteuning voor nodig. De Sonos-speakers zijn hiervoor niet geschikt, maar bij Bowers & Wilkins, Libratone, Logitech en Philips vind je wel speakers die AirPlay ondersteunen. Je kunt speaker die standaard geen AirPlay ondersteunen ook aansluiten op een AirPort Express of ander geschikt systeem.

Volg deze stappen om met AirPlay muziek en andere content te streamen naar meerdere apparaten:

  1. Verbind de computer en de AirPlay-accessoires die je wilt gebruiken met hetzelfde Wi-Fi-netwerk.
  2. Open iTunes op een computer en start een muzieknummer.
  3. Klik rechts van de volumeregelaar op het AirPlay-symbool (dit bestaat uit ronde cirkels met een pijltje). Dit symbool is alleen te zien als er een AirPlay-apparaat aanwezig is op het betreffende Wi-Fi-netwerk.
  4. Voeg met het plusje extra speakers en afspeelapparaten toe.

macOS iTunes met AirPlay

Als je alle AirPlay-apparaten hebt gekozen waarop je de muziek wilt streamen, dan zul je merken dat ze automatisch de muziek gaan afspelen. Je kunt het geluidsvolume van alle apparaten afzonderlijk regelen, zoals je ziet aan de schuifknoppen. Over het algemeen wordt de muziek op alle apparaten synchroon afgespeeld, maar het kan voorkomen dat er op één apparaat een kleine vertraging optreedt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het ontvangende apparaat op een plek staat met slechter bereik van het draadloze netwerk.

Muziek streamen naar meerdere apparaten via iOS

Op de iPhone en iPad is het helaas niet zomaar mogelijk om muziek op meerdere speakers af te spelen via AirPlay. Er zijn wel oplossingen als je een Mac hebt en bereid bent om $25 te besteden aan Airfoil, software van Rogue Amoeba. Deze uitstekende apps voor Mac en iOS zorgen ervoor dat je muziek op meerdere speakers kunt afspelen. Je regelt alles vanaf je iPhone.

Airfoil op Mac en iPhone

Als je Airfoli en AirFoil Speakers op je Mac hebt geïnstallered, kun je vanaf je iOS-toestel het AirPlay-menu instellen om audio naar je Mac te sturen. Airfoil kan er vervolgens voor zorgen dat de audio wordt doorgestuurd naar de gewenste AirPlay-speakers. Dit is een wat duurdere oplossing, maar het werkt goed. Airfoil Speakers maakt van je Mac dus een AirPlay-ontvanger voor je iPhone of iPad. Het mooie is dat het ook samenwerkt met Google Chromecast en Bluetooth-speakers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2018
Categorie Muziek
Onderwerpen airplay, muziek