Wikipedia apps shirt iPhone iPad

Beste Wikipedia-apps voor iPhone en iPad

We kijken naar de beste apps die het gebruik van Wikipedia op je iPhone en iPad tijdens je vakantie een stuk makkelijker maken.

Wikipedia apps shirt iPhone iPad
Hoeveel reisgidsen je ook tijdens je vakantie meeneemt, je kunt er altijd op rekenen dat je één bezienswaardigheid tegen het lijf loopt die nergens op papier is terug te vinden. Een beetje digitale gebruiker weet op zo’n moment Wikipedia te vinden, waardoor je alsnog de benodigde informatie kunt opzoeken. We hebben in deze editie van de iCulture Vakantiespecial vijf iOS-apps voor Wikipedia op een rij gezet die je kunt gebruiken om Wikipedia te raadplegen, waardoor je in wat voor omstandigheid dan ook niet zonder inf🏦ormatie komt te staan. Zo hebben we apps waarmee je Wikipedia in zijn volledigheid op je iPhone kunt downloaden en Wiki-reisgidsen die je met een computerstem toespreken terwijl je achter het stuur zit.

Voor sommige van de apps in dit overzicht heb je een internetverbinding nodig. Zoek een Wi-Fi-hotspot op of check voordat je op vakantie gaat hoe je hoge mobiele internetkosten kunt voorkomen in ons overzichtsartikel over mobiele data in het buitenland.

iCulture adviseert: Wikipedia

De officiële iPhone- en iPad-app van Wikipedia was lange tijd een lelijk eendje, maar dat is veranderd met ingang van versie 4.0. Daarmee kan je artikelen die je tegenkomt op Wikipedia bewaren voor offline gebruik, door ze simpelweg te markeren met een ster. De hele pagina van Barcelona opslaan voordat je op reis gaat, een pagina over de kok van het deftige restaurant waar je nu al hebt geboekt of algemene informatie over een land: je zoekt het op, je bewaart het en je hebt het vervolgens zonder internetverbinding bij de hand.

Wikipedia iPhone Athene artikel Wikipedia iPhone index artikelen

Wikipedia kan wel wat soepeler scrollen. Zeker op langere pagina’s gaat het scrollen wat stoterig. Daar staat tegenover dat de informatietabellen in de app goed leesbaar zijn. De tussenkopjes aan de rechterkant van de pagina zijn ronduit handig en de app heeft een vriendelijker prijskaartje voor offline Wikipedia-artikelen dan de concurrenten die we hieronder noemen.

Wikiweb

Hoewel Wikiweb niet een offline alternatief biedt en zich daarom niet leent voor iedere vakantiesituatie, is het wel één van de meest aantrekkelijke applicaties om Wikipedia mee op de iPhone te bekijken. Bovendien is het met de app leuker gemaakt om nieuwe onderwerpen te vinden: bij een geopend artikel kun je daaraan gekoppelde onderwerpen vinden met behulp van een soort van mindmap, die laat zien hoe ieder onderwerp weer ergens anders aan verbonden is.

Wikiweb iPhone Aarde Wikiweb visueel snuffelen

Zo spring je op een leuke manier van het ene onderwerp naar de ander. Dat kan ook goed van pas komen tijdens een vakantie – je krijgt in een web namelijk te zien wat er nog meer wellicht interessant is bij jou in de buurt.
Lees meer over Wikiweb op iCulture.

Localscope

Locatie-app Localscope stond eerder ook al in onze vakantiespecial over apps voor bezienswaardigheden, maar we nemen hem graag ook nog eens mee in dit artikel. Localscope is op het moment namelijk de beste augmented reality-app die we voor Wikipedia zijn tegengekomen. Schakel de cameramodus van Localscope in en spring naar de Wikipedia-optie om live te zien waar nou exact artikelen over geschreven zijn. Met een tap open je dit artikel, zodat je snel een artikel te pakken hebt over bijvoorbeeld die ene kerk die je op vakantie tegenkwam.

Localscope zoekcategorieën Localscope hoofdpagina locatie

Je kunt ook wisselen naar een lijst of een kaart, als het overzicht met de camera je niet aanstaat. Over de jaren waren er een hoop apps die hetzelfde deden, waaronder Cyclopedia en NearestWiki, maar het gros van deze applicaties is in jaren niet meer bijgewerkt. Het Nederlandse Layar heeft nog een algemene Wikipedia-laag die je kunt gebruiken om plekken in de buurt te vinden, maar deze wilde bij onze tests simpelweg niet werken. Het feit dat Localscope ook augmented reality biedt voor andere informatiesites en diensten maakt de app alleen maar fijner.
Lees meer over Localscope op iCulture.

Articles

Een in eerste instantie vrij algemene Wikipedia-lezer met de nodige trucs die het gebruik een stuk interessanter maken. Zo kun je de iPhone bijvoorbeeld schudden om een willekeurig artikel te openen en een dubbele tap op het scherm waarbij je het scherm op het ingedrukt houdt maakt het mogelijk om snel tussen hoofdstukken op een Wikipedia-pagina te springen.

Articles 1 Articles 2

Je kunt meerdere pagina’s geopend houden via een overzichtsscherm vergelijkbaar met de tabbladen in Safari voor iOS. Hierdoor is Articles vooral handig voor het bijhouden van lange, belangrijke Wikipedia-artikelen.
Lees meer over Articles op iCulture.

Andere apps voor Wikipedia

  • Alleen beschikbaar voor de iPad, maar deftiger dan dit wordt Wikipedia lezen niet. Helaas is er geen offline mogelijkheid.
  • iPhone-versie van verzorgde en oerdegelijke Wikipedia-app die al lang meedraait.
  • Het feit dat je de iPad- en iPhone-versies apart moet kopen, zorgt dat de Wikipanion-apps niet hoger in deze lijst staan.
  • Een inmiddels klassieke app die in één oogopslag laat zien over welke onderwerpen in de buurt artikelen zijn geschreven. Opent de mobiele website van Wikipedia om de betreffende artikelen te tonen.
Op zoek naar meer apps waarmee je leuke bezienswaardigheden kunt vinden? Lees dan ook het artikel Vijf iOS apps voor toffe hotspots en bezienswaardigheden op vakantie. Algemene vakantietips vind je ook in het artikel Vijf iOS apps met reisgidsen voor iPhone en iPad.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Openingsafbeelding: mikeedesign (CC)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Categorie Apps
Onderwerpen localscope, vakantiespecial, wikipedia
Devices iPad, iPhone
Software iOS