iPhone voorbereiden op de vakantie

Zo kun je je iPhone voorbereiden op de vakantie

Ga je binnenkort op vakantie? Zorg dan ook dat je iPhone en iPad goed zijn voorbereid: maak backups, zorg dat je onderweg lekker muziek kunt luisteren en dat je je toestel kunt terugvinden als 'ie gestolen wordt.

Is jouw iPhone klaar voor de vakantie?

Ga je op vakantie, dan loop je net wat meer risico’s en heb je met iets meer ongemakken te doen. Je bent wat vaker afhankelijk van Wi-Fi, haalt je iPhone wat vaker uit je zak om foto’s te maken en laat je iPad misschien wel eens op de hotelkamer of in de auto liggen. Hoe zorg je ervoor dat je goed voorbereid de deur uit gaat? Met deze tips helpen we je op weg!

Zo kun je je iPhone voorbereiden op de vakantie:


#1 Offline kaarten
In de meeste vakantielanden vind je tegenwoordig 4G-netwerken, maar het komt ook voor dat je in sommige regio’s nog op 3G of UMTS/EDGE moet terugvallen. In zo’n situatie is het handig om offline kaarten te hebben. Je kunt Google Maps offline gebruiken, maar dan moet je wel vooraf een uitsnede maken van de regio waar je wilt gaan navigeren.

Met Apple Kaarten gaat het iets ingewikkelder. Je kunt op een plek waar je nog mobiel bereik hebt een kaart openen en daarna navigeren, maar vroeg of laat heb je toch weer een verbinding nodig. Haal de route op op het moment dat je nog verbinding hebt en je komt wel op je bestemming. Maar als je halverwege een andere route wilt plannen, kan dat problemen opleveren. Kies daarom liever een goede offline kaarten-app, zoals Here WeGo.

#2 Vul je iPhone met muziek en films
Ga je veel reizen, dan is het prettig om ook in het buitenland naar je favoriete muziek en films te kunnen luisteren. Synchroniseer daarom zoveel mogelijk muziek en films als er op je iPhone passen. Met Spotify kun je afspeellijsten offline bewaren en met Netflix bewaar je offline films en series. Je kunt al die content natuurlijk ook downloaden als je al in je hotel zit en merkt dat de Wi-Fi te traag is om te streamen, maar dan moet je het via een onbeveiligd publiek netwerk doen (en duurt het downloaden heel lang).

Tip! Hou nog wel wat opslagruimte op je iPhone vrij voor het onderweg schieten van foto’s en video’s.

iPhone voorbereiden op de vakantie

#3 Maak je iPhone vindbaar
De vakantie is hét momoment om Zoek mijn iPhone in te schakelen, als je dat eerder nog niet had gedaan. Je bent wat vaker buitenshuis en laat je iPhone misschien wat makkelijker op een terras of in een bar liggen. Met Zoek mijn iPhone kun je snel kijken waar je je toestel hebt laten slingeren of eventueel op afstand een geluidje laten afspelen of blokkeren.

#4 Maak jezelf vindbaar
Zeker als je met een groep of met meerdere auto’s reist is het wel zo handig om elkaar te kunnen terugvinden. Met Zoek mijn vrienden kun je zorgen dat je elkaar op de kaart kunt terugvinden. Ga je naar een risicovolle bestemming dan kan Zoek mijn vrienden ook handig zijn, want dan kunnen de thuisblijvers zien waar je uithangt en weten ze ook elke avond of je je hotel veilig hebt teruggevonden. Vanaf iOS 13 heet deze app Zoek mijn.

#5 Check je roaming-instellingen
Ga je buiten de EU op vakantie, dan krijg je opeens weer te maken met roaming. Wat je niet wilt, is een gigantische rekening na afloop van de vakantie. Check daarom of roaming staat uitgeschakeld en onderzoek alvast wat de slimste optie is. Je kunt een lokaal simkaartje halen als je altijd online wilt zijn, maar als je de hele vakantie in je all-in resort gaat liggen, zit je misschien continu op Wi-Fi. Het kan ook zijn dat je even helemaal tot rust wilt komen en daarom liever niet continu online bent. Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data om de schakelaar voor roaming aan of uit te zetten.

#6 Raak geen foto’s kwijt
Je wilt de mooie foto’s en video’s die je tijdens de vakantie maakt natuurlijk niet kwijtraken. Zorg daarom dat je al tijdens de vakantie een backup van je vakantiefoto’s maakt. Dat kan automatisch, zonder dat je er omkijken naar hebt.

#7 Vul je iPhone met reisgidsen en apps
Het zou zonde zijn als je tijdens de vakantie alleen de ontbijtzaal van het hotel en de verkleedhokjes op het strand gezien hebt. Installeer daarom een reisgids-app, zodat je lekker er op uit kan trekken. We hebben in de iCulture-vakantiespecial heel veel tips voor geschikte apps, voor het vinden van lekkere restaurantjes op vakantie tot apps om een reisdagboek bij te houden.

#8 Zorg voor een goede backup
Zorg dat je voor vertrek een goede backup in iTunes maakt. Maak je al dagelijks een backup met iCloud, dan is dit minder dringend, maar je wil niet dat je er pas na het verlies van je iPhone achter komt dat je eigenlijk alweer een halfjaar geen backups had gemaakt.

Bescherm je iPhone ook met een lange toegangscode.

#9 Neem de juiste accessoires mee
We hebben het hier nog niet eens gehad over de fysieke bescherming van je iPhone. Ook dat is belangrijk: haal een goedkoop iPhone-hoesje voor tijdens de vakantie, ook als je dit normaal niet gebruikt. Ga je watersporten of naar het strand, kijk dan eens naar een waterproof hoesje voor je iPhone. Zorg ook dat je niet zonder stroom komt te zitten en neem een powerbank mee of een van de andere iPhone-accessoires voor op vakantie.

Wil je je vakantie voorbereiden met apps? We hebben een uitgebreide lijst, met onder andere apps om je vliegticket te boeken en koffers te pakken.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2019
Categorie Diensten
Onderwerpen vakantie, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS