Wikipedia-apps

Beste Wikipedia-apps voor iPhone en iPad

Wikipedia is uitgegroeid tot dé encyclopedie, waarin je alles kunt opzoeken wat je wilt weten. Er zijn talloze apps die het zoeken op Wikipedia net wat handiger of leuker maken. Naast de officiële Wikipedia-app zijn er namelijk ook interessante apps van derden. Wij zetten de beste op een rijtje.

Dit vinden wij de beste Wikipedia-apps voor de iPhone:

Wikipedia-apps voor je iPhone en iPad

De ene persoon gebruikt Wikipedia om gericht iets op te zoeken, terwijl de andere persoon het vooral leuk vindt om lekker rond te neuzen. Je kunt urenlang zoet zijn door van het ene artikel naar het andere te bladeren. Dat kan via de mobiele browser, maar vaak bieden Wikipedia-apps net iets extra’s, zoals het opslaan van favoriete artikelen of terugzoeken welke pagina’s je eerder hebt bezocht. Ook zijn er apps die de weergave van pagina’s mooier maken, zodat het een genot is om door de informatie te bladeren. We stellen de beste aan je voor.

iCulture adviseert: Wikiwand

Wikiwand is de beste app als je Wikipedia op je iPhone wilt bekijken. De app begon als een browser-extensie, omdat de makers vonden dat een veelbezochte site zoals Wikipedia maar een lelijk, verouderd uiterlijk heeft. Ze vonden dat de website te druk was en daardoor moeilijk om te lezen. Het team van Wikiwand wilde daarom iets mooiers maken.

In de iPhone-app van Wikiwand vind je hetzelfde nadruk op design. Er is geprobeerd om alle info visueel te verrijken. Je kunt kiezen voor een traditionele zoekbalk of een locatieknop voor nabije onderwerpen. Zo kun je bijvoorbeeld informatie over een bezienswaardigheid of monument vinden, op het moment dat je er zelf voor staat. Je kunt ook een willekeurig artikel openen.

De weergave van artikelen in Wikiwand is anders dan je gewend bent – en dat bedoelen we in positieve zin. Je krijgt bovenin beeld een goed overzicht van het onderwerp, met een reeks afbeeldingen en feiten. Daaronder staan gekleurde vlakken waar je makkelijk doorheen kunt bladeren. Elke pagina heeft een inhoudsopgave, zodat meteen de structuur van het artikel duidelijk wordt.

Helaas heeft Wikiwand geen landschapsmodus en kun je geen artikelen offline opslaan. Maar als gratis download is het zeker de moeite waard, voor als je iets zoekt dat er toegankelijker en mooier uit ziet.

V for Wikipedia

Prijzig maar goed, zo zou je V for Wikipedia het best kunnen beschrijven. Dit is een van de mooiste apps voor Wikipedia, waarmee het een genot is om de pagina’s door te bladeren. Mooie kleuren en animaties verleiden je om langer te blijven bladeren dan je gewend was. Je vindt met de Nearby-functie relevante Wikipedia-artikelen over monumenten en andere bezienswaardigheden in de buurt. Weet je niet wat je moet lezen, dan is er een functie om de meest populaire artikelen te bekijken.

Je kunt je alleen afvragen waarom mensen een paar euro zouden uitgeven om een Wikipedia-app te downloaden, terwijl er genoeg gratis opties zijn. Je zult het bij deze app vooral moeten hebben van het speelse, maar toch goed leesbare lettertype en het plezier dat je hebt tijdens het lezen van de artikelen. De uitgebreide voorvertoningen zorgen ervoor dat je vooraf al weet wat je kunt verwachten.

V for Wikipedia heette voorheen Viki en biedt op het openingsscherm vier opties: meestgelezen items, je zoekhistorie, gebookmarkte artikelen en locatiegebaseerd zoeken. Je kunt natuurlijk ook gericht zoeken met de zoekbalk. Door z’n prijs is V for Wikipedia alleen aan te raden voor de echte Wikipedia-fans. Daar staat tegenover dat de ontwikkelaar zich dankzij z’n inkomstenmodel kan veroorloven om regelmatig nieuwe updates uit te brengen.

Wikilinks is misschien wel de beste Wikipedia-app als je van overzicht houdt. Elk artikel is gelinkt in een soort mindmap, zodat je de verbindingen tussen artikelen ziet. De naam geeft het eigenlijk al aan: het gaat om de links tussen de artikelen. Bij het zoeken krijg je niet meteen een artikel te zien, maar een overzicht van icoontjes. Centraal staat je zoekterm, met daaromheen de gerelateerde content. Tik op een icoontje en je zoomt verder in. Deze overzichten met icoontjes worden automatisch bewaard, zodat je ze later nog eens kunt bekijken. Je kunt ze ook opslaan, hernoemen en delen met andere WikiLinks-gebruikers.

Je kunt natuurlijk ook artikelen lezen in WikiLinks. Tik op een icoontje op de kaart of gebruik 3D Touch om de pagina te openen. Om artikelen te lezen in WikiLinks echter minder geschikt. Het ziet er niet zo overzichtelijk uit en het lettertype is niet echt prettig leesbaar. Je kunt het lettertype gelukkig wel aanpassen, een ander thema kiezen of instellingen wijzigen. WikiLinks heeft ook een preview voor artikelen, om te bekijken wat je kunt verwachten. Artikelen kun je bookmarken of gebruiken om een nieuwe mindmap-kaart te maken. Maar je gebruikt deze apps vooral vanwege de mooie overzichten.

Wikipanion

Wikipanion richt zich vooral op snelheid. De app is bedoeld om snel en gemakkelijk informatie op te zoeken. Op basis van je historie kun je zoeken welke pagina’s je op een bepaalde datum hebt bezocht. Je kunt daarbij niet alleen bookmarks plaatsen bij losse artikelen, maar zelfs bij bepaalde secties. Met de inhoudsopgave weet je precies waar je op een bepaalde pagina bent. En er zitten meerdere zoekmethoden in, zoals slim aanvullen en previews. Je kunt ook de volledige tekst van een Wikipedia-artikel doorzoeken. Wikipanion synchroniseert via iTunes, zodat je op een ander apparaat kunt verder bladeren. Er zijn meerdere varianten van de app, een gratis en een betaalde variant, met aparte versies voor iPhone en iPad.

Wikipedia

De officiële iPhone- en iPad-app van Wikipedia was lange tijd een lelijk eendje, maar dat is veranderd. Met deze app kun je artikelen die je tegenkomt op Wikipedia bewaren voor offline gebruik, door ze simpelweg te markeren met een ster. De hele pagina van Barcelona opslaan voordat je op reis gaat, kan dus gewoon. Je zoekt het op, bewaart het en hebt vervolgens geen internetverbinding meer nodig.

Wikipedia-apps

De app bevat verder handige functies zoals een nachtthema, zoeken naar plaatsen in de buurt, een feed om nieuwe onderwerpen te ontdekken en natuurlijk ook een goede zoekfunctie. Je kunt de afbeelding van de dag bekijken, artikelen bekijken die door de Wikipedia-community worden aanbevolen en kijken welke evenementen er op deze dag in de historie plaatsvonden.

Wikiweb

Hoewel Wikiweb geen offline artikelen biedt, zitten er wel wat handige functies in. Bekijk Wikipedia via een makkelijk leesbare interface, deel artikelen met vrienden en ontdek nieuwe artikelen door onverwachte verbindingen te vinden. Deze app toont net als WikiLinks een soort mindmap van artikelen, zodat je weet hoe ze onderling met elkaar in verband staan.

Zo spring je op een leuke manier van het ene onderwerp naar de ander. Je kunt makkelijk wisselen tussen de ruim 100 ondersteunde talen.

Meer apps voor Wikipedia

  • Inquire by Tamper (€1,09, iPhone/ Watch, iOS 9.0+) - Iets minder mooi vormgegeven, geen eigen lettertype, maar wel erg uitgebreid. Bevat bijvoorbeeld een Nearby-functie voor artikelen in de buurt.
  • Wikipanion for iPad (gratis, iPad, iOS 12.1+) - De gratis iPad-app van Wikipanion.
  • Wikipanion Plus for iPad (€5,49, iPad, iOS 12.1+) - Betaalde versie van Wikipanion voor de iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2018
Categorie Apps
Onderwerp wikipedia
Devices iPad, iPhone
Software iOS