iphone-diefstal

iPhone-diefstal: wat kun je ertegen doen?

Het is vervelend als je iPhone wordt gestolen, maar gelukkig kun je zelf al veel doen met deze antidiefstal-tips voor de iPhone.

Dagelijks worden heel wat telefoons gestolen. Voorheen waren dat veelal iPhones, want die zijn geliefd en leveren tweedehands nog veel geld op. Maar na de invoering van een aantal antidiefstal-functies in iOS is het minder aantrekkelijk geworden om een iPhone te stelen. Dieven kunnen weinig tot niets met een gestolen iPhone, zolang deze nog op het Apple ID van de rechtmatige eigenaar staat geregistreerd. Je kunt nog meer doen om diefstal van je iPhone te voorkomen of minder aantrekkelijk te maken. In dit artikel lees je een aantal tips.

Ben je je toestel kwijtgeraakt en vermoed je dat je iPhone gestolen is? Dan vind je hieronder een aantal tips wat je kunt doen:

#1 Stel een pincode in

Door een pincode (of toegangscode) in te stellen voorkom je dat anderen door jouw persoonlijke gegevens kunnen bladeren. Maar je zorgt er ook meteen voor dat jouw iPhone een minder aantrekkelijke buit is. De dief zal namelijk extra moeite moeten doen om toegang te krijgen tot jouw toestel. Je kunt ook kiezen voor een langere, complexere toegangscode met cijfers, letters en speciale karakters.

Heb je een toestel met Touch ID, dan is het ook verstandig om dit in te schakelen voor iPhone-ontgrendeling. Touch ID is beschikbaar vanaf de iPhone 5s en de iPad Air 2 en iPad mini 3. Meer over Touch ID lees je in ons aparte artikel.

iphone-diefstal

Tip 2: Zorg dat je regelmatig een backup maakt

Mocht je iPhone gestolen worden, dan is het erg jammer als je adressen, foto’s, sms’jes en andere persoonlijke gegevens kwijtraakt. Zorg daarom dat je regelmatig een backup maakt. Dat kan automatisch via iCloud. Het is daarnaast ook nog verstandig om een reservekopie te maken via iTunes, zodat je deze altijd lokaal op je laptop hebt staan. Hoe dat moet lees je in iPhone-backup maken, de ultieme gids.

Tip 3: Schakel Zoek mijn iPhone in

Met Zoek mijn iPhone kun je op afstand je iPhone blokkeren, wissen, een alarmgeluid afspelen of een boodschap naar het scherm sturen. Ook kun je de locatie zien waar de iPhone zich bevindt. Zorg dus dat het is ingeschakeld: ga naar Instellingen > iCloud > Zoek mijn iPhone. Dit werkt ook voor de iPad, iPod touch, Mac en Apple Watch, maar om de locatie te zien moet er wel een internetverbinding met het apparaat zijn. In onze gids van Zoek mijn iPhone lees je alles over hoe deze functie werkt.

Zoek mijn iPhone op de kaart met toestellen.

iOS-toestellen hebben in Zoek mijn iPhone ook de functie genaamd Activeringsslot. Zodra je Zoek mijn iPhone ingeschakeld hebt, wordt dit direct geactiveerd. Dit wil zeggen dat je iPhone, iPad, iPod touch of Apple Watch gekoppeld is aan jouw eigen Apple ID. Daarmee wordt het een stuk moeilijker om de iPhone terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Een dief kan deze functie niet zomaar uitschakelen. Alleen als je het wachtwoord van je Apple ID weet, kun je de iPhone ontgrendelen en door een nieuwe persoon in gebruik laten nemen. Hier moet je dus rekening mee houden als je je iPhone tweedehands verkoopt. Meer over hoe het Activeringsslot werkt en hoe je je iPhone op afstand kunt wissen, lees je in onderstaande artikelen.

Tip 4: Noteer je IMEI-nummer

Zelf heb je niet zoveel aan je IMEI-nummer, maar wil je aangifte doen, dan is het handig als je het 15-cijferige IMEI-nummer bij de hand hebt, zodat de politie je toestel kan opsporen. De politie kan het nummer dan ook opnemen in de landelijke database van gestolen mobiele telefoons. Het IMEI-nummer van je toestel vind je eenvoudig via Instellingen > Algemeen > Info. Je vindt het IMEI-nummer ook op de verpakking bij de streepjescode. Alleen toestellen met een mobiele dataverbinding hebben een IMEI-nummer, zoals de iPhone of iPad met 4G-verbinding.

Tip 5: Wees zuinig met je telefoon

Leg je iPhone niet zomaar ergens neer. Op een terras kan iemand je iPhone zomaar wegpakken. Hou de iPhone in je broekzak of in de hand en voorkom dat grijpgrage handen het toestel snel kunnen weggrissen. Zakkenrollers maken vaak gebruik van de krantentruc: ze hebben een krant, schrijfblok of colbertje in de hand om ongemerkt in tassen en zakken te kunnen grabbelen. Mensen in de buurt zien de diefstal niet gebeuren, omdat de krant alles aan het zicht onttrekt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen criminaliteit, diefstal