iphone-diefstal

iPhone-diefstal: wat kun je ertegen doen?

Het is vervelend als je iPhone wordt gestolen, maar gelukkig kun je zelf al veel doen met deze antidiefstal-tips voor je iPhone. Wees een dief te snel af, voorkom dat je iPhone wordt gestolen en dat een eventuele dief er niets aan heeft.

Dagelijks worden heel wat telefoons gestolen. Voorheen waren dat veelal iPhones, want die zijn geliefd en leveren tweedehands veel geld op. Maar nadat Apple een aantal antidiefstal-functies in iOS had ingevoerd is het minder aantrekkelijk geworden om een iPhone te stelen. Dieven zijn echter vindingrijk en als jouw toestel voor het grijpen ligt kun je zomaar je iPhone kwijt zijn. Daarom geven we hier een aantal tips om te voorkomen dat je iPhone wordt gestolen.


Ben je je toestel kwijtgeraakt en vermoed je dat je iPhone gestolen is? Dan vind je hieronder een aantal tips wat je kunt doen. Ook kun je met Zoek mijn iPhone kijken of het toestel misschien ergens hebt achtergelaten.

#1 Stel een pincode in
Door een pincode (of toegangscode) in te stellen voorkom je dat anderen door jouw persoonlijke gegevens kunnen bladeren. Maar je zorgt er ook meteen voor dat jouw iPhone een minder aantrekkelijke buit is. De dief zal namelijk extra moeite moeten doen om toegang te krijgen tot jouw toestel. Je kunt ook kiezen voor een langere, complexere toegangscode met cijfers, letters en speciale karakters.

Heb je een toestel met Touch ID of Face ID, dan is het ook verstandig om dit in te schakelen voor de iPhone-ontgrendeling. Touch ID is beschikbaar vanaf de iPhone 5s en Face ID vind je op de iPhone X. Beide functies zorgen ervoor dat alleen jij het toestel kunt ontgrendelen.

iPhone diefstal

#2 Zorg dat je regelmatig een backup maakt
Mocht je iPhone gestolen worden, dan is het erg jammer als je adressen, foto’s, sms’jes en andere persoonlijke gegevens kwijtraakt. Zorg daarom dat je regelmatig een backup maakt. Je kunt automatisch een backup via iCloud maken. Het is daarnaast ook nog verstandig om een reservekopie in iTunes te maken, zodat je deze altijd lokaal op je laptop hebt staan. Hoe dat moet lees je in iPhone-backup maken, de ultieme gids.

#3 Schakel Zoek mijn iPhone in
Met Zoek mijn iPhone kun je op afstand je iPhone blokkeren, wissen, een alarmgeluid afspelen of een boodschap naar het scherm sturen. Ook kun je de locatie zien waar de iPhone zich bevindt. Zorg dus dat het is ingeschakeld:

  1. Ga naar de Instellingen-app.
  2. Tik op je profiel.
  3. Ga naar iCloud.
  4. Zet de schakelaar bij Zoek mijn iPhone aan.

Dit werkt ook voor de iPad, iPod touch, Mac, Apple Watch en AirPods, maar om de locatie te zien moet er wel een internetverbinding met het apparaat zijn. In onze uitleg Zoek mijn iPhone lees je alles over hoe deze functie werkt.

Zoek mijn iPhone op de kaart met toestellen.

Het zogenaamde Activeringsslot zorgt ervoor dat het apparaat is gekoppeld aan jouw eigen Apple ID, zodra je Zoek mijn iPhone hebt ingeschakeld. Daarmee wordt het een stuk moeilijker om de iPhone naar fabrieksinstellingen terug te zetten. Een dief kan deze functie niet zomaar uitschakelen. Alleen als hij het wachtwoord van je Apple ID weet, kun hij de iPhone ontgrendelen en door een nieuwe persoon in gebruik laten nemen. Hier moet je dus rekening mee houden als je je iPhone tweedehands verkoopt. Meer over hoe het Activeringsslot werkt en hoe je je iPhone op afstand kunt wissen, lees je in onderstaande artikelen.

#4 Noteer je IMEI-nummer

Zelf heb je niet zoveel aan je IMEI-nummer, maar wil je aangifte doen, dan is het handig als je het 15-cijferige IMEI-nummer bij de hand hebt, zodat de politie je toestel kan opsporen. De politie kan het nummer dan ook opnemen in de landelijke database van gestolen mobiele telefoons. Het IMEI-nummer van je toestel vind je eenvoudig via Instellingen > Algemeen > Info. Je vindt het IMEI-nummer ook op de verpakking bij de streepjescode. Alleen toestellen met een mobiele dataverbinding hebben een IMEI-nummer, zoals de iPhone of iPad met 4G-verbinding.

#5 Wees op je hoede
Je ziet het wel eens: mensen die op een terrasje zitten en achteloos hun iPhone op het tafeltje hebben neergelegd. Een voorbijganger kan het toestel zomaar wegpakken, terwijl de eigenaar niet zo gemakkelijk van z’n stoeltje af komt. Leg je iPhone daarom niet zomaar ergens neer. Hou de iPhone in je broekzak of in de hand en voorkom dat grijpgrage handen het toestel snel kunnen weggrissen. Zakkenrollers maken vaak gebruik van de krantentruc: ze hebben een krant, stuk karton of colbertje in de hand om ongemerkt in tassen en zakken te kunnen grabbelen. Mensen in de buurt zien de diefstal niet gebeuren, omdat de krant alles aan het zicht onttrekt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen criminaliteit, diefstal